“Σεργιάνι στον Πόντο”: Ηχοχρώματα μνήμης σε μια μουσικοχορευτική παράσταση που ενθουσίασε

Πάντα ο ήχος της ποντιακή λύρας, το τραγούδι και ο χορός των ανθρώπων που κουβαλούν το χαρακτήρα του αγέρωχου Ποντιακού Ελληνισμού, του τόσο βασανισμένου, συγκινούν.
Στη χθεσινή εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το Σύλλογο Πολυτέκνων Ημαθίας, την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας και το Μουσικό Σχολείο της πόλης, ο Πόντος ήταν παρών μέσα από τη μουσική, το τραγούδι και τους εκρηκτικούς χορούς του, ξαναζώντας μέσα από τους εκπληκτικούς χορευτές της Λέσχης, που πάντα συναρπάζουν.
Με συντονίστρια τη Γραμματέα της Ευξείνου, την Ευαγγελία Τογκουσίδου, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Γιάννης Καραβαδές, ο Πρόεδρος της Ευξείνου Νίκος Τομπουλίδης και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Νίκος Λιλιόπουλος μίλησαν στο κοινό για την κοινή προσπάθεια να τιμήσουν με ένα ταξίδι μνήμης τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου, που αποτέλεσαν τη χθεσινή ορχήστρα, έκαναν πρόβες δύο ολόκληρων μηνών, για να φτάσουν στο χθεσινό αποτέλεσμα, καθώς τα κομμάτια που επιλέχθηκαν αγκάλιαζαν όλες τις περιοχές του Πόντου και πέρα από τη θεματική ποικιλομορφία είχαν και οργανική, γιατί έντυσαν τον ήχο πέρα από τη λύρα και το νταούλι και με άλλα όργανα. Και, βέβαια, και το τραγούδι της εξαιρετικής Γιακουμάκου Μαρίας πρόσθεσε μια ξεχωριστή γοητεία.
Η Ευαγγελία Τογκουσίδου οδήγησε το κοινό του Χώρου Τεχνών σ’ ένα ταξίδι στις μακρινές περιοχές του Πόντου, από τη Νικόπολη και τη Ματσούκα μέχρι τον Δυτικό Πόντο και το μακρινό Καρς.
Ομάλιν, Τικ, Κότσαρι, με βασιλιά πάντα τον εκρηκτικό Πυρρίχιο, που οδηγεί κατευθείαν στην Αρχαία Ελλάδα. Αλλά και εντυπωσιακός ο τελετουργικός χορός του Καρς, “τα νυφοσκεπάσματα”, όπως και ο αντικριστός της ίδιας περιοχής, άγνωστος στους περισσότερους.
Ρυθμός, μελωδία και χρώμα σε μια βραδιά μνήμης που ο Μητροπολίτης Παντελεήμων την έζησε έντονα μαζί με το κοινό, μιας και η μία του ρίζα κρατά από τον Πόντο και η άλλη από τη Μικρά Ασία. Ο λόγος του επαινετικός και για τους τρεις συνδιοργανωτές, τον Σύλλογο Πολυτέκνων, την Εύξεινο και το Μουσικό Σχολείο, που ο καθένας αγωνίζεται ξεχωριστά, αλλά συναντιούνται στον κοινό σκοπό μιας κοινωνίας που ξέρει να σέβεται το παρελθόν της, πορευόμενη μέσα στο παρόν.
Φωτογραφίες: faretra.info
…………………
………………….
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Νοσταλγικό (Μουσική: Yusuf Cemal Keskin, Στίχοι: Παραδοσιακοί, Σάββας Τσενεκίδης)
Χοροί της περιοχής της Νικόπολης (Γαράσαρης)
Ούτσαϊ ή Ούτσαγιάχ
Τίκιν Νικόπολης
Τάμζαρα ή Τάμσαρα
Ομάλιν
Χοροί της περιοχής της Ματσούκας
Τρυγόνα
Καλόν Κορίτσ’-Σερανίτσα
Τικ Μονόν
Χοροί της περιοχής του Δυτικού Πόντου (Ακ Νταν Ματέν και Kιουμούς Ματέν)
Τερς (Ακ Νταγ Ματέν καί Κιουμούς Ματέν)
Τικ Αργόν ή Βαρύν Τσουρτούγουζους Γιουβαλάντουμ
Χοροί της περιοχής του Kαρς
Νυφοσκέπασμα ή Σήμερον άλλος ουρανός
Κότσαρι
Τίταρα
Λετσίνα
Τας
Χαλάί (χορός της περιοχής του Ακ-Νταγ-Ματέν)
Πυρρίχιος Χορός
Λύρα Ποντιακή: Στεφανίδης Βασίλειος, Τσανασίδης Βασίλειος, Δαμιανίδου Ελένη, Σκενιερίδης Στέφανος, Αποστολίδης Βασίλειος, Κωνσταντινίδης Στράτος, Παπαδοπούλου Ελένη, Δαμιανίδης Παντελής, Κελεσίδης Ιορδάνης, Πασιόπουλος Αθανάσιος, Παυλίδης Μιχάλης, Τσαλέρας Αντώνιος
Κιθάρα: Παπαδόπουλος Αλέξανδρος
Λαούτο: Κατσαβός Κυριάκος
Νταούλι: Στολτίδης Άκης
Τραγουδούν: Γιακουμάκου Μαρία
Χοροδιδάσκαλος: Ιντζεβίδης Βαγγέλης
Προετοιμασία Ορχήστρας : Κατσαβός Κυριάκος
Ηχοληψία: Ανδρεόπουλος Γιώργος
………………………
………………….