Βέροια Θέματα Παιδείας Τοπικά

ΣΕΠΕ Ημαθίας: Ενημερωτικό για τις συναντήσεις του Δ.Σ.  με την Προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κ. Γώτη και τους Σχολικούς Συμβούλους

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας συναντήθηκε στις 20/6/2024 με τη Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κ. Γώτη Ευθυμία και με τους Σχολικούς Συμβούλους κ. Παπαγεωργίου, κ. Λαζαρίδου, κ. Κοτσακώστα και κ. Πομάκη. Στις συναντήσεις εκ μέρους του Δ.Σ. ήταν παρόντες οι: Χατζησάββας Παναγιώτης (Πρόεδρος), Κοκοζίδου Άννα (Γ. Γραμματέας), Αρζόγλου Ευθυμία-Σουλτάνα (Ταμίας), Κελεπούρης Μιχαήλ (Μέλος), Μελιόπουλος Ιωάννης (Μέλος), Τουτουντζίδης Παύλος (Μέλος) και Τσεχελίδης Ιωάννης (Μέλος).

Α. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Για την κατάργηση τμήματος στο 4ο Νηπιαγωγείο Βέροιας

Στη συνάντηση με την Προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Γώτη το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας ομόφωνα ζήτησε να πάρει πίσω την απόφασή της για κατάργηση του ενός εκ των τριών τμημάτων του 4ου Νηπιαγωγείου Βέροιας, που θα οδηγήσει σε πάστωμα των νηπίων σε 2 τμήματα. Επισημάναμε στην κ. Γώτη πως το 4ο Νηπιαγωγείο έχει και τον απαιτούμενο αριθμό εγγραφών και τις κτηριακές υποδομές (3 αίθουσες) για να λειτουργήσει, όπως λειτουργούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή με 3 τμήματα. Τονίσαμε πως η λειτουργία του τρίτου τμήματος θα αποσυμφορήσει τα όμορα νηπιαγωγεία και θα συμβάλλει θετικά στην παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά.

Η κ. Γώτη αμφισβήτησε τον αριθμό των εγγραφών στο 4ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, δήλωσε πως η λειτουργία τρίτου τμήματος δε θα είναι σύννομη και εμφανίστηκε ανυποχώρητη στην απόφασή της, παρά το γεγονός πως ομόφωνα το Δ.Σ. της ζητούσε να υπαναχωρήσει. Της επισημάναμε πως το συνδικαλιστικό κίνημα όπως και το γονεϊκό δεν κινείται με πλαίσιο τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αλλά με πυξίδα την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας  και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Για τους νεοδιόριστους

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας ζήτησε την άμεση υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων, για να σταματήσει η ομηρία και ο εκβιασμός των νεοδιόριστων συναδέλφων μας.

Η κ. Γώτη στην ουσία αρνήθηκε να προβεί σε υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων λέγοντας πως είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει τον νόμο.

Για τις άδειες των εκπαιδευτικών

Τονίσαμε στην κ. Γώτη πως το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας θεωρεί ότι οι άδειες των εκπαιδευτικών είναι δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο και δε θα πρέπει να περικόπτονται ή ακόμα χειρότερα να μη δίνονται, επικαλούμενοι τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργούνται στις σχολικές μονάδες, για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί. Επισημάναμε πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου να λύσει τα όποια προβλήματα δημιουργούνται στις σχολικές μονάδες με προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού. Τονίσαμε, ακόμα, πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνάδελφοι δεν κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος της άδειας.

Στην απάντησή της η κ. Γώτη είπε πως δεν κόβονται κανονικές άδειες σε συναδέλφους πλην εκείνων των περιπτώσεων που γίνεται κατάχρηση.

Στη συνέχεια θέσαμε στην κ. Γώτη σειρά αιτημάτων και διεκδικήσεων με την παράκληση αυτά να μεταφερθούν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Πιο συγκεκριμένα:

Για την αξιολόγηση

Επαναλάβαμε την αντίθεση μας τόσο στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας όσο και στην ατομική αξιολόγηση που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Τονίσαμε πως όσες φορές και να μας στείλει στα δικαστήρια το Υπουργείο και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα και τη διαβεβαιώσαμε πως θα βάλουμε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια από την επόμενη σχολική χρονιά σε αυτή την πολιτική.

Της ζητήσαμε να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τόσο την αταλάντευτη βούλησή μας να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει ο επιθεωρητισμός όσο και το αίτημά μας να πάρει τώρα το Υπουργείο πίσω την αξιολόγηση.

Καταγγείλαμε και στην κ. Γώτη τις άμεσες και έμμεσες απειλές εκ μέρους Σχολικών Συμβούλων-Αξιολογητών δια των Διευθυντών σε συνάδελφους που υλοποιούν την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας καταθέτοντας τα Ενιαία Κείμενα της ΔΟΕ, πως δε θα αξιολογηθούν ως εξαιρετικοί στο Β2 στάδιο της Ατομικής Αξιολόγησης.  Τονίσαμε πως οι απειλές αυτές στερούνται νομιμότητας, καθώς οι συνάδελφοι δεν απέχουν από τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας αλλά την υλοποιούν μέσω των Ενιαίων Κειμένων.

Τέλος, δηλώσαμε πως τυχόν επιβολή ποινών ή καθαιρέσεων σε συναδέλφους απεργούς θα αποτελέσουν κόκκινο πανί τόσο για το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας όσο και για τους συναδέλφους μας.

Για τους συμβασιούχους αναπληρωτές

Ζητήσαμε από την κ. Γώτη να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τα αιτήματά μας:

  1. Για μαζικούς μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών συναδέλφων.
  2. Για εξίσωση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων συναδέλφων μας.

Για το ωράριο των νηπιαγωγών και των συναδέλφων των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας τόνισε στην κ. Γώτη πως η ρύθμιση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Νηπιαγωγεία έγινε κατ’ ανάλογο τρόπο με αυτόν των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μειώνοντας το ωράριο μόνο στα 4/θέσια και άνω Νηπιαγωγεία. Όμως τα ολιγοθέσια Νηπιαγωγεία, 1/θέσια και 2/θέσια αποτελούν το 96% των νηπιαγωγείων όλης της χώρας, με αποτέλεσμα η μείωση του ωραρίου να αφορά ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών! Επισημάναμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγών που κατέχουν θέση προϊσταμένης/ου αναγκάζονται να μεταφέρουν όλο το διοικητικό έργο στο σπίτι.

Ζητήσαμε να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ τα αιτήματά μας:

  1. Για εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των συναδέλφων των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων με το ωράριο των υπόλοιπων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας τους.
  2. Για τα νηπιαγωγεία να υπολογίζεται στον διδακτικό χρόνο η υποδοχή, αποχώρηση και το διάλειμμα, καθώς οι νηπιαγωγοί δεν επιτηρούν απλά τους μαθητές αλλά διδάσκουν συγκεκριμένες δεξιότητες και απαιτείται επαυξημένη προσοχή.
  3. Το διδακτικό ωράριο των Προϊσταμένων στα ολιγοθέσια Δημοτικά και Νηπιαγωγεία να διαμορφωθεί στις 20 ώρες.
  4. Ίδρυση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων στα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία.

Τέλος, το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας ενημέρωσε την κ. Γώτη για τις συναντήσεις που είχε με τους Δημάρχους Αλεξάνδρειας και Βέροιας για τα κτηριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων.

Β. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας στη συνάντησή του με τους Σχολικούς Συμβούλους εξέφρασε τη γνωστή αντίθεση των εκπαιδευτικών τόσο στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας όσο και στην ατομική αξιολόγηση, που αμφότερες οδηγούν στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Επισημάναμε πως ο κλάδος μας δίνει εδώ και τρία χρόνια τη μάχη ενάντια στην απόπειρα εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης και έχουμε συρθεί πάνω από 15 φορές στα δικαστήρια από το ΥΠΑΙΘ. Διαβεβαιώσαμε τους Σχολικούς Συμβούλους πως δεν πτοούμαστε και όχι μόνο δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα αλλά αντίθετα θα βάλουμε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια από την επόμενη σχολική χρονιά σε αυτή την πολιτική. Τονίσαμε σε όλους τους τόνους πως δε θα επιτρέψουμε να επιστρέψει ο επιθεωρητισμός. Ονειρευόμαστε και παλεύουμε για να διδάσκουμε σε σχολεία που θα βασιλεύει η παιδαγωγική ελευθερία, η δημοκρατία, η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια και όχι ο φόβος, η υποταγή, η δουλοπρέπεια και ο ανταγωνισμός. Δηλώσαμε και στους Σχολικούς Συμβούλους πως τυχόν καθαιρέσεις ή άλλες ποινές σε συναδέλφους απεργούς θα αποτελέσουν κόκκινο πανί τόσο για το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας όσο και για τους συναδέλφους μας.

Καλέσαμε τους Σχολικούς Συμβούλους έστω και τώρα να στοιχηθούν με τις αποφάσεις της ΔΟΕ και του ΣΕΠΕ Ημαθίας, να μην επιτρέψουν να φθίνει και να απαξιώνεται μέρα με την ημέρα ο παιδαγωγικός τους ρόλος. Τους ζητήσαμε να υπογράψουν και οι ίδιοι τις δηλώσεις συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή που είναι σε ισχύ πανελλαδικά και τοπικά.

Τονίσαμε εμφατικά πως σε κάθε περίπτωση απαιτούμε να γίνεται σεβαστή η βούληση των συναδέλφων, καθώς οι συνάδελφοι που δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην Απεργία-Αποχή είναι απεργοί και ως απεργοί πρέπει να αντιμετωπίζονται. Καμία πίεση, κανένας εκβιασμός άμεσος ή έμμεσος σε απεργούς δε θα γίνει ανεκτός από το Σωματείο μας.

Ζητήσαμε να σταματήσουν τώρα οι άμεσες και έμμεσες απειλές σε συνάδελφους που υλοποιούν την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας καταθέτοντας τα Ενιαία Κείμενα της ΔΟΕ, πως δε θα αξιολογηθούν ως εξαιρετικοί στο Β2 στάδιο της Ατομικής Αξιολόγησης.  Τονίσαμε πως οι απειλές αυτές στερούνται νομιμότητας, καθώς οι συνάδελφοι δεν απέχουν από τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας αλλά την υλοποιούν μέσω των Ενιαίων Κειμένων. Δηλώσαμε, τέλος, κατηγορηματικά πως ο Σύλλογός μας θα υπερασπιστεί τους συναδέλφους-απεργούς με όλα τα μέσα.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι είτε απέφυγαν να δεσμευτούν για την υπογραφή εκ μέρους τους της Απεργίας-Αποχής είτε εξέφρασαν τη γνωστή άποψη πως τυχόν συμμετοχή τους στην Απεργία-Αποχή σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθούν από τη θέση τους. Ζήτησαν από τον Σύλλογο να μην τους βάζει απέναντι για να πάρουν την απάντηση πως απέναντι από τον κλάδο τους τοποθετεί η κυβέρνηση και πως εμείς τους θέλουμε μαζί μας για αυτό και τους καλούμε να υπογράψουν την Απεργία-Αποχή.

Στην απαίτησή μας να τηρήσουν τουλάχιστον το μίνιμουμ και να μην ασκήσουν καμία πίεση και κανέναν εξαναγκασμό σε συναδέλφους που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή έδειξαν να ανταποκρίνονται θετικά.

Τέλος, ζητήσαμε από τον κ. Πομάκη τις όποιες επιμορφώσεις διοργανώνει να τις κάνει σε 2 δόσεις σε Βέροια και Νάουσα, για να μην εξαναγκάζονται οι συνάδελφοι σε μετακινήσεις που τις πληρώνουν μάλιστα από την τσέπη τους. Ο κ. Πομάκης έδειξε να το συμμερίζεται αυτό. Οψόμεθα…

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πέρα από τις όποιες διαβεβαιώσεις, δε χωρά κανένας εφησυχασμός. Την επόμενη σχολική χρονιά με τον αγώνα μας πρέπει να βαλτώσουμε την αντιδραστική και αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και στην Ημαθία.

Καλή ξεκούραση!

Καλό καλοκαίρι!

 –

banner-article

Ροη ειδήσεων