Ελλάδα Περιβάλλον

Ιωάννινα: Περιπέτεια για αρκούδα που εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή

Δύσκολες στιγμές βίωσε μια νεαρή αρκούδα, η οποία την περασμένη Παρασκευή, εγκλωβίστηκε σε δεξαμενή για συλλογή νερού της βροχής σε χωριό των Ιωαννίνων και χρειάστηκε ειδική επιχείρηση για την διάσωσή της.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση Καλλιστώ η περιπέτεια για την αρκούδα εκτυλίχθηκε σε ομβροδεξαμενή στην Τοπική Κοινότητα Μεταμόρφωσης του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, στον ορεινό όγκο Μιτσικελίου, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ από κατοίκους της Μεταμόρφωσης.

Στελέχη της Μονάδας, του Δασαρχείου Ιωαννίνων και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ, μαζί με εξειδικευμένο κτηνίατρο, βρέθηκαν στο σημείο.

Εκεί διαπίστωσαν ότι η ομβροδεξαμενή ήταν γεμάτη νερό σχεδόν στο ύψος του ζώου, το οποίο ήταν αρκετά καταπονημένο και κολυμπούσε, μάταια, για να μπορέσει να βρει κάποια διέξοδο διαφυγής.

Για τον απεγκλωβισμό του η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) άδειασε τη δεξαμενή και κατασκεύασε με ξύλα μια αυτοσχέδια ράμπα διαφυγής, την οποία χρησιμοποίησε η νεαρή αρκούδα για να διαφύγει και να επιστρέψει στον βιότοπό της.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Καλλιστώ «οι ανοιχτές ομβροδεξαμενές, ειδικά όταν η περίφραξή τους είναι ελλιπής ή κατεστραμμένη, αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για το σύνολο της πανίδας.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος η Καλλιστώ εργάζεται για την τροποποίηση των δεξαμενών νερού που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για τις αρκούδες, μέσα από το έργο “Life Bear Smart Corridors”».

banner-article

Ροη ειδήσεων