Βέροια – βιβλιοπαρουσίαση: Άννα Στεφούλη “Σύνδρομο Γκέκας” / αστυνομική νουβέλα & ψηφιδωτό της σύγχρονης Θεσσαλονίκης

Στον Πολυχώρο “Ελιά” της Βέροιας παρουσιάστηκε απόψε το νέο βιβλίο της Άννας Στεφούλη “Σύνδρομο Γκέκας”, εκδόσεις “Ατέχνως”, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου “Εξώφυλλο”.
Για το βιβλίο μίλησαν η Πόπη Φιρτινίδου, μουσικός & συγγραφέας και ο Αλέκος Χατζηκώστας δημοσιογράφος & συγγραφέας.
Συντονιστής ο δημοσιογράφος & συγγραφέας Απόστολος Λυκεσάς.
Για τη συγγραφέα, που φέρνει στο φως το τέταρτο βιβλίο της, μίλησε προλογίζοντας ο Απόστολος Λυκεσάς , με στοιχεία και από το πλούσιο βιογραφικό της.
Η Πόπη Φιρτινίδου, προσεγγίζοντας πρώτη το βιβλίο ξεκίνησε από το είδος του βιβλίου, που αυτοχαρακτηρίζεται αστυνομική νουβέλα, με πάμπολλα,όμως, άλλα στοιχεία κοινωνικά, ψυχολογικά γεωγραφικά, που το συναπαρτίζουν.
Η γραφή της φανερώνει μια υποδόρια ευαισθησία, που καταγράφει όχι μόνο τα κεντρικά πρόσωπα που στήνει στη λογοτεχνική της σκηνή αλλά και άλλα, όπως για παράδειγμα μετανάστες ή έναν τοξικομανή, που αποτελούν πινελιές υπαρκτές στο πρόσωπο της σημερινής Ελλάδας και ιδιαίτερα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, που είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια του βιβλίου.
Ένα έγκλημα αναζητά τον ένοχο, μια αστυνομικός αποφασίζει να το διαλευκάνει, αλλά η Θεσσαλονίκη με τους αποσυνάγωγούς της καθορίζει τα βήματα της γραφής της Άννας Στεφούλη.Οι πληγές στο σώμα της πόλης, η παρακμή που κυριαρχεί στις περισσότερες εκφάνσεις της ζωή της, μαζί με τα τοπόσημά της, (που φέρνουν πιο κοντά τον αναγνώστη στην πραγματικότητά της), κάνουν την πόλη πρωταγωνίστρια του βιβλίου.
Ο Αλέκος Χατζηκώστας, που δήλωσε πως υπήρξε ένας από τους πρώτους αναγνώστες του βιβλίου, εντυπωσιάστηκε από τρία πράγματα, το εξώφυλλο, που συνάδει με ένα βιβλίο νουάρ, τον τίτλο, και φυσικά την υπόθεση.
Ενώ πρόκειται για μια αστυνομική ιστορία, θίγει κοινωνικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την εποχή μας, με σημαντικότατα κι αυτά που απασχολούν την αστυνομία και τη δημοσιογραφία.
Η ακροδεξιά ρητορική, η υποκρισία στις ανθρώπινες σχέσεις, τα ναρκωτικά, η ενδοοικογενειακή βία είναι όλα παρόντα μαζί με την αστυνομική πλοκή, που τη χαρακτηρίζει η σφιχτοδεμένη πλοκή και η γρήγορη ροή.
Η συγγραφέας, η Άννα Στεφούλη, εξομολογήθηκε πως δεν είχε μέχρι τη γραφή του βιβλίου της καμιά σχέση με την αστυνομική λογοτεχνία, ενώ πάντα την συνάρπαζε η κινηματογραφική προσέγγιση αστυνομικών σεναρίων.
Το βιβλίο γράφτηκε πριν από δυόμιση χρόνια και η υπόθεσή της αστυνομικής νουβέλας αποτελεί το “τσόφλι” που οδηγεί στο περιεχόμενο, στα κοινωνικά ζητήματα που θίγει. Για παράδειγμα ο ρατσισμός δεν ανθίζει μόνο στη Θεσσαλονίκη, στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα, αλλά σε όλη την Ελλάδα.
Όσο για την ηρωίδα της, την Αντιγόνη, είναι γυναίκα του σήμερα, μια γυναίκα αξιωματικός, γυναίκα ελεύθερη, με ικανότητες.
“Το αν κατάφερα το αποτέλεσμα που έβαλα ως στόχο μου, αυτό μπορούν να το πουν μόνο οι αναγνώστες μου” πρόσθεσε ολοκληρώνοντας η συγγραφέας.
Στο τέλος υπέγραψε τα βιβλία της σε μια ζεστή επικοινωνία με το κοινό.
Φωτογραφίες: faretra.info
……………….
………………