Αλεξάνδρεια

Τα πεπραγμένα της 21ης συνάντησης στο Πλατύ της “Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας”

Την Τρίτη 16/4/2024 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της «Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» στο Πλατύ, υλοποιώντας τη δέσμευσή της για την ανάγκη να βρεθεί κοντά στα μέλη της, που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται στις συναθροίσεις.

Είναι ένα «ταξίδι» ιδιαίτερα εποικοδομητικό καθόσον δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούν τα μέλη μεταξύ τους, αλλά και να αφουγκραστεί η ομάδα τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των κοινοτήτων.

Η ομάδα δεν αντικαθιστά, ούτε υποκαθιστά, αλλά και ούτε εκπορεύεται από κομματικά γραφεία και στελέχη, αφού τα προβλήματα είναι κοινά των πολιτών χωρίς ταμπέλες.
Προτάθηκε στα μέλη της ομάδας να συνυπογράψουν κείμενο για να τεθεί ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας η ενεργοποίηση καθ΄ όλη την εβδομάδα και όλο το εικοσιτετράωρο ασθενοφόρου με έδρα την Αλεξάνδρεια, καθ’ όσον κατέληξαν δύο συμπολίτες μας το τελευταίο χρονικό διάστημα αναμένοντας να έρθει το όχημα του ΕΚΑΒ από τη Βέροια, μεταφέροντας τους πεντακόσια μέτρα από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας.

Στο Πλατύ αναδείχθηκαν τα προβλήματα και καλείται η ομάδα να τα διαχειριστεί και να τα αναδείξει αναμένοντας λύσεις από τους κατάλληλους φορείς. Ένα ζωτικό και ουσιαστικό ζήτημα είναι η απουσία του κοινοτικού γιατρού, όπως βέβαια διατυπώθηκε, ότι παρατηρείται και στις υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου Αλεξάνδρειας. Ζήτημα για το οποίο είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι φορείς, αλλά αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν και η ομάδα καλείται να κάνει τις ενδεδειγμένες κινήσεις προς υπενθύμιση, ότι η δημόσια υγεία και φροντίδα είναι επιβεβλημένη να παρέχεται από την φορέα ασφάλισης στον πολίτη του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που μεταφέρθηκε στην ομάδα είναι η κατάργηση του ταχυδρομείου και η δυσκολία προμήθειας της αλληλογραφίας, αφού πηγαίνει στην Κορυφή και μετά διεκπεραιώνεται με τη μεσολάβηση δημότη. Η αποδυνάμωση των κοινοτήτων είναι εμφανής και στον τομέα αυτόν.
Το θέμα του αστυνομικού τμήματος του Πλατέος ήρθε στην επιφάνεια και των αναγκαίων επειγουσών παρεμβάσων για να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων και είναι επιβεβλημένη.

Η ανάγκη ψεκασμών για τα κουνούπια ήταν εμφανής, αφού το φαινόμενο άρχισε να ξεδιπλώνεται και να ενοχλεί τους κατοίκους, αν και παρατηρείται για κόμη μία χρονιά, όπως ενημερωθήκαν τα μέλη μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 8/4/2024, καθυστέρηση παρέμβασης εκ μέρους της Περιφέρειας και του Δήμου Αλεξάνδρειας. Σε επίπεδο πρόληψης και πρόγνωσης δεν υπάρχει μέριμνα και είναι χαρακτηριστική η αδράνεια και της Περιφέρειας, αλλά και της διοίκησης του Δήμου Αλεξάνδρειας, όπως εκφράστηκε στο δημοτικό συμβούλιο.
Αναφέρθηκαν ακόμη από τα μέλη της ομάδας οι δράσεις και οι ενέργειες, που κατά διαστήματα και μεμονωμένα έχουν πραγματοποιήσει και κοινή πεποίθηση όλων είναι η εγρήγορση της τοπικής κοινωνίας και η ενεργοποίησή της στο μέτρο των δυνατοτήτων της είναι εφικτή.

Στη συνέχεια της συνάντησης της ομάδας ενημερώθηκαν τα μέλη για την συγκέντρωση, που προκλήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας κ. Παγγούρα Σάκη με θέμα την ανακύκλωση των κενών συσκευασιών των φυτοφαρμάκων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξάνδρειας. Είναι ευκαιρία μέσα από τη συνάντηση αυτή και έχοντας ως κίνητρο τη διάθεση των παρισταμένων προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων να πραγματοποιήσουν μία οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης , συμμετέχοντας και η ομάδα με διάθεση προσφοράς για την επιτυχία του κοινού σκοπού και στόχου για την εξάλειψη του προβλήματος.

Σημαντικό θέμα είναι και αυτό, που αναφέρθηκε σχετικά με το φωτισμό στον επαρχιακό δρόμο από Θεσσαλονίκη προς Βέροια διερχόμενος από το Δήμο Αλεξάνδρειας, αφού οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι εμφανής και ο κίνδυνος ατυχήματος είναι προδιαγεγραμμένος .

Βέβαια η συζήτηση στην ομάδα στράφηκε και στο θέμα της βίας και της γυναικοκτονίας, αφού αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανάγκη παροχής τις αναγκαίων υπηρεσιών από τις δομές περίθαλψης της συγκροτημένης κοινωνίας και συγκεκριμένα του δήμου.

Εμφανώς ενημερώθηκαν τα μέλη της ομάδας και τέθηκε ως θέμα συζήτησης η καθυστέρηση της υλοποίησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξάνδρειας στις 6/3/2024, όπως διατυπώθηκε με εντολή του Δημάρχου να συζητηθούν οι προτάσεις της ομάδας, που κατατέθηκαν σε αυτό με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Οι προσωπικές και όποιες αντιθέσεις σε ζητήματα και προβλήματα του Δήμου δεν έχουν καμία θέση και η έπαρση της εξουσίας και οι εγωισμοί είναι κακοί σύμβουλοι της λειτουργίας των θεσμών. Δυσκολεύουν τις ενέργειες των πολιτών για την ενεργό συμμετοχή με τα κοινά και δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση για τον τρόπο αντιμετώπισής των.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η καθυστερημένη απάντηση, που δεν έχει αποφανθεί η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας σε αίτημα της ομάδας, καθώς διατυπώθηκε μετά από την επίσκεψή της στο γραφείο της, για από κοινού δράση της ομάδας με τους μαθητές στο θέμα της καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων από χώρους, που αδυνατούν να παρέμβουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου.

Η «Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» δεν αντιπολιτεύεται τη Διοίκηση του Δήμου, απεναντίας είναι κοντά της και συνοδοιπόρος στην ανάδειξη των προβλημάτων. Κοινή πεποίθηση όλων είναι, ότι τα προβλήματα , όταν αναδεικνύονται και συζητιούνται λύνονται ή τουλάχιστον αντιμετωπίζονται στο μέτρο του εφικτού.
Η οπτική γωνία της ομάδας για τα πράγματα έχει και την καλλιτεχνική της ματιά καθώς ετοιμάζεται ανάλογη δράση και όταν είναι έτοιμη θα ανακοινωθεί.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας