Βέροια Θέματα Παιδείας Ρεπορτάζ

Με μεγάλη επιτυχία το “3ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών” από το 3ο Γυμνάσιο Βέροιας

Το “Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών” είναι κάτι το ιδιαίτερο και ως ιδέα και ως πραγμάτωση, με απτά αποτελέσματα. Η ιδέα ήταν των  καθηγητών του 3ου Γυμνάσιου Βέροιας Βασίλη Τσισμανίδη (φυσικού)  και Κατερίνας Νίκα (χημικού) και πραγματοποιήθηκε με την συμπαράσταση της Διευθύντριας του Σχολείου Μαρίας Συμεωνίδου, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών του Σχολείου, που ετοίμασαν και παρουσίασαν μια σειρά εντυπωσιακών πειραμάτων για μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων  στο “Πανηγύρι”.

Όσο για τα απτά αποτελέσματα προκύπτουν από την υψηλή επισκεψιμότητα και το ενδιαφέρον τον μαθητών να ενημερωθούν, αλλά και να δουν την πραγματοποίηση μιας σειράς πειραμάτων. Για πολλούς έκδηλος  ήταν ο θαυμασμός. Όμως από τέτοιες εκδηλώσεις υπάρχουν και μακροπρόθεσμα οφέλη. Για κάποιους από τους μαθητές – επισκέπτες, έστω λίγους, θα αποτελέσουν ένα κίνητρο για την ισχυροποίηση του ενδιαφέροντος και την ενασχόλησή τους με της Φυσικές Επιστήμες.

Αξίζουν συγχαρητήρια σ΄όλους τους εμπνευστές και δημιουργούς αυτού του “Πανηγυριού των Φυσικών Επιστημών”

far

Tο 3ο Γυμνάσιο Βέροιας συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Βέροιας, για άλλη μια χρονιά, ανοικτή εκδήλωση με τίτλο «3ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Χώρο Τεχνών της πόλης.

Στην παραπάνω εκδήλωση, μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του Σχολείου παρουσίασαν διαδραστικά πειράματα Φυσικής και Χημείας σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, που εκδήλωσαν επιθυμία να παρευρεθούν.

Η Κατερίνα Νίκα, χημικός του 3ου Γυμνασίου Βέροιας δήλωσε στη Φαρέτρα: 

“Μαζί με τον συνάδελφο της Φυσικής, Βασίλη Τσισμανίδη, διοργανώσαμε το 3ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών, με την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας. Η εκδήλωση είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την αγάπη μας για τις Φυσικές Επιστήμες και την επιθυμία μας να κινητοποιήσουμε παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου, μυώντας τους με βιωματικό τρόπο στον Κόσμο των Φυσικών Επιστημών.

Το όραμά μας ήταν εξ αρχής η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει  έναν θεσμό στην πόλη, με όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή σχολείων και φορέων.

Μέχρι στιγμής η αποδοχή από την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ήταν μεγάλη, όπως φάνηκε από την υψηλή επισκεψιμότητα στις προηγούμενες εκδηλώσεις μας, ελπίζοντας ότι κι αυτή η εκδήλωση θα στεφθεί με επιτυχία.

Αυτό, φυσικά, θα μας οπλίσει με δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και τις επόμενες χρονιές.

Σήμερα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο Χώρο Τεχνών, να παρακολουθήσουν αλληλεπιδράσεις με πειράματα, που με πολύ ενθουσιασμό και μεράκι έχουν ετοιμάσει οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος του Σχολείου μας “Πειραματίζομαι και Μαθαίνω”. Αρκετά από τα πειράματα αυτά έχουν το στοιχείο του ενθουσιασμού, με στόχο πάντα να κινήσουν την περιέργεια των παιδιών και τη διάθεσή τους για μάθηση.

Ωστόσο προσπαθήσαμε πολύ στην επιλογή των πειραμάτων να συμπεριλάβουμε και πειράματα που έχουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή, όπως το βαρούλκο ή το περισκόπιο, αλλά και φαινόμενα που μπορούν να αξιοποιηθούν στη σχολική τάξη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ΚΕΠΑ για την παραχώρηση του Χώρου, τον Δήμο Βέροιας για την υποστήριξη, το 2ο Γυμνάσιο, το κολλέγιο Δελασάλ και το Μουσείο Λότζικ για τη συμμετοχή τους στο φετινό μας πανηγύρι, τη Διευθύντρια του Σχολείου μας Συμεωνίδου Μαρία για τη βοήθειά της και φυσικά όλους όσους μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους.

Ευχόμαστε να περάσουν όλοι πολύ όμορφα”, κατέληξε.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας