Ελλάδα Κοινωνία

Νέα έκθεση – «φωτιά» για τα Τέμπη / δεν υπήρξε μετωπική σύγκρουση των μηχανών

Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Δεν υπήρξε μετωπική των μηχανών των δύο τρένων και η πυρόσφαιρα προκλήθηκε από υλικό περίπου 12-15 τόνων, αναφέρει η επικαιροποιημένη έκθεση του εμπειρογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη.

Το σενάριο ότι δεν υπήρξε μετωπική σύγκρουση των μηχανών των δύο τρένων στα Τέμπη και ότι στη φωτιά που ξέσπασε οφείλονται περίπου 16 θάνατοι υποστηρίζει η νέα, επικαιροποιημένη, έκθεση, του πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, που κατατέθηκε σήμερα στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, εκ μέρους οικογενειών των θυμάτων.

Στο πόρισμα αναφέρθηκε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος θύματος της τραγωδίας, ο οποίος και κατέθεσε σήμερα την επικαιροποιημένη έκθεση.

Σε δηλώσεις του έξω απ’ το δικαστικό μέγαρο Λάρισας, είπε πως στο πόρισμα αναφέρεται ότι η πυρόσφαιρα προκλήθηκε από υλικό περίπου 12-15 τόνων, στο οποίο υπήρχε ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο. Όπως ανέφερε, επικαλούμενος το πόρισμα, τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό και σε συγκεκριμένη αναλογία αποτελούν καθαρό υποκατάστατο βενζίνης.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, δεν υπήρξε μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο αμαξοστοιχιών, οι οποίες εκτροχιάστηκαν έπειτα από πέδηση της εμπορικής, ενώ η μηχανή της επιβατικής συγκρούστηκε με το πρώτο βαγόνι του εμπορικού, πέφτοντας στη συνέχεια στο διπλανό πρανές.

Όσον αφορά στους θανάτους, ο πραγματογνώμονας βασιζόμενος στις νεκροψίες – νεκροτομές που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας διαπιστώνει πως για 16 επιβάτες η αιτία θανάτου ήταν η καθολική απανθράκωση, για 12 επιβάτες η προχωρημένη απανθράκωση για ένα θύμα η καθολική απανθράκωση χωρίς άλλες παρατηρήσεις, ενώ για δύο ακόμα επιβάτες αναφέρεται πως έχασαν την ζωή τους ως συνεπεία των τραυμάτων τους, έχοντας όμως και καθολικά εγκαύματα.

Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε πως στην έκθεση συμμετέχει ο καθηγητής μαθηματικών Μάνος Παπαδάκης του Πανεπιστημίου του Χιούστον και ο Νικόλαος Ντούβρας, μηχανολόγος – μηχανικός με πείρα στη Formula 1, όσον αφορά στα μείγματα καυσίμων που γίνονται στις συνθήκες αυτές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά μοντέλα, τα οποία κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Κωνσταντινίδη, μέσα από το Onlarissa.gr:

 

 efsyn.gr

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας