Βέροια Πολιτισμός Ρεπορτάζ

“Ιστορία – Λαογραφία της Βέροιας”: Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ημαθίας

Μπορεί να γεννηθήκαμε στη Βέροια, να μεγαλώσαμε εδώ, όμως πολλά πράγματα αγνοούμε για την πόλη μας κι ακόμη περισσότερα αγνοούν οι νεότερες γενιές.

Πάνω σ’ αυτό το έλλειμμα γνώσης ήρθε η αποψινή εκδήλωση του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ημαθίας να δώσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες με θέμα την Ιστορία αλλά και τη Λαογραφία της Βέροιας.

Ομιλητές στα δύο θέματα: Ο Θωμάς Δημητράκης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός με ιδιαίτερες γνώσεις για την ιστορία της πόλης μας και η  Ελένη Μουστιάκα – Μπατσαρά, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με στοιχεία της λαογραφίας της πόλης μας και των Βεροιέων.

Στην εκδήλωση  ο κόσμος στην αίθουσα απέδειξε πως ο Σύνδεσμος είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας και οι εκδηλώσεις  του μπορούν να προσελκύσουν.

Η Ιωάννα Σοφρόνωφ,  μιλώντας εκ μέρους του Δ.Σ., εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή του κόσμου, υποσχόμενη πως ο Σύνδεσμος θα γίνεται όλο και πιο ενεργός όχι μόνο σε θέματα που άπτονται των αναγκών των μελών του, αλλά και σε θέματα πολιτισμού, που είναι πάντα πηγή ζωής μια κοινωνίας.

Ο Θωμάς Δημητράκης, πριν περάσει στην Ιστορία της Βέροιας, εξέφρασε την ανησυχία του, επειδή τα παιδιά σήμερα αγνοούν περισσότερο από ποτέ την Ιστορία της πόλης τους.

Άλλωστε όλοι καταλαβαίνουμε πως το πνεύμα της Παγκοσμιοποίησης που έχει επικρατήσει αμβλύνει γενικά το ιστορικό αισθητήριο των λαών με αρνητικά επακόλουθα.

Ξεκινώντας από το όνομα Ημαθία και το όνομα Βέροια και την προέλευσή τους, πέρασε στη φύση των Μακεδόνων συνεχίζοντας με τα χρόνια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής ακμής, για να περάσει στα βυζαντινά χρόνια με τις επιδράσεις τους στον τρόπο ζωής των κατοίκων και τις 72 εκκλησίες που έφερε το πνεύμα της εποχής.

Η Τουρκοκρατία, ο Μακεδονικός Αγώνας και μικρό πέρασμα από την Γερμανική Κατοχή δόθηκαν από τον ομιλητή όχι μόνο με άψογο προφορικό λόγο, αλλά και με ολοφάνερη γνώση του αντικειμένου και επαφή με το κοινό του . Ο εκπαιδευτικός Θωμάς Δημητράκης, κατέχοντας το πρόσωπό της πόλης σε βάθος, αποδεικνύεται πολύτιμος.

Η Ελένη Μουστιάκα – Μπατσαρά με το βιβλίο της “Στα χρόνια τα καποτ’νά”, που παρουσιάστηκε στη συνέχεια, έκανε μια περιδιάβαση στα χρόνια τα παλιά, που σφράγισαν την προσωπικότητα των Βεροιωτάδων.

Ξεκινώντας από την περιγραφή των σπιτιών της εποχής μέσα και έξω, με φωτογραφικό υλικό και με λόγο  εύστοχο και αναλυτικό, ξαναγύρισε το ακροατήριο σε κείνη την εποχή.

Τα σαχνισιά έξω, οι βαριές αυλόπορτες με τα γυφτόκαρφα, μέσα ο οντάς με το τζάκι του. Αρχοντικά που χάθηκαν μέσα στο χρόνο, καθώς η Βέροια τσιμεντοστρώθηκε ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών ή  αυτά γκρεμίστηκαν από την έλλειψη φροντίδας.

Οι  γυναικείες βεροιώτικες φορεσιές με βυζαντινές επιδράσεις, οι αντρικές που αντικατέστησαν το φέσι με το ευρωπαϊκό γενικά ντύσιμο, και φυσικά ακολούθησαν τη μόδα και οι γυναίκες…Η μουσική…

Οι γνώσεις της κ. Μουστιάκα πολλές πάνω στη Λαογραφία του τόπου και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Μια εκδήλωση σοβαρή, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για όλους.

Φωτογραφίες: faretra. info

……………….

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ