Κοινωνία Οικονομία

Η αύξηση του κόστους στέγασης κρατά τους νέους στο πατρικό – «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στο σύνολο των χωρών της ΕΕ / άπιαστο όνειρο η απόκτηση κατοικίας

Στην ηλικία των 30,7 ετών εγκαταλείπουν οι νέοι στην Ελλάδα το πατρικό τους σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat… Μιλάμε για μια γενιά που για να φύγει από την οικογενειακή στέγη χρειάζεται να πληρώνει πάνω από τον μισό μισθό στο ενοίκιο! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το σύνολο των ίδιων δεικτών θέλουν την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στο κόστος στέγασης για τουλάχιστον 6 συναπτά έτη στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά στην ΕΕ ο μέσος όρος της ηλικίας των νέων που φεύγουν απο το πατρικό τους για να ζήσουν μόνοι τους είναι τα 26,3 έτη.

Μάλιστα οι νέοι στη Σουηδία και τη Φινλανδία φεύγουν από το γονικό σπίτι πολύ νωρίτερα, σε ηλικίες κάτω των 23 ετών.

Η νεολαία αντιμετωπίζει όμως ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία σε σχέση με τους Ευρωπαίους και στην απόκτηση κατοικίας, αναφέρει η newdeal real estate group …

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια κοινότητα εταιρειών ακινήτων στο ενημερωτικό της σημείωμα αναφέρει ότι, στην Ελλάδα, η απόκτηση κατοικίας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά αν συγκριθεί με την κατάσταση πριν από δύο δεκαετίες. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, η οικονομική ανασφάλεια είναι έντονη, και οι κρίσεις και ανατιμήσεις επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης άλλωστε έχει μειωθεί σημαντικά από το 2005, όταν η ιδιοκατοίκηση ήταν το βασικό όνειρο των περισσότερων Ελλήνων. Σήμερα, όμως, αυτός ο στόχος για τους νέους φαίνεται όλο και πιο μακρινός.

Η Ελλάδα παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, καθώς το ποσοστό των νέων που καταφέρνουν να αποκτήσουν δική τους κατοικία είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Την ίδια ώρα η Deputy Head of Real Estate Analysis Section στην Τράπεζα της Ελλάδος Βασιλική Βλαχοστεργίου, τονίζει ότι το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης έτσι κι αλλιως έχει μειωθεί σημαντικά και βρίσκεται πλέον στο 69,6% στη χώρας μας βάσει των στοιχείων της Eurostat, ενώ για την Αθήνα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 64%.

Τα βασικά προβλήματα που οδηγούν σε αυτή τη μείωση είναι το γεγονός ότι οι αξίες των οικιστικών ακινήτων αυξάνεται με διψήφια ποσοστά τη τελευταία διετία. Ειδικοτερα απο το 2017 έως το Β Τρίμηνο του 2024 η αύξηση της αξίας των ακινήτων στην Αθήνα ανέρχεται στο 90%.

Μάλιστα , το απόθεμα των ακινήτων προς πώληση είναι ποιοτικά υποδεέστερο καθώς είναι «γηρασμένο» αφού ξεπερνά τα 40 έτη.»

Και κάπως έτσι η νεολαία συνεχιζει να ζει στο πατρικό της … Η κατάσταση ομως δεν τους είναι καθόλου εύκολη αφού η Ελλάδα καταγράφει υψηλά ποσοστά νέων που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά, δηλαδή νοικοκυριά που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό δωματίων για τα μέλη τους!

Συμφωνα με τη Eurostat, το 2023, το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-29 ετών που ζούσαν σε τέτοια νοικοκυριά ανήλθε στο 46%, ενώ για τον συνολικό πληθυσμό ήταν 27,5%. Στην ΕΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 26% για τους νέους και 16,8% για τον συνολικό πληθυσμό.

Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν όπως προαναφέραμε από το 2021, πάνω από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στη χώρα διατίθεται για δαπάνες που σχετίζονται με τη στέγαση, το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ… θυμίζουμε ότι το ίδιο διάστημα οι μισθοί των νέων είναι και πάλι στο πάτο της Ευρώπης με ένα εργασιακό μέλλον αβέβαιο!

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων