Γενικά Κόσμος

Φορέα διαχείρισης του Πορθμού του Ορμούζ συνέστησε το Ιράν – Σενάρια και για τις ποντισμένες στα Στενά οπτικές ίνες

Η Τεχεράνη σηματοδοτεί την πρόθεσή της να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όχι μόνο στην επιφάνεια, αλλά και στον βυθό των Στενών του Ορμούζ / το Ιράν ανακοίνωσε τη σύσταση ενός νέου φορέα με αρμοδιότητα τη διαχείριση του Στενού του Ορμούζ

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι, με την επιβολή της δικαιοδοσίας του επί του επί του Πορθμού του Ορμούζ, το Ιράν θα μπορούσε, βάσει της πλήρους κυριαρχίας του επί του βυθού και του υπεδάφους των χωρικών του υδάτων βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, να υποβάλει όλα τα καλώδια οπτικών ινών που διέρχονται από την πλωτή οδό σε εκ μέρους του αδειοδότηση, εποπτεία και τέλη.

Το Fars επεσήμανε και έκθεση του Policy Exchange, η οποία ανέφερε ότι αυτά τα καλώδια εξυπηρετούν καθημερινές οικονομικές συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οποιαδήποτε διαταραχή σε αυτό το στρατηγικό στενό που προκαλείται από τη διέλευση προστατευμένων καλωδίων που βασίζονται στην τεχνολογία DWDM θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσες και έμμεσες απώλειες στις περιφερειακές και παγκόσμιες οικονομίες, που κυμαίνονται από δεκάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, πρόσθεσε το ιρανικό πρακτορείο.

Παράλληλα, το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα επισήμως τη σύσταση ενός νέου φορέα με αρμοδιότητα τη διαχείριση του Πορθμού του Ορμούζ. Η νέα αρχή θα παρέχει «άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις στο Στενό του Ορμούζ και τις τελευταίες εξελίξεις», δήλωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν στην αμερικανική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Αρχή Στενών του Περσικού Κόλπου (PGSA) δήλωσε στην πρώτη της ανάρτηση στο Χ σήμερα ότι ο λογαριασμός θα παρέχει «ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις επιχειρήσεις #Hormuz_Strait και τις τελευταίες εξελίξεις».

Κυριαρχία επί του βυθού και της πόντισης καλωδίων: Δηλώσεις και σενάρια

Ρεπορτάζ του CNN που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου σημείωσε επίσης πως το Ιράν επιδιώκει να μετατρέψει τα υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου κάτω από τα Στενά του Ορμούζ.

Προηγήθηκε δήλωση του ιρανού στρατιωτικού εκπροσώπου Εμπραήμ Ζολφαγκαρί την περασμένη εβδομάδα: «Θα επιβάλουμε τέλη στα καλώδια διαδικτύου». Μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ανέφεραν ότι εταιρείες όπως η Google, η Microsoft, η Meta και η Amazon θα υποχρεούνται να συμμορφώνονται με την ιρανική νομοθεσία και να πληρώνουν τέλη, με τα δικαιώματα συντήρησης να παραχωρούνται αποκλειστικά σε ιρανικές εταιρείες.

Ο διευθυντής έρευνας της TeleGeography, Άλαν Μόλντιν, επεσήμανε ότι δύο μεγάλα καλώδια, το Falcon και το Gulf Bridge International (GBI), διέρχονται από τα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με τον Μοσταφά Άχμεντ του Ερευνητικού Κέντρου Habtoor με έδρα τα ΗΑΕ, οποιαδήποτε διακοπή θα μπορούσε να προκαλέσει μια «καταρρακτώδη ψηφιακή καταστροφή», επηρεάζοντας τα τραπεζικά συστήματα, τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, το cloud computing, το χρηματοοικονομικό εμπόριο και τη σύνδεση στο διαδίκτυο σε ολόκληρο τον Κόλπο, την Ινδία, την Ευρώπη και μέρη της Ανατολικής Αφρικής.

Το CNN αναφέρει ότι το Ιράν δεν έχει απειλήσει ρητά να κόψει τα καλώδια, αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκδώσει συγκαλυμμένες προειδοποιήσεις και οι αναλυτές θεωρούν την κίνηση αυτή ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Τεχεράνης να δείξει το στρατηγικό πλεονέκτημα που απέκτησε μετά την επιτυχή επιβολή ενός αποκλεισμού του Στενού του Ορμούζ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η αναλύτρια του Bloomberg Economics, Ντίνα Εσφαντιαρί, δήλωσε ότι το Ιράν στοχεύει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε «κανείς να μην τολμήσει να επιτεθεί ξανά στο Ιράν».

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το σχέδιο είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και επισημαίνουν ως σχετικό παράδειγμα την εκμετάλλευση της Διώρυγας του Σουέζ από την Αίγυπτο.

Το CNN σημειώνει ότι ενώ τα υπάρχοντα καλώδια διέπονται από προηγούμενες συμφωνίες, ειδικοί του διεθνούς δικαίου επισημαίνουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να θέσει όρους για μελλοντικά καλώδια που θα τοποθετηθούν στα χωρικά του ύδατα.

banner-article

Ροη ειδήσεων