Βέροια Εργασιακά Κοινωνία Ρεπορτάζ Τοπικά

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Βέροια από το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας / “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!”

 Σήμερα, 17 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε στη Βέροια η απεργιακή συγκέντρωση, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας. Κεντρικός ομιλητής  ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Νατζμέ.
Ο ομιλητής ξεκίνησε με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ύστερα από την ενεργή εμπλοκή της στους πολεμικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ζήτησε να επιστρέψει η ελληνική Φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα.
.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα στην Ημαθία, εργοδοτικά εγκλήματα, όπως τα ονόμασε, τα οποία πύκνωσαν τον τελευταίο καιρό, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε τρία θανατηφόρα δυστυχήματα σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα. Τόνισε ότι τα μέτρα ασφαλείας που παίρνονται είναι ελλιπή, υπάρχει ασυδοσία από την εργοδοσία, που έχει σαν μόνο στόχο την υψηλή κερδοφορία, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργατών.     
 

Η ακρίβεια ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα στο οποίο στάθηκε και όπως είπε χαρακτηριστικά τσακίζει τις ζωές μας και έχει αιτία:

Τους χαμηλούς μισθούς που είναι κολλημένοι σε επίπεδα 2010, τη στιγμή που οι μεγάλες αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης και ιδιαίτερα στα τρόφιμα ξεπερνούν το 35%, με πρωτοπόρο στην ακρίβεια το ελαιόλαδο, που σημειώνει ετήσια αύξηση 67,4%!

Την εποχική εργασία που εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στη μισοζωή και τη μισοδουλειά και το πενιχρό ταμείο ανεργίας .

Τους υψηλούς φόρους , το ΦΠΑ τη στιγμή που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι φοροαπαλλάσονται προκλητικά και λαμβάνουν τα εκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης .
Την ίδια στιγμή τα κέρδη των βιομηχάνων κομπόστας σημειώνουν νέα ρεκόρ με εταιρείες όπως η agrofoinix, η  ΑΣΠΙΣ, το ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ να συγκαταλέγονται στις 50 πιο κερδοφόρες εταιρείες τροφίμων για το 2022!

Τόνισε ότι εκτός από τη κυβέρνηση και τα κόμματα των ομίλων, έχουν συμμάχους τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ , όπως είναι το εργατικό κέντρο Βέροιας, το οποίο σήμερα κάνει συγκέντρωση στη… Θεσσαλονίκη!

Πριν από την κεντρική ομιλία απηύθυναν χαιρετισμό  ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”, μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Επιτροπής των Μπλόκων Δημήτρης Τσιουλάκος και  ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Ημαθίας  Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Μίνα Λιμνίδου Πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Βέροιας (ΟΓΕ)

Τέλος οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με  συνθήματα, κάτω από το τμήμα της Τεχνικής Επιθεώρησης Ημαθίας.

Τα αιτήματα  όπως προβλήθηκαν από τον κεντρικό ομιλητή:

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
 • Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
 • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
 • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
 • Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
 • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
 • Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων.
 • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια.
 • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ». Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
 • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

 • Εβδομάδας