Βέροια Εκδηλώσεις Ιστορία Πολιτισμός Τοπικά

Βεργίνα – Μονή Αγίων Πάντων: Πορεία Μνήμης για τα 146 χρόνια από τη θυσία των επτά ηρωίδων Βλάχων γυναικών από το Σέλι

1878.  Κυνηγημένες εφτά γυναίκες, Βλάχες από το Σέλι που ξεχειμώνιαζαν σε αυτές τις περιοχές από Κολινδρό μέχρι Παλατίτσια, για να αποφύγουν τη σκλαβιά και την ατίμωση, έπεσαν στο γκρεμό σαν άλλες Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο και σαν άλλες Ναουσσαίες στην Αραπίτσα, και βρήκαν τραγικό θάνατο. Η τιμή της ονομαστικής μνημόνευσης ανήκει σε αυτές: Μαρία Μητραντώνη, Κυράτσα Γκουντουβάνου, Ελένη Τσούλη, Βαγγελία Σάντου, Σουλτάνα Μαρίτση, Μαρία Σιούλα και η Κατερίνα Νιώπα.

Όταν η κατάσταση καταλάγιασε, βρήκαν σκοτωμένες τις επτά γυναίκες, και το μικρό Γιάννη Νιώπα να θηλάζει από τα νεκρή μάνα του. Ο μικρός Γιάννης επέζησε, και πέθανε γύρω στα 1930 στη Βέροια, όπου ζουν και σήμερα απόγονοί του που θυμούνται τα συνταρακτικά γεγονότα.

Πορεία μνήμης λοιπόν προς τους αγίους πάντες όπου ο Σύλλογος μας θα σερβίρει στους πεζοπόρους την καθιερωμένη φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα.

Οι πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν από κείμενα του φιλολόγου Τάκη Γκαλαΐτση αγαπημένου μου καθηγητή στο λύκειο. Στα κείμενα του θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα τότε γεγονότα.

Ευδοξία Μητροπούλου

“Η θυσία των επτά βλάχων γυναικών από το Σέλι στους Άγιους Πάντες” γράφει ο Τάκης Γκαλαΐτσης

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας