Βέροια Ρεπορτάζ Τοπικά

Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης : Ατυχείς & προϊόν άγνοιας οι δηλώσεις του Δημάρχου Βέροιας για το Νέο ΕΣΠΑ

Η συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στο γραφείο του σήμερα το πρωί από τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδη, είχε ως αφορμή την τοποθέτηση του Δημάρχου Βέροιας στο Δημοτικό Συμβούλιο της  περασμένης Πέμπτης για τη νέα κατανομή του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ο Κώστας Βοργιαζίδης διαμαρτυρήθηκε για τη νέα κατανομή,  λέγοντας ότι δήμοι της Θεσσαλονίκης με μικρότερο πληθυσμό θα λάβουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη Βέροια  .

Ο Αντιπερειφερειάρχης υποστήριξε ότι αυτό αφορά στην καλύτερη λειτουργικότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ με πάρα πολλά παραδείγματα αναφέρθηκε στο έργο που πρόσφερε και προσφέρει η Αντιπεριφέρεια στο Νομό, ενώ ο Δήμος της Βέροιας μπλόκαρε με παρέμβασή του την υλοποίηση του κάθετου άξονα, αλλά και δεν έχει την ανάλογη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση αναγκών που προκύπτουν κάθε φορά ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.

Συγκεκριμένα είπε:

Σας καλωσορίζω στην σημερινή συνέντευξη τύπου που γίνεται με αφορμή την τοποθέτηση του Δημάρχου Βέροιας του κ. Βοργιαζίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Απριλίου, κατά την οποία εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τις δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027 της ΠΚΜ που εκπόνησε ο περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το νέο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανέρχεται σε 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ και σε αυτό έχουν ήδη εκδοθεί προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 827,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη ενταχθεί έργα ύψους 529,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις υλοποίησης των έργων ύψους 352,6 εκατομμυρίων ευρώ».

Αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση όλων των εποχών στη Κεντρική Μακεδονία. Ανοίγει ορίζοντες για τις προτάσεις ένταξης έργων για τους 38 Δήμους με έναν μοναδικό σκοπό: Την υλοποίησή όσο το δυνατόν περισσότερων έργων και την απορρόφηση πόρων ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν την δυνατότητα να εκπονήσουν μόνοι τους οριστικές μελέτες.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βέροιας, πέρασε στα «ψιλά γράμματα» αυτή την παραπάνω ενότητα που αφορούσε τις νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστικά δικαιούχους τους 38 Δήμους και τη νέα δυνατότητα που δίνεται  να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, με τον νέο τρόπο «Μελέτη – Κατασκευή» στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, μια νέα δυνατότητα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των ΟΤΑ.

Επίσης προσπέρασε και το σκέλος που αφορούσε στις μη αστικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μέσω του νέου ΕΣΠΑ η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με στόχο την ενίσχυση και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσω δυο προγραμμάτων σε συνολικά 15 Δήμους δύο χωρικών ενοτήτων: της ορεινής και ημιορεινής ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας και της ζώνης Στρυμονικού – Αμφίπολης.

Στην πρώτη χωρική ενότητα, όπου η ορεινή και ημιορεινή ζώνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του ορεινού και ημιορεινού τουρισμού, με το δίκτυο αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, με ένα ‘τόξο’ περιοχών ειδικού περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και με πόλους έλξης διεθνούς εμβέλειας, υπάγονται και οι Δήμοι Βέροιας και Ηρωϊκής πόλης της Νάουσας.

Στόχος μας οι περιοχές αυτές να γίνουν υπόδειγμα καινοτόμας χωρικής ανάπτυξης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, με δύο ισχυρούς πόλους περιβαλλοντικής, τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στον ορεινό και ημιορεινό αλλά και τον παραθαλάσσιο χώρο της Περιφέρειας μας.

Το ποσό των 36 εκατομμυρίων € έχει δεσμευτεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να υλοποιηθεί για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα αφορά στην αναβάθμιση όλων των ορεινών όγκων των περιφερειακών ενοτήτων της κεντρικής Μακεδονίας.

Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση τους διαθέσιμους πόρους που υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης ως προς την πληθυσμιακή πυκνότητα των περιοχών στις οποίες υλοποιούνται οι παρεμβάσεις.

Επειδή για πρώτη φορά σχεδιάζεται και υλοποιείται μία τέτοια ολοκληρωμένη παρέμβαση θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα χρήματα αυτά δεν επιμερίζονται αναλογικά σε όλους τους δήμους που συμμετέχουν αλλά τα κριτήρια κατανομής των πόρων σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την ωριμότητα των προτάσεων και με την ικανότητα των φορέων να μπορέσουν να τα υλοποιήσουν.

Και τέλος η ενότητα που αφορά τη «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», αυτή που ενόχλησε τον Δήμαρχο Βέροιας, όπου πλέον συμμετέχουν 12 Δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (αντί οχτώ του προηγούμενου προγράμματος) και στους οποίους δίνεται η δυνατότητα για τουλάχιστον μια εμβληματική ολοκληρωμένη παρέμβαση ανά Δήμο.

Την προηγούμενη περίοδο υλοποιήσαμε πολλές παρεμβάσεις και έργα κυρίως στον άξονα της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, της δημιουργίας πολλών νέων πράσινων χώρων, πάρκων και αναπλάσεις σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτή τη φορά τέτοιες παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί και για τους νέους Δήμους που έχουν ενταχθεί, δήμοι με μεγάλο πληθυσμό που χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις για μια λειτουργική Θεσσαλονίκη που βαδίζει προς το 2030 και τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών της.

Με την αγαστή συνεργασία μας με τους τρεις δήμους της Ημαθίας, πράχτηκε στην Ημαθία ένα τεράστιο έργο στον τομέα των υποδομών, της υγείας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού.

Ξεκινήσαμε και σύντομα θα ολοκληρωθεί το νέο Διοικητήριο, ένα έργο σταθμός για όλους τους Ημαθιώτες, ένα αίτημα δεκάρων ετών που γίνεται πραγματικότητα.

Ολοκληρώσαμε και δώσαμε σε χρήση το νέο Μουσείο των Αιγών την Νεκρόπολη, τα Βασιλικά Ανάκτορα.

Ολοκληρώσαμε και εξοπλίσαμε ξενοδοχειακά και με ιατρικά μηχανήματα τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας.  Ολοκληρώσαμε και δώσαμε σε χρήση τη νέα ΜΕΘ, στηρίξαμε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις Μονάδες υγείας, παρείχαμε υγειονομικό υλικό στην δύσκολη περίοδο του COVID.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ έχει χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ έργα και δράσεις για την Βέροια. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίσαμε τους πόρους για την επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας, την κατασκευή του εμβληματικού Μουσείου της Βεργίνας, τις αναπλάσεις στον αστικό ιστό της Βέροιας, τα έργα για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού, τις ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες της Βέροιας, τη δημιουργία και λειτουργία των Κοινωνικών Δομών που καθημερινά εξυπηρετούν τους ευάλωτους συμπολίτες μας όπως ενδεικτικά να αναφέρω το Κοινωνικό φαρμακείο, το Κοινωνικό παντοπωλείο, το ΚΔΗΦ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Κέντρο Κοινότητας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών και πολλές άλλες κοινωνικές δομές, καθώς και πολλά ακόμη έργα που θα αναφέρω παρακάτω.

Με τον ίδιο τρόπο, την ίδια συνέπεια και στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζουμε και στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, λειτουργώντας πάντα σε πνεύμα συνεργασίας και ισονομίας, με μοναδικό κριτήριο για την υλοποίηση των έργων και των δράσεων την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων και την πληρότητα των προτάσεων που υποβάλλονται προς αξιολόγηση.

Οι αναφορές του Δημάρχου Βέροιας στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός λοιπόν από ατυχείς, υποδηλώνουν και άγνοια της νομοθεσίας αλλά και των κανονισμών που διέπουν την υλοποίηση των δράσεων μέσω ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος λοιπόν, ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και ας επικεντρωθεί στην αποστολή που του ανέθεσαν οι συμπολίτες μας:

Να προετοιμάζει σωστά και έγκαιρα προτάσεις για έργα και δράσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Βέροιας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι υποστηρίζουν όλους τους Δήμους δίκαια και με πράξεις.

Στο σημείο αυτό μπορώ να σας παρουσιάσω όλα τα έργα ανά τομέα και τα ποσά που διέθεσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ και από με ιδία χρηματοδότηση αποκλειστικά στο Δήμο της Βέροιας.

Πριν όμως, θα σταθώ σε κάποια από αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία:

  • Η πλατεία Κουτσαντά στα Ριζώματα είναι ένα πονεμένο έργο το οποίο ενώ η χρηματοδότησή του είχε εξασφαλιστεί με προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο της Βέροιας και την Π.Ε. Ημαθίας από το 2015, ολοκληρώνεται φέτος. Η ολοκλήρωση της μελέτης από το Δήμο χρειάστηκε οκτώ χρόνια.
  • Η περιφερειακή οδός από τον κόμβο του Δικαστικού Μεγάρου μέχρι λίγο πρίν το Μάρκετ Σκλαβενίτη (τμήμα που ήρθε στην ευθύνη μας μόλις το 2019) ασφαλτοστρώθηκε άμεσα το ίδιο έτος.
Ένα ελάχιστο υπόλοιπο 200-300 μέτρων για να κουμπώσει με την Λεωφόρο Στρατού, που παρέμεινε στην αρμοδιότητα του Δήμου παραμένει μέχρι και σήμερα σε κακή κατάσταση.
  • Ασφαλτοστρώσεις όμως έγιναν και σε πολλά άλλα τμήματα του οδικού δικτύου του Δήμου Βέροιας, δικής μας αρμοδιότητας αλλά και αγροτικής οδοποιίας.

————————-

Αντικείμενο της σύμβασης  είναι « ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ-ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟΕΒ ΒΕΡΟΙΑΣ»

Στο πλαίσιο αυτό το προτεινόμενο φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την:

  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία πέντε (5) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Άρδευσης (ΤΣΕΑ) και ενός (1) Σημείου Μέτρησης Παροχής Ανοιχτής Διώρυγας (ΣΜΠΑ) για την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων (παροχή, πίεση, στάθμη) στις υποδομές του αρδευτικού δικτύου του Δικαιούχου. Μέσω των σταθμών αυτών θα υπάρχει παρακολούθηση των απωλειών του δικτύου, θα δοθούν πρόσθετα δεδομένα για τον ακριβέστερο υπολογισμό του υδατικού ισοζυγίου και η Τεχνική Υπηρεσία του Δικαιούχου θα οδηγηθεί στην αποδοτικότερη λειτουργία της, μειώνοντας δραστικά περαιτέρω το κόστος σπατάλης νερού.
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός (1) Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ) στο Δικαιούχο. Στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες και εγκαταστάσεις εξοπλισμού και λογισμικών του συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού, καθώς και η ενσωμάτωση των Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Άρδευσης σε μία ενιαία βάση λήψης των σημάτων.
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός (1) τηλεμετρικού Αγρο-μετεωρολογικού Σταθμού δικτύου με σκοπό την υποβοήθηση μετάβασης από τη συμβατική μορφή διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην γεωργία ακριβείας και κυρίως στον τομέα της άρδευσης για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού.
  • Δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού συστήματος, καθώς και απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του για διάστημα τριών (3) μηνών, από την ημερομηνία θέσεως του σε λειτουργία και επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με ταυτόχρονη τήρηση των προγραμμάτων ελέγχου, μετρήσεων και συντηρήσεων, τα οποία θα παραδίδονται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δικαιούχου και
  • Εκπαίδευση του προσωπικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δικαιούχου κατά το διάστημα της 3μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας στην λειτουργία, στη συντήρηση, στις επισκευές και στην τήρηση προγραμμάτων μετρήσεων κλπ της προμήθειας, καθώς και εφοδιασμός του με τα αντίστοιχα πλήρη προγράμματα, βιβλία, εγχειρίδια, καταλόγους ανταλλακτικών και οδηγίες για τη σωστή, εύρυθμη και μακρόχρονη λειτουργία του συστήματος.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 2.199.786,71. € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 % (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: € 1.774.021,54 ΦΠΑ : 425.765,17).

—–

Πίνακας έργων Δήμου Βέροιας (κάνετε κλικ στον σύνδεσμο ΕΔΩ) 

……………….

Αφού αναφέρθηκε και στη στήριξη των υπαλλήλων της Αντιπεριφέρειας, που χωρίς τη δική τους συνεχή εργασιακή προσφορά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω έργα απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων του Νομού.

Σε πρόταση δημοσιογράφου να δίνονται συχνότερες συνεντεύξεις τύπου, προκειμένου η ενημέρωση να είναι πληρέστερη, απάντησε πως είναι πάντα παρών και στη διάθεση του Τύπου.

Σχετικά με  τα ποσά που δόθηκαν σε μικρότερους δήμους θεωρεί πως ο Δήμος της Βέροιας θα έπρεπε να διεκδικήσει ποσά που του χρειάζονται καταθέτοντας, όμως, ώριμες μελέτες.

Σε ερώτηση αν η έλλειψη ώριμων μελετών αποτελεί μομφή για το Δήμο  απάντησε πως χρειάζεται ειδικός συνεργάτης για την κατάθεση τέτοιων μελετών, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Δήμος δεν έχει να επιδείξει ανάλογα έργα.

Σχετικά με την καθυστέρηση του άξονα  δήλωσε πως  πρέπει να αρθεί η αρνητική γνωμοδότηση, αλλά υπάρχει και το μεγάλο κώλυμα των 300 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να δοθούν.

Στη συνέντευξη τύπου τον Αντιπεριφερειάρχη πλαισίωσαν οι σύμβουλοι Συρμούλα Τζήμα – Τόπη και Στέργιος Μουρτζίλας.

……………………….

Φωτογραφίες faretra.info

……………………….

banner-article

Ροη ειδήσεων