Βέροια Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βιβλιοπαρουσίαση: Ελισάβετ Τάρη “Η νεράιδα της βροχής” / Μια διαδραστική παρουσίαση από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

Η Ελισάβετ Τάρη είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων με πλούσιο παρελθόν, αφού η “Νεράιδα της βροχής” είναι το έβδομο βιβλίο της.

Με λόγο, που συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού με μηνύματα που περνούν στην παιδική ψυχή αλλά και στο μυαλό, έχει καταφέρει να είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά.

Το τελευταίο της  βιβλίο, εκδόσεις “Διάπλους”, είχε την τύχη να παρουσιαστεί διαδραστικά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, σε μια εκδήλωση που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.

Στις 6 το απόγευμα η αίθουσα εκδηλώσεων ήταν ήδη γεμάτη από μαθητές και γονείς και η Διευθύντρια του Δημοτικού, η Όλγα Σαββίδου, προλόγισε ξεκινώντας με τη φράση “η σημερινή γιορτή του παιδικού βιβλίου είναι αφιερωμένη σε κάθε παιδί που ονειρεύεται και που θα έδινε τα πάντα για να είναι ο κόσμος του καλύτερος”.

Ευχαριστώντας όλους, όσοι έστησαν την πρωτότυπη παρουσίαση και αφού έκανε το πορτρέτο της συγγραφέως έκλεισε έτσι:

Ειδικά στη σημερινή τεχνοκρατούμενη εποχή , όπου δαπανώνται  υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, «Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Κι αν  θέλετε να είναι ακόμη πιο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια», έλεγε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Πραγματικά,  η ανάγνωση βιβλίων ασκεί θετική επίδραση στη ψυχοσύνθεση του παιδιού -και όχι μόνο- ως απόρροια στον εμπλουτισμό της προσωπικότητάς του και τον εξοστρακισμό των αρνητικών στοιχείων του. Επομένως, είναι ευλόγως δικαιολογημένη και η άποψη του Joseph Addison, Άγγλου δοκιμιογράφου, ότι «το διάβασμα είναι για το μυαλό, ό,τι η γυμναστική είναι για το σώμα».

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τραγούδι τον παιδιών πάνω στη σκηνή. Το γεμάτο φαντασία και χρώμα σκηνικό που βγήκε από τα χέρια της εκπαιδευτικού Σοφίας Παυλίδου προετοίμαζε συναισθηματικά για το παραμύθι που παρουσίασε η συγγραφέας Βάλια Μπαμπέτσα στο κοινό με λόγο απλό και κατανοητό στα παιδιά.

Προσπάθησε να συνδυάσει το χρώμα με το συναίσθημα, το σκοτάδι με το φως, τη χαρά με τη λύπη, καθώς ο ήλιος και η βροχή που πρωταγωνιστούν στο παραμύθι, είναι αντιθέσεις, που όμως είναι απαραίτητες στη ζωή, αλλά  ενυπάρχουν και στην ανθρώπινη φύση οδηγώντας στη διαφορετικότητα.

Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο στο πνεύμα του παραμυθιού, με τα παιδιά που έπαιρναν μέρος να το χαίρονται πραγματικά και τους μεγάλους να τα καμαρώνουν.

Στη συνέχεια η συγγγραφέας, η Ελισάβετ Τάρη,  κουβέντιασε με τα παιδιά, που της έκαναν ερωτήσεις για το βιβλίο της, για τα προηγούμενα βιβλία της, τον αγαπημένο της ήρωα, για να καταλήξει η ίδια στην κομβική φράση της φιλαναγνωσίας“Αφήστε για λίγο το τάμπλετ και γνωρίστε το βιβλίο”.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τρυφερό χορευτικό από τα μικρά του Νηπιαγωγείου, ντυμένα στα κατάλευκα.

Η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της και φωτογραφήθηκε με όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης στη νεραΐδοσκήνη μαζί με τη “μικρή νεράιδα”.

Οι εκπαιδευτικοί που διοργάνωσαν τη δράση φιλαναγνωσίας ήταν:
Στυλιανίδου Σ.(Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου), Μιόγλου Κ., Καραίσκου Κ.,
Σπαρή Στ., Καψάλη Ε., Κριθάρα Κ., Κώνστα Αικ. (θεατρολόγος), Βλέτση Β.(Μουσικός)

Παρόντες στην εκδήλωση η Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ησαΐα Λαζαρίδου και ο πρώην Προϊστάμενος Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος.

………………

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας