Βέροια Γράμματα & Τέχνες

«Οι ελαιώνες του Βερολίνου» της Ιφιγένειας Βουρδούνη, ένα ψυχογράφημα σε ιστορικό καμβά, παρουσιάστηκε σήμερα στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Ένα βιβλίο που στήνει τους χαρακτήρες του μέσα στη δίνη του πολέμου, που αποτελεί και τον ιστορικό καμβά της γραφής του, είναι το βιβλίο της Ιφιγένειας Βουρδούνη, με τον ελκυστικό τίτλο «Οι ελαιώνες του Βερολίνου». Το βιβλίο παρουσιάστηκε σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας από τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος», με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου «Ηλιοτρόπιο».

Το βιβλίο παρουσίασε ο εκδότης της Εφημερίδας «Άλλη Άποψη» και συγγραφέας, Αλέκος Χατζηκώστας. Συντονίστρια η δικηγόρος Φλώρα Θεμέλη.

Η Φλώρα Θεμέλη, ξεκινώντας από τη δυνατή σχέση που την ενώνει με τη συγγραφέα από τα παιδικά τους χρόνια, έδωσε το βιογραφικό της -Βεροιώτισσα στην καταγωγή με πετυχημένη καριέρα στη δικηγορία, που ζει μόνιμα πια στην Αθήνα- και στη συνέχεια μίλησε για την απήχηση που είχε ήδη το βιβλίο και ως προς τις πωλήσεις του –εξαντλήθηκε ήδη η πρώτη του έκδοση- αλλά και ως προς τις κριτικές τις οποίες είχε.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας, επισημαίνοντας την παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση, που ήταν πράγματι μεγάλη, τη θεώρησε τιμή προς το πρόσωπο της συγγραφέως αλλά και ένδειξη ταυτόχρονα του ρόλου που εξακολουθεί να παίζει η Λογοτεχνία στη ζωή μας.

Δηλώνοντας ότι στηρίζει πάντα συγγραφικές προσπάθειες ανθρώπων του τόπου του, αποκάλυψε ότι στην παρουσίαση του βιβλίου τον οδήγησε και το ιστορικό του υπόβαθρο, αφού η εποχή αυτή τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα ως μελετητή.

 faretra.info-vourdouni

Αναφερόμενος αρχικά στο μύθο του βιβλίου –οι περιπέτειες μιας αστικής οικογένειας, που ξεκινούν με την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κέρκυρα και σταματούν πάνω στα συντρίμμια του τέλους του- εστίασε στους πυρήνες του βιβλίου, που είναι η κοινωνική καταγωγή, η ιδιοσυγκρασία των ηρώων αλλά και μια μεταφυσική διάσταση.

Γραμμική η αφήγηση του βιβλίου, σταδιακό το χτίσιμο των χαρακτήρων – με κάποια ακραία γεγονότα που βοηθούν στο χτίσιμο αυτό-και γλώσσα εκλεπτυσμένη, που υπηρετεί με πάθος τη γραφή, με ποιητική υφή, ήταν οι παρατηρήσεις του συγγραφέα, ο οποίος διάλεξε στη συνέχεια έναν πιο πρωτότυπο τρόπο για να ολοκληρώσει την παρουσίαση του βιβλίου, υποβάλλοντας ερωτήσεις στη συγγραφέα για τη γραφή του.

Η Ιφιγένεια Βουρδούνη, εκφράζοντας αρχικά τη χαρά και τη συγκίνησή της που το βιβλίο της παρουσιάζεται μετά την Αθήνα στην πόλη της, τη Βέροια, διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα, που έδωσαν μια γεύση του, χωρίς να παραλείψει να απαντήσει στις ερωτήσεις που τέθηκαν γύρω από τον τίτλο του, την αφορμή της έμπνευσής του ή τον τρόπο της γραφής του.

Κι όσο για την επόμενη συγγραφική της κίνηση, αποκάλυψε πως ήδη δουλεύει το δεύτερο βιβλίο της, το οποίο θα αναφέρεται σε σύγχρονα γεγονότα. Θα είναι ένα βιβλίο του σήμερα!

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-vourdouni faretra.info-vourdouni faretra.info-vourdouni faretra.info-vourdouni faretra.info-vourdouni faretra.info-vourdounifaretra.info-vourdouni  faretra.info-vourdouni faretra.info-vourdounifaretra.info-vourdouni  faretra.info-vourdouni

banner-article

Ροη ειδήσεων