Η ΕΕ ενέκρινε δασμούς 21 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα – Σε ισχύ από 15 Απριλίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τους δασμούς που ανακοίνωσε η Κίνα στις ΗΠΑ, ήρθε και η ώρα της Ε.Ε. να εγκρίνει δασμούς περίπου 21 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, ως αντίποινα για τους δασμούς 25% που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Η πλειοψηφία των 27 κρατών μελών της ΕΕ ψήφισε υπέρ των κυρώσεων, ορισμένες από τις οποίες θα αρχίσουν να ισχύουν στα μέσα Απριλίου. Οι δασμοί θα στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες αμερικανικές πολιτείες και θα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα, όπου κατοικεί ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον, καθώς και διαμάντια, αγροτικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, «σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα».
Η κίνηση εντάσσεται στον εντεινόμενο διατλαντικό εμπορικό πόλεμο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν επίσης εφαρμόσει καθολικό δασμό 20% σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και ξεχωριστό δασμό 25% στα αυτοκίνητα και ορισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ο Τραμπ είπε ότι θα ανακοινώσει πρόσθετους δασμούς σε ξυλεία, μικροτσίπ και φαρμακευτικά προϊόντα. Όλοι οι νέοι δασμοί του Τραμπ σε αγαθά της ΕΕ θα ανέλθουν σε περίπου 380 δισ. ευρώ.
Ορισμένοι από τους ευρωπαϊκούς δασμούς της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Απριλίου, ενώ νέα δέσμη θα επιβληθεί στα μέσα Μαΐου και τρίτη την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα περισσότερα από τα στοχευμένα αγαθά αντιμετωπίζουν δασμό 25%, ενώ ορισμένες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν εισφορές 10%.
Το μπέρμπον αφαιρέθηκε από τη λίστα της ΕΕ εν μέσω πιέσεων από τα κράτη μέλη, αφού ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 200% στο κρασί, τη σαμπάνια και άλλα αλκοολούχα ποτά από τη Γαλλία και αλλού.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δημιουργήθηκε για να «ξεκάνει» τις ΗΠΑ και ότι το ευρωπαϊκό πλεόνασμα στις εμπορικές συναλλαγές αγαθών αποτελεί απόδειξη άδικης σχέσης. Ο μέσος σταθμισμένος δασμολογικός συντελεστής της ΕΕ ήταν 2,7% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.