Βέροια Υγεία

Δήμος Βέροιας: 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων απειλείται ολοένα και περισσότερο.

Οι ασθένειες και οι καταστροφές φαίνονται ως σημαντικές αιτίες θανάτου και αναπηρίας.

Οι πολεμικές συγκρούσεις είναι καταστροφικές για τη ζωή, προκαλώντας θάνατο, πόνο, πείνα και ψυχολογική δυσφορία.

Η καύση ορυκτών καυσίμων οδηγεί ταυτόχρονα την κλιματική κρίση και αφαιρεί το δικαίωμά μας να αναπνέουμε καθαρό αέρα, με την ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων να στοιχίζει μια ζωή κάθε 5 δευτερόλεπτα.

Οι διεθνείς οργανισμοί προστασίας της Υγείας διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα στο σύνταγμά τους. Ωστόσο, πολλές  χώρες δεν ψηφίζουν και δεν εφαρμόζουν νόμους για να εξασφαλίσουν ότι οι πληθυσμοί τους έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό ενισχύει το γεγονός ότι τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού – δεν καλύπτονταν πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας.

Ο  τίτλος για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας  το 2024 είναι:

«Η υγεία μου, το δικαίωμά μου».

Το φετινό θέμα επιλέχθηκε για να ενδυναμώσει το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και πληροφορίες, καθώς και σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντος και απελευθέρωση από τις διακρίσεις κάθε είδους.

Κώστας Ρίζος

Πολιτικός Εκπρόσωπος Δήμου Βέροιας στο ΕΔΔΥΠΠΥ

banner-article

Ροη ειδήσεων