“Η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος ως εθνική επιταγή” / γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης
Η κινητικότητα που καταγράφεται για το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει της διαφαινόμενης έξαρσης του, λόγω και των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, αναζωπυρώνει αναπόφευκτα στη χώρα μας και την επικαιρότητα του δημογραφικού ζητήματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιούνται συνεχώς σε σχέση με την πληθυσμιακή εξέλιξη των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται συνολικά, η Ελλάδα παρουσιάζει σταδιακή μείωση του πληθυσμού της, η οποία καθίσταται διαρκώς εμφανέστερη.
Από αυτά τα στοιχεία αναδύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζέον δημογραφικό ζήτημα στην χώρα μας, το οποίο εντοπίζεται και τονίζεται από δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια ουσιαστική και μόνιμη προοπτική για την αντιμετώπιση του.
Αυτό το πρόβλημα σε συνδυασμό με το φαινόμενο του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην χώρα μας, το οποίο αναμένεται να επιταθεί το επόμενο διάστημα, οδηγεί αναπόφευκτα στην αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού της χώρας μας, που μακροπρόθεσμα απειλεί να θέσει σε επισφάλεια τα θεμέλια της εθνικής μας υπόστασης.
Το ζήτημα αυτό οξύνεται περαιτέρω παρά τις περιστασιακές ανακοινώσεις που αφορούν περιορισμένες αυξήσεις επιδομάτων γέννησης, μητρότητας, οικογενείας κλπ, οι οποίες ενώ κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, δεν αποτελούν θέσπιση κινήτρων για τα νεαρά ζευγάρια προκειμένου να φέρουν στον κόσμο περισσότερα παιδιά, αλλά ούτε και επαρκούν για να στηρίξουν ουσιαστικά τους πολυτέκνους που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις τεράστιες δυσκολίες που προκύπτουν απ’ το σημερινό υψηλό κόστος ζωής.
Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται και οι ανακοινώσεις για την δια βίου ισχύ της ιδιότητας του τρίτεκνου, για την αύξηση της ποσόστωσης στις προσλήψεις στο Δημόσιο και για τις μετεγγραφές παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που όμως δεν επαρκούν για την αναγκαία αναστροφή του δημογραφικού ζητήματος.
Αποτρεπτικά ως προς την δημιουργία πολυμελών οικογενειών δρα και η προσέλκυση των νέων της επαρχίας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει η πρόκληση των περισσότερων ευκαιριών, αφού η περιφέρεια σταδιακά ερημώνεται και εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της.
Η κατάσταση αυτή επιτείνεται με την έξαρση της μετανάστευσης των νέων σε άλλες χώρες, όπου αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής.
Θεωρείται επομένως εθνικά αναγκαίο να θεσπιστούν και να ληφθούν ουσιαστικά και σταθερά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει την καθιέρωση ουσιαστικών και μονίμων κινήτρων στα νεαρά ζευγάρια για απόκτηση παιδιών, ουσιαστικές οικονομικές ελαφρύνσεις που να είναι αντίστοιχες του υψηλού κόστους διαβίωσης, θεσμική και ουσιαστική στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών και εξασφάλιση γενικότερων προϋποθέσεων για την εγκατάσταση των νέων ζευγαριών στην περιφέρεια.
Πάνω απ’ όλα όμως επιβάλλεται να υπάρξει μια γενικότερη ενημέρωση για τις παραμέτρους του εθνικού πια προβλήματος, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις επιπτώσεις του.
Ο χρόνος κυλάει ήδη αντίστροφα για την συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού και αν δεν ληφθούν άμεσα ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα οι συνέπειες θα είναι δυσοίωνες για όλους.
Η Πολιτεία, οι Φορείς και οι Παράγοντες του τόπου οφείλουν να προσεγγίσουν με ευθύνη το δημογραφικό ζήτημα, η επιτακτική αντιμετώπιση του οποίου αποτελεί εθνική επιταγή για το μέλλον του τόπου.
———-