Ανοίγουν τα καταφύγια στον Όλυμπο – Μισό μέτρο χιόνι σε ανήλια σημεία

Χάρηκε χιόνι τον φετινό χειμώνα το βουνό των Θεών και αρκετά σημεία πάνω από τα 2.000 μέτρα, καθώς και οι κορυφές του Ολύμπου, είναι ακόμη καλυμμένα από ένα παχύ στρώμα χιονιού. Λόγω των καιρικών συνθηκών το καταφύγιο Γιόσος Αποστολίδης, το μοναδικό κτίσμα στη χώρα και στα Βαλκάνια σε υψόμετρο 2.697 μέτρα, δεν έχει ακόμη ανοίξει, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουνίου.
των καιρικών συνθηκών το καταφύγιο Γιόσος Αποστολίδης, το μοναδικό κτίσμα στη χώρα και στα Βαλκάνια σε υψόμετρο 2.697 μέτρα, δεν έχει ακόμη ανοίξει, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουνίου.

Η περιπέτεια που είχε το βράδυ του Σαββάτου οικογένεια Βούλγαρων ορειβατών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στα χιόνια, ανοίγει για άλλη μια χρονιά τη συζήτηση για τον σεβασμό στο βουνό και την προσοχή που χρειάζεται η ανάβαση τέτοιες μέρες. Οι γονείς, έμπειροι ορειβάτες με όλο τον εξοπλισμό και τα δύο παιδιά, ένα κοριτσάκι 7 κι ένα αγοράκι 11 χρόνων, έφτασαν ως τις κορυφές του Ολύμπου, αλλά λόγω του χιονιού εγκλωβίστηκαν στα Ζωνάρια, γύρω στα 2.600 μέτρα και έχασαν τον προσανατολισμό τους. Χρειάστηκε να στηθεί μια μεγάλη, ολονύχτια επιχείρηση με 14 πυροσβέστες και ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της 2η και της 8η ΕΜΑΚ για να καταφέρουν να προσεγγίσουν την οικογένεια και να την μεταφέρουν με ασφάλεια, γύρω στις 6 το πρωί της Κυριακής στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός στα 2.100 μέτρα.

Απρόσιτες ακόμη οι κορυφές του Ολύμπου
Από την Παρασκευή έχει ανοίξει το καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος κι όπως είπε στη voria, ο Αλέξανδρος Στύλλας που είναι μεταξύ των διαχειριστών του, χρειάστηκε να μεταφέρουν πράγματα και είδης πρώτης ανάγκης στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι. Περπάτησαν για ώρες μέσα σε δύσκολες συνθήκες κι όταν έφτασαν στο κτήριο, άρπαξαν τις τσάπες και τις αξίνες για να καθαρίσουν τα μονοπάτια, αφού το σαββατοκύριακο δέχτηκαν τους πρώτους επισκέπτες.

Περίπου 40 άτομα, Έλληνες, αλλά και ξένοι ορειβάτες -από την Αυστρία, τη Γερμανία και τα Βαλκάνια- ανέβηκαν το σαββατοκύριακο στον Όλυμπο με πλήρη εξοπλισμό και έφτασαν ως τα 2.648 μέτρα, όπου βρίσκεται το καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος. Για πιο πάνω ούτε λόγος, αφού το χιόνι είναι ακόμη αρκετό, ενώ ο Μύτικας θα κάνει χρειαστεί κι άλλες μέρες για να ξεφορτωθεί την… άσπρη κάπα του.

Οι εργαζόμενοι του Χρήστος Κάκκαλος άνοιξαν από τις χιονούρες το πέρασμα του Γιόσου και συνιστούν όσους θέλουν να ανέβουν στο βουνό -πάντα με τον απαραίτητο εξοπλισμό- να ακολουθούν τη διαδρομή Γκορτσιά, Πετρόστρουγκα -το καταφύγιο εκεί δεν έχει ακόμη ανοίξει-, Ντερέκι, Λαιμός, Συρματόσχοινο -προσοχή, πρέπει κανείς να κρατιέται σταθερά-, Οροπέδιο Μουσών. Κλειστά ωστόσο λόγω χιονιού είναι τα μονοπάτια Κοφτό και Ζωνάρια και δεν πρέπει για κανέναν λόγο οι ορειβάτες να κινηθούν προς τα εκεί, καθώς κρύβουν πολλούς κινδύνους.
Ο καιρός ήταν χθες Σάββατο (24/5) καλός, σήμερα ωστόσο είναι άστατος κι από το πρωί ο αέρας λυσσομανά και το χιονόνερο δυσκολεύει την κίνηση. Η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας φτάνει μέχρι τους 8°C-9°C, το βράδυ ωστόσο υποχωρεί στους 0°C.

Αν και βρισκόμαστε στο τέλος της άνοιξης κι ετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι μεγάλο μέρος του Ολύμπου, στα ψηλά, είναι ακόμη αφιλόξενο για όσους δεν είναι μυημένοι στις δύσκολες συνθήκες ανάβασης στο βουνό και όσους δεν έχουν καλό ορειβατικό εξοπλισμό.
Φωτογραφίες: Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος