«Εμπρησμός στη Marfin Bank, 15 χρόνια μετά» / γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

15 χρόνια πέρασαν από εκείνη την αποφράδα ημέρα.
Στις 5 Μαΐου του 2010 οργανώθηκαν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις ενάντια στην ψήφιση από την ελληνική βουλή του 1ου μνημονίου…
Η 5η Μαΐου 2010 είχε κηρυχθεί ημέρα γενικής απεργίας και πορείας προς τη Βουλή από την ΓΣΕΕ, το ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Λίγες μέρες νωρίτερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αυστηρά μέτρα οικονομικής λιτότητας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που είχε ξεσπάσει στις αρχές του 2010.
Πάνω από 150.000 διαδηλωτές διαδήλωναν ενάντια στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…
Ο τύπος εκείνης της εποχής έγραφε ότι οι διαδηλωτές ξεπερνούσαν τις 200.000…
Μια δυναμική παρουσία του ελληνικού λαού, που είχε τη διάθεση να αντισταθεί και να παλέψει…
Αυτό βέβαια κάποιους δεν τους ευχαριστούσε.
Αυτή η εικόνα κάποιους ενοχλούσε, αυτούς που ενοχλεί πάντοτε …
Η ημέρα εκείνη σημαδεύτηκε για πάντα από τον εμπρησμό που έγινε με μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin Bank στην οδό Σταδίου 23 στην Αθήνα.
Τρεις άνθρωποι πέθαναν βασανιστικά από ασφυξία.
Δεν κατάφεραν να διασωθούν.
Εξάλλου τα μέτρα ασφαλείας, στάθηκαν πολύ ανασφαλή για να σώσουν τις ζωές τους…
Όλα πήγαιναν καλά, η πορεία ήταν δυναμική και ειρηνική.
Όμως τέτοιες πορείες γίνονται ο στόχος των γνωστών αγνώστων, που μόνον άγνωστοι δεν είναι, και στόχο έχουν να αμαυρώνουν τη μέρα, δημιουργώντας αντανακλαστικά στο κοινωνικό σύνολο που συνήθως αντιδρά παρορμητικά σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς κριτική σκέψη και πολιτική προσέγγιση…
Έτσι, η αγωνιστική διάθεση και η διεκδίκηση δικαιωμάτων καταπατημένων, ξεθυμαίνει…
Εκείνη την ημέρα λοιπόν, στις 2 μ.μ., άγνωστοι κουκουλοφόροι που είχαν παρεισφρήσει στην πορεία, αποκόπηκαν από την πορεία και πέταξαν βόμβες μολότοφ στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο της τράπεζας…
Φωνάζοντας και το σύνθημα : «Φωτιά στους πλούσιους»
Ένα σύνθημα προβοκατόρικο, αφού αυτοί που έχουν ένα ιδεολογικό υπόβαθρο, δε θα προέβαιναν σε τέτοιου είδους ενέργειες…
Δε θα γινόταν μια τέτοια δράση, και γνωρίζοντας μάλιστα πως μέσα υπάρχουν εργαζόμενοι…
Το τριώροφο κτίριο της τράπεζας πνίγηκε στους μαύρους καπνούς που περιείχαν επικίνδυνες τοξικές ουσίες από την καύση ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων πλαστικών αντικειμένων….
Δυστυχώς, παρότι είχε κηρυχθεί απεργία από τα τραπεζικά σωματεία, οι υπάλληλοι εργάζονταν κανονικά…
Σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδων, αρκετοί δεν απέργησαν υπό την απειλή της εργοδοσίας, και ανάμεσά τους μία έγκυος γυναίκα που έχασε τη ζωή της οδηγώντας στο θάνατο και το κυοφορούμενο έμβρυο!
Ήταν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και 4 μηνών έγκυος…
Οι άλλοι δυο ήταν, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών…
Υπάλληλοι και πελάτες που βρίσκονταν στο ισόγειο της τράπεζας κατάφεραν να βγουν έξω, αυτοί όμως που βρίσκονταν στον τελευταίο όροφο δεν πρόλαβαν.
Σύμφωνα με το Βήμα, της 6ης Μαΐου του 2010, και μαρτυρίες παρευρισκόμενων κοντά στην τράπεζα, ήταν ομάδες 20-30 ατόμων, με μαύρα ρούχα κουκούλες και μαντήλια. Πήγαιναν παράλληλα με την πορεία από τον Πολυτεχνείο ως τη Σταδίου.
Δύο άτομα, πιτσιρικάδες φαίνονταν με κουκούλες, ο ένας μάλιστα φορούσε γκρι αθλητικό φούτερ με κουκούλα και μεγάλο μαντήλι βγήκαν από την πορεία και άρχισαν με ένα τσεκούρι πυροσβεστικού τύπου και μία βαριοπούλα να “κατεβάζουν” τα τζάμια.
Κουκουλοφόροι χτυπούν βάναυσα διαδηλωτή στην πορεία 2025-02-28
Δεν τους πτοούσαν καν οι αντιδράσεις των άλλων διαδηλωτών που φώναζαν «αίσχος, «ντροπή σας προβοκάτορες», «σταματήστε!»
Κάποιοι εκπαιδευτικοί τα μπλοκ των οποίων μόλις είχαν σταματήσει μπροστά από την πλατεία Κλαυθμώνος, αποπειράθηκαν να τους εμποδίσουν…
Ένας δάσκαλος έπεσε χτυπημένος στο κεφάλι, αιμόφυρτος!
Επιχειρήθηκε να γίνει το ίδιο και στο βιβλιοπωλείο Ιανός, απέναντι από το υποκατάστημα της τράπεζας.
ΕΘΝΟΣ, Σαν σήμερα, 5/Ο5/22
Ο πρώτος άνθρωπος που απεγκλωβίστηκε από το φλεγόμενο κτίριο της Marfin, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, λίγα χρόνια μετά περιέγραφε πως μέσα σε λίγα λεπτά, μετά την πυρπόληση της τράπεζας με μολότοφ, το κτίριο γέμισε καπνούς:
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ώρα που έβγαινα από την πόρτα. Η πόρτα ήταν ηλεκτρονική και έπρεπε να μπω μέσα στο κουβούκλιο, να μείνω μέσα για πέντε δευτερόλεπτα και μετά να ανοίξει και δεν ήξερα αν θα άνοιγε για να βγω έξω. Βγήκα, αρχίσανε οι πέτρες, να με βρίζουνε “να καείτε”, “καλά να πάθετε” και τέτοια…»
Άλλος αυτόπτης μάρτυρας μιλάει και για μια γυναίκα
«Βρισκόμουν στο πατάρι του Ιανού. Είδα τα πάντα. Μία ξανθιά με κοτσίδα, ένας ψηλός με γιακά, ένας με φανταχτερά ρούχα και ένας εύσωμος, κατευθύνονται προς την τράπεζα. Τους βλέπαμε όλοι, είχαν ξεχωρίσει για κάποιο σκοπό. Φτάνουν εκεί, βγάζουν ένα σφυρί, σπάνε τη τζαμαρία και πετάνε τη μολότοφ.»
Υπάλληλοι της συγκεκριμένης τράπεζας, κάποιοι κατήγγειλαν, ότι είχαν πάρει εντολή να εργαστούν ως τις τρεις μετά το μεσημέρι, όταν σε άλλα υποκαταστήματα τραπεζών της Αθήνας, συνάδελφοί τους είχαν αναχωρήσει από τη 1μ.μ..
Κάτι πολύ σημαντικό, επίσης, που καταγράφηκε τότε!
Η τράπεζα δεν ήταν υποχρεωμένη να διαθέτει πιστοποιητικό πυροπροστασίας για να πάρει άδεια λειτουργίας.
Επίσης δεν υπήρχε στην πίσω όψη του κτιρίου, όπου υπήρχε ακάλυπτος χώρος μία έξοδος κινδύνου!
Οι πολεοδόμοι σημειώνουν ότι παρότι ήταν ένα διατηρητέο κτίριο μπορούσε να γίνει αυτή η παρέμβαση, να δημιουργηθεί δηλαδή μία έξοδος κινδύνου….
Στον Ριζοσπάστη στη σελίδα 32 ( Σάββατο 8 Μάη 2021- Κυριακή 9 Μάη 2021),
Σε άρθρο με τίτλο: ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ MAΡΦIN, γράφει:
– Από δύο κλούβες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος του βιβλιοπωλείου «Παπασωτηρίου», βγήκαν νεαροί με πολιτικά και με αμφίεση παρόμοια με εκείνη όσων προκαλούν συνήθως τα επεισόδια. Κινήθηκαν στην Πανεπιστημίου, στην Πεσμαζόγλου και στη Σταδίου και το «έπαιζαν» διαδηλωτές.
– Άλλη μια τέτοια ομάδα βγήκε από κλούβα των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους, και κινήθηκαν μέσω Θεμιστοκλέους προς Πανεπιστημίου. Και αυτοί κινούνταν σαν διαδηλωτές σε διάφορα σημεία της πόλης, με άγριες διαθέσεις, και ήταν ανάμεσα σε αυτούς που πέταξαν μέσα στη ΜΑΡΦΙΝ ειδικές βόμβες μολότοφ και ένα υγρό που βοήθησε να επεκταθεί η φωτιά πολύ γρήγορα.
Αυτά τα τελευταία τα περιέγραψαν στο δικαστήριο οι υπάλληλοι που τα είχαν δει με τα μάτια τους. Μάλιστα, αυτά τα «πολεμοφόδια» συζητήθηκε για πολύ καιρό μετά ότι τα διαθέτουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί…
Οι εργαζόμενοι της ΜΑΡΦΙΝ, στη δίκη του διευθύνοντος συμβούλου, του υπεύθυνου ασφαλείας του διατηρητέου κτιρίου, της διευθύντριας και της υποδιευθύντριας, είχαν επισημάνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πήγαν «ως πρόβατα επί σφαγήν». Από τις καταθέσεις αποκαλύφθηκαν τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν μεταξύ άλλων ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, που δεν διέθετε πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη, ούτε εγκατάσταση. Δεν ήταν εκπαιδευμένο το προσωπικό στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά. Οι επικεφαλής της τράπεζας τους απαγόρευσαν κατηγορηματικά να φύγουν, ενώ τους επέβαλαν και να κλειδώσουν τις πόρτες.
Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι στην πρώτη δίκη των τεσσάρων στελεχών της ΜΑΡΦΙΝ, όπου καταδικάστηκαν οι τρεις, η εισαγγελέας επεσήμανε πως οι κατηγορούμενοι «ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν εκκένωσαν το κατάστημα, το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες στην περιοχή εκείνη την ημέρα».
Ψάχνοντας σε πηγές διάβασα:
«Ανοίγει και πάλι τον φάκελο MARFIN ο Χρυσοχοΐδης – Στο ανθρωποκτονιών οι έρευνες
8 Ιανουαρίου 2025
asinomiko.gr Του Θάνου Σωτήρη
«Για τρίτη φορά μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, οι αστυνομικοί καλούνται να ανακαλύψουν τα πρόσωπα που προκάλεσαν την φονική πυρκαγιά στο υποκατάστημα της τράπεζας MARFIN στο Σύνταγμα, δολοφονώντας τρείς ανθρώπους.
Την υπόθεση ξανάνοιξε ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πάλι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στις 31 Μαρτίου 2021, δηλώνοντας τότε πως δεν μπορεί να ξεχαστεί αυτό το φρικτό έγκλημα και πως οι δράστες πρέπει να αποκαλυφθούν.
Το έργο αυτό ανέλαβε με Εισαγγελική παραγγελία, βάση κάποιων «νέων στοιχείων» που υπέβαλε στην Εισαγγελία Αθηνών, η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, όμως δεν υπήρξε το παραμικρό αποτέλεσμα, όχι απλά στον εντοπισμό των δραστών, αλλά ούτε κάποιο νεότερο στοιχείο που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις έρευνες πλην μιας μακρινής φωτογραφίας των τριών κουκουλοφόρων που δεν είναι αξιοποιήσιμη.
Τώρα η υπόθεση αυτή μπαίνει σε τρίτη φάση ερευνών με πρωτοβουλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και αυτή την φορά την αναλαμβάνει η νεοσύστατη Διεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και συγκεκριμένα το Τμήμα Ανθρωποκτονιών.»
Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.
Από εκείνη την ημέρα, κι άλλες μέρες σκοτεινές ακολούθησαν, με πλημμύρες, φωτιές, συγκρούσεις αμαξοστοιχιών, δολοφονίες!
Κάποιες ψυχές δικαιώθηκαν όπως ο Παύλος Φύσσας, ο Ζακ Κωστόπουλος, κάποιες άλλες πάλι, και είναι πολλές, ακόμη περιμένουν τη δικαίωση …
καλή εβδομάδα με υγεία!
Ει. Δα.
–