Κόσμος

ΗΠΑ και ΕΕ επισπεύδουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο – Η Ρωσία προειδοποιεί για “μη αναστρέψιμη φάση”

Με προειδοποιήσεις για επέκταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία σε ευρωπαϊκό έδαφος αντιμετωπίζει η Μόσχα τις εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Βρετανίας και της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου και τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ μειώσει τη χρηματοδότηση, προτάσσοντας άλλες «προτεραιότητες» στον εντεινόμενο ανταγωνισμό για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν έφτασε χτες στις Βρυξέλλες για επείγουσες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, με στόχο την επιτάχυνση της παράδοσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον επισπεύδει την παράδοση εξοπλισμού 6 δισ. δολαρίων, που έχουν απομείνει από όσες δαπάνες έχει δεσμεύσει για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Μέχρι το τέλος της θητείας της αμερικανικής κυβέρνησης θα προσπαθήσουν να στείλουν ό,τι είναι διαθέσιμο», όπως τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά ελαφρών όπλων, «που έχει ανάγκη η Ουκρανία και οι ΗΠΑ διαθέτουν σε αφθονία», δήλωσε ο Μ. Κάνσιαν του Center for Strategic and International Studies (CSIS) της Ουάσιγκτον.

Ο Μπλίνκεν συναντιέται σήμερα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «για να συζητήσουν το θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επίθεση».

Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, χθες κάλεσε τα ΝΑΤΟικά κράτη «να κάνουν περισσότερα ώστε να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πολεμήσει».

«Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ισχύ της διατλαντικής μας συμμαχίας. Η άμεση πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία», την ώρα που «ετοιμάζεται για τον δυσκολότερο χειμώνα της» από τη ρωσική εισβολή τον Φλεβάρη του 2022, δήλωσε ο Ρούτε μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Το ΝΑΤΟ και τα κράτη – μέλη «θα πρέπει να συνεχίσουν την παροχή πλήρους υποστήριξης στην Ουκρανία», τόνισε ο Μακρόν, συμπληρώνοντας ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις για θέματα που αφορούν την Ευρώπη δεν μπορούν να γίνουν «χωρίς την Ευρώπη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ θα πρέπει να γίνει μέσα από το ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για έναν «ευρωπαϊκό πυλώνα».

«Η Ευρώπη καθυστέρησε να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειάς της», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, εκφράζοντας ικανοποίηση που όλες οι χώρες – μέλη της ΕΕ δηλώνουν έτοιμες να αυξήσουν τις «αμυντικές» δαπάνες. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, επανέλαβε την ανάγκη για την περιβόητη «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και των δεσμών ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ο Πούτιν να εκμεταλλευτεί την πολιτική μετάβαση στις ΗΠΑ προκειμένου να κερδίσει πλεονεκτήματα στην Ουκρανία. «Ό,τι μπορεί η Ευρώπη να δώσει στην Ουκρανία πρέπει να το δώσει τώρα», είπε, επιμένοντας στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.

«Όποια κι αν είναι η προσέγγιση που θα υιοθετηθεί από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση απέναντι στην Ουκρανία, η Ευρώπη θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να ηγηθεί των αμυντικών προσπαθειών της Ουκρανίας», είχε δηλώσει πρόσφατα η Ολ. Προκοπένκο του «German Marshall Fund».

Στο μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, πρωτότοκος γιος του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπονόησε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από το να χάσει το «επίδομά» του, δηλαδή την αμερικανική στρατιωτική χρηματοδότηση στο Κίεβο.

Βρετανία: 3 δισ. λίρες τον χρόνο για την Ουκρανία

Προχθές στο Παρίσι ο Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στο Κίεβο, μπροστά και στη δύσκολη χειμερινή περίοδο, ενώ τόνισαν «την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία αταλάντευτα και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, για να αποτρέψουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Μακρόν και Στάρμερ πιθανότατα έθιξαν το θέμα να επιτραπεί στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν βαθιά στη Ρωσία με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Λονδίνο και Παρίσι έχουν στείλει στο Κίεβο τους γαλλοβρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» / SCALP-EG.

Πριν τη συνάντησή τους, η «Daily Telegraph» ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες αναμενόταν να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να ματαιώσουν τις προθέσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ να μειώσει την υποστήριξη προς το Κίεβο.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση επεξεργάζεται όλες τις πιθανές επιλογές απέναντι σε μια ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, η Βρετανία δεν θα υπαναχωρήσει από τις δικές της δεσμεύσεις για 3 δισ. λίρες ετησίως για την Ουκρανία.

Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει ως «σημείο συμφωνίας» με την κυβέρνηση των ΗΠΑ την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, προκειμένου να μην «εξαρτούν» σε μεγάλο βαθμό την «ασφάλειά» τους από τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει προτρέψει τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν τουλάχιστον το 3% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικούς σκοπούς, χαρακτηρίζοντας το 2% – που προβλέπεται από το ΝΑΤΟ – «κλοπή του αιώνα» για τις ΗΠΑ.

«Πιο πιθανό το κακό σενάριο» για την Ευρώπη

«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιδιώκουν να επεκτείνουν τον πόλεμο στα εδάφη τους» – σχολίασε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμ. Μεντβέντεφ – «ωθώντας τη σύγκρουση με τη Ρωσία σε μια μη αναστρέψιμη φάση», μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. «Το κακό σενάριο παραμένει το πιο πιθανό», επεσήμανε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος «υποστηρίζει την ενίσχυση του Κιέβου σε περίπτωση αποχώρησης της Αμερικής, επικεφαλής του ΝΑΤΟ, όπου προσπαθούν να βρουν έξυπνες ιδέες για το πώς να εμπλακούν ενεργά σε πόλεμο μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα», ο δε υποψήφιος για την καγκελαρία της Γερμανίας Φρ. Μερτς «έστειλε τελεσίγραφο στη Ρωσία: Είτε θα τερματίστε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, είτε θα παρέχουμε στους Ουκρανούς γερμανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς “Taurus”», συνέχισε ο Μεντβέντεφ και εκτίμησε ως «ξεκάθαρο» το ότι «αυτοί οι πύραυλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν κάτι σημαντικά στην πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Η Μολδαβία αναφέρει ρωσικά drones στο έδαφός της

Σε ένα ακόμα επικίνδυνο περιστατικό, από τα πολλά που μπορούν να αξιοποιηθούν για επέκταση του πολέμου, το ΥΠΕΞ της Μολδαβίας «καταδίκασε έντονα την παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας», καθώς «2 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν στο έδαφός της στις 10 Νοέμβρη».

Το μολδαβικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη ώστε να διαμαρτυρηθεί. Η Μολδαβία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι άφησε συντρίμμια UAV στο έδαφός της, αν και ορισμένα αναγνωρίστηκαν από ειδικούς ως ενισχυτές από ουκρανικούς πυραύλους αεράμυνας.

Η Κίνα «πρέπει να πληρώσει υψηλότερο τίμημα»

Η Κίνα πρέπει να πληρώσει υψηλότερο τίμημα για τη στήριξή της στη Ρωσία για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, υποστήριξε η Κάγια Κάλας, πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας και νέα επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, θέση όπου θα διαδεχτεί τον Ζ. Μπορέλ.

«Χωρίς την υποστήριξη της Κίνας η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμό της με την ίδια ισχύ», είπε η Κάλας μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Επομένως, «η Κίνα πρέπει να αισθανθεί το υψηλότερο κόστος για τη στάση της αυτή», τόνισε, αναπαράγοντας το βασικό επιχείρημα του ευρωατλαντικού άξονα τους τελευταίους μήνες, ότι Ρωσία – Κίνα – Β. Κορέα – Ιράν δρουν σαν ένα κοινό στρατόπεδο και αλληλοϋποστηρίζονται στις γεωπολιτικές συγκρούσεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Κορεατική Χερσόνησο και Ασία – Ειρηνικό.

«Αν οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Κίνα και άλλους παράγοντες, θα πρέπει επίσης να ανησυχούν για το πώς θα απαντήσουμε στη Ρωσία» και την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας, είπε ακόμα η Κάλας, σχολιάζοντας την εκλογή Τραμπ, για να προσθέσει ότι η σύγκρουση απειλεί «την ασφάλεια του κόσμου».

Πολιτικοί αναλυτές στις Βρυξέλλες σχολιάζουν πως το μήνυμα αυτό της Κάλας φαίνεται προσαρμοσμένο για εκείνους στην Ουάσιγκτον που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στραφούν πλήρως προς τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, και να αφήσουν την Ευρώπη να σταθεί μόνη της ενάντια στη Ρωσία.

Η Κάλας είπε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την «αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης», αλλά προειδοποίησε να μην επικαλύψει αυτή τον στρατιωτικό ρόλο του ΝΑΤΟ και προκύψουν «δύο παράλληλες δομές».

ΠΗΓΗ: 902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

τίΠοτα