Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Μελικιώτικο Καρναβάλι: 65 χρόνια ζωής – παράδοση, κέφι, φαντασία και πολιτική σάτιρα

“Γελάτε, γιατί χανόμαστε! “Μ΄αυτήν την προτροπή το Καρναβάλι της Μελίκης ζήτησε από τους θεατές της παρέλασής του στον κεντρικό της δρόμο να συμμετέχουν στο Καρναβάλι της, σήμερα Καθαρή Δευτέρα, όπως γίνεται εδώ και 65 χρόνια από την καθιέρωσή του.

Και πάλι κόσμος, παρόλο που η χθεσινή βροχή και η σημερινή συννεφιά με το κρύο αποθάρρυνε αρκετούς, και πάλι κέφι, φαντασία στη σύλληψη των ιδεών και χωρίς φόβο πολιτική σάτιρα!

Αλλά στη Μελίκη προηγείται πάντα η παράδοση. Οι στολές, οι χοροί, τα όργανα, θυμίζουν τη συνέχεια που έρχεται από πολύ παλιά και φτάνει μέχρι σήμερα. Σήμα κατατεθέν του Καρναβαλιού της και η πολιτική σάτιρα.

Το Καρναβάλι της Μελίκης δε φοβάται να σατιρίσει τα κακώς κείμενα και της Κυβέρνησης και της Δημοτικής της Αρχής. Και ο μεν Δήμαρχος Αλεξάνδρειας,  ο Παναγιώτης Γκυρίνης, όπου ανήκει και η Μελίκη, δέχτηκε την κριτική με ένα διαρκές χαμόγελο, οι βουλευτές της Κυβέρνησης, που ήταν πέρυσι στα καθίσματα των επισήμων της τοπικής παρέλασης, φέτος ήταν απόντες! Πάντως η σάτιρα εκφράζει πάντα ένα μεγάλο μέρος του κόσμου και λειτουργεί ιαματικά, όσο η σοβαρότητα των γεγονότων το επιτρέπει.

Πολλά από τα άρματα ή τα πεζοπόρα τμήματα περίμεναν στην αρχή του δρόμου από πολύ νωρίτερα μέχρι να τελειώσουν οι παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία και να πάρει ο κόσμος τις θέσεις του.

Πρώτη πέρασε η σημαία του Μελικιώτικου καρναβαλιού με τους συλλόγους να περνούν με τις παραδοσιακές τους στολές και τα όργανα. Σημαντικό κάθε χρόνο το ότι συμμετέχουν πάντα τα γειτονικά χωριά και πάντα με φρέσκες ιδέες.

Ξεχασμένη, Κολινδρός, Αγκαθιά, Νεόκαστρο, σύλλογοι, σχολεία, μικροί και μεγάλοι πέρασαν με πραγματικό κέφι στέλνοντας μηνύματα με εικόνα, λόγο, κίνηση και χορό. Και βέβαια, πάντα ο “Στίχος του κάρου” είναι ο πιο έξυπνος και ο πιο αιχμηρός, προκαλώντας με το ρυθμό του αλλά και τα βέλη του τη γενική ευφορία ακόμη και όσων σατίριζε!

Και ποιους δεν είδε κανείς να περνούν! Τσολιάδες σε ποδήλατα να τους κυνηγά η police! Μάγισσες και μάγους, που μόνο αυτοί μπορούν να σώσουν πια τον ταλαιπωρημένο λαό,  Ένα κινούμενο Κέντρο Υγείας που τα επείγοντά του είναι ανοιχτά… μόνο Πέμπτη!

Ρακοκάζανα, πολιτσμάνους να κυνηγάνε κατάδικους που στην πλάτη τους έγραφε “Λαός”, χαβανέζες να λικνίζονται σε ρυθμούς latin,  διακωμώδηση παρουσιαστών, όπως ο Πορτοσάλτε και ο Ευαγγελάτος, χορωδούς ντυμένους με νότες, μέχρι και Βίκινγκς, που κατέβηκαν από το Βορρά με το καράβι τους στον κάμπο της Μελίκης!

Να σημειωθεί, όμως, πως μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται και στην παρουσιάστρια Σούλα Χράσου, που και χιούμορ διαθέτει και την απαραίτητη ρουμλουκιώτικη ντοπιολαλιά κατέχει και  την ετοιμότητα να δίνει στο λόγο την τροπή που χρειάζεται αυτόματα.

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας θέσπισε βραβεία για τα καλύτερα άρματα και πεζοπόρα τμήματα που δόθηκαν:

Άρματα:
1ο Βραβείο (500 ευρώ): “Αντραλισμένοι”

2ο Βραβείο (250 ευρώ): “Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοκάστρου”

 Πεζοπόρα τμήματα:

1ο Βραβείο (500 ευρώ): 2ο Δημοτικό Σχολείο Μελίκης

2ο Βραβείο (250 ευρώ): 1ο Δημοτικό Σχολείο Μελίκης

Πάει και το Μελικιωτικο Καρναβάλι του 2025! Και του χρόνου με υγεία, κέφι, φαντασία και πολιτική σάτιρα.

……………….

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………

……………………….

 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ