Θεάματα Θέατρο Πολιτισμός

ΚΘΒΕ: Πρεμιέρες – Παραστάσεις – Προσκλήσεις

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε

Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα της μεγάλης μουσικοθεατρικής παραγωγής «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στη Μονή Λαζαριστών, μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών. Μία παράσταση- φόρος  τιμής στις  αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα, ένα πρωτότυπο μουσικό θεατρικό έργο των Γιώργου Ανδρέου και Οδυσσέα Ιωάννου σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη. 

Ένα «μουσικό κουτί» άνοιξε πάνω στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός και οι  δύο Μαρίκες, η Μαρίκα  Παπαγκίκα και η Μαρίκα Νίνου -αν και οι δρόμοι τους  δεν διασταυρώθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή- «συναντήθηκαν» θεατρικά, ζωντανεύοντας ιστορίες, μνήμες, εποχές, με αφορμή πραγματικά γεγονότα αλλά και   «πειραγμένες» παραμέτρους της ιστορίας, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο και στη διαδρομή του ελληνικού τραγουδιού του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.

Οι «Αγίες» του Λαϊκού μας Τραγουδιού, μυθικές γυναικείες παρουσίες – σε μια παράσταση  όπου ο άντρας «λάμπει» διά της απουσίας του-  «φώτισαν» το πάλκο και τα ιστορικά νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας μέσα από αφηγήσεις κι αγαπημένα τραγούδια που έχουν περάσει στο συλλογικό μας ασυνείδητο, σμυρνέικα, παραδοσιακά, ρεμπέτικα, λαϊκά, αλλά και πρωτότυπα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου.

Εξαιρετικές στις ερμηνείες τους, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, μία από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού και η Κορίνα Λεγάκη,  μια από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της νεότερης γενιάς, ξεσήκωσαν το κοινό που τραγουδούσε σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Περισσότερα
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πήρε τη ζωή της στα χέρια της
Η επίσημη πρεμιέρα της νέας παραγωγής του ΚΘΒΕ «Πήρε τη ζωή στα χέρια της»  δόθηκε με επιτυχία στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, παρουσία του συγγραφέα του έργου, Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα.

Μέσα σε ένα πρωτότυπο σκηνικό και μουσικό περιβάλλον, «ζωντάνεψε» μια τρελή… τρελή… τραγωδία που θίγει θέματα όπως η δύναμη της εικόνας, το «φαίνεσθαι» και το «είναι», τα παιχνίδια της φαντασίας, η αλήθεια και το ψέμα, το άπιαστο όνειρο του έρωτα.

Στη σκηνή: ο ψυχοθεραπευτής Κάρολος, η διαφημίστρια Βέρα, ο θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας. Και οι τρεις εξαιρετικοί διαχειριστές του λόγου και τις επικοινωνίας, διανοούμενοι και επιτυχημένοι. Απέναντί τους η Φωτεινή, ένας μοναχικός άνθρωπος που δεν ξέρει να διαχειρίζεται τίποτα, εκτός ίσως από τη φαντασία και τις αναμνήσεις της, ανυπεράσπιστη, ευάλωτη, αιθεροβάμων, αλλά και απόλυτα αληθινή.

Στην υπόκλιση, οι θεατές καταχειροκρότησαν τους ηθοποιούς για τις δυνατές ερμηνείες και τους συντελεστές μιας παράστασης με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων από την ανατρεπτική, περιπαιχτική πένα του θεατρικού συγγραφέα και πεζογράφου Βασίλη Κατσικονούρη και την ιδιαίτερα ευρηματική σκηνοθεσία  της Φρόσως Λύτρα.
Περισσότερα
96%
Με συνεχόμενα sold out ολοκληρώθηκε η παράσταση «96%», σε κείμενο – σκηνοθεσία Πρόδρομου Τσινικόρη στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.
Στο πλαίσιο της παράστασης που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση παρουσία του Προέδρου του La Joven David Peralto, της Καθηγήτριας Σοφίας Σπηλιώτη, εκπρόσωπος του Ιδρύματος EVZ Foundation και της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Γκαίτε Beate Köhler.
Στη συζήτηση συμμετείχαν με πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις και μαθητές σχολείων που παρακολούθησαν τα εργαστήρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, σε Γυμνάσια και Λύκεια για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και τον αντισημιτισμό.
Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών φορέων τόνισαν τη σπουδαιότητα συγκεκριμένων προγραμμάτων και παραστάσεων οι οποίες «μεταδίδουν» το μήνυμα της συνεργασίας και της αντίστασης.

Η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Γιαννούλα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα συμπεριλήφθηκαν τόσα πολλά και χρήσιμα στοιχεία.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσέλευση των θεατών. Επεσήμανε την ανάγκη να δουν τη συγκεκριμένη παράσταση όσο γίνεται περισσότεροι μαθητές, τονίζοντας τη στήριξη και τη συμβολή του ΚΘΒΕ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Περισσότερα
Τώρα και προσεχώς

ΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΕΙΠΑΝΕ-ΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΒΓΑΛΑΝΕ

Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΙΝ

Μια ιστορία για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία.

ΠΗΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ

Μια τρελή… τρελή… τραγωδία για τη δύναμη της εικόνας, το «φαίνεσθαι» και το «είναι», τα παιχνίδια της φαντασίας, την αλήθεια και το ψέμα.

Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΤΣΟΥΑΝ

Στην πόλη Σε Τσουάν της Κίνας, τρεις θεοί αναζητούν κατάλυμα για μια νύχτα. Η πόρνη Σεν Τε είναι η μόνη που δέχεται να τους φιλοξενήσει.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

FAKE NEWSICAL
ΠΑΡ@ΜΥΘΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ!

Παιδική Σκηνή
Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων;;;
Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπάμε!!!
ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!
Δράση – Βρεφικό Πρόγραμμα
Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους;
Εισιτήρια online
Nelly’s σέλφι: ένα απόγευμα μαζί

To MΟΜus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσκαλούν το κοινό στη σειρά δραματοποιημένων ξεναγήσεων «Nelly’s σέλφι: ένα απόγευμα μαζί», στο πλαίσιο της έκθεσης «Nellys» που παρουσιάζεται στο μουσείο. Η διάσημη φωτογράφος Nelly’s (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, 1899-1998) συντονίζεται με το παρόν και καλείται να βγάλει μία…σέλφι φωτογραφία σε μια διαφορετική ξενάγηση, με τη μορφή θεατρικού μονολόγου, σε σύλληψη-σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, η οποία έγραψε το κείμενο ειδικά για την έκθεση.

Μέσα από μνήμες που ανασύρει μπροστά μας η Nelly’s την οποία υποδύεται η ηθοποιός Λίλα Βλαχοπούλου,  μας υποδέχεται στο σπίτι της και ξεδιπλώνει το νήμα της ζωής της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση.

«Το κείμενο αποτελεί δραματουργικό κράμα οπτικού και έντυπου αρχειακού υλικού, βιβλιογραφικών μελετών – ανάμεσα σε αυτές και της βιογραφίας της ίδιας της Nelly’s με τον τίτλο ‘Αυτοπροσωπογραφία’ –, συζητήσεων με τους μελετητές της και μυθοπλασίας. Κυρίως της τελευταίας, όπως οφείλει να είναι το βλέμμα στη σκηνή», σχολιάζει στο σκηνοθετικό της σημείωμα η Χριστίνα Χατζηβασιλείου.

Ημέρες & ώρες ξεναγήσεων:

Κυριακή 31 Μαρτίου στις 12:00
Πέμπτη 04 Απριλίου στις 18:00
Σάββατο 06 Απριλίου στις 12:00
Πέμπτη 11 Απριλίου στις 18:00
Σάββατο 13 Απριλίου στις 12:00
Κυριακή 14 Απριλίου στις 12:00
Πέμπτη 18 Απριλίου στις 18:00
Σάββατο 20 Απριλίου στις 12:00
Πέμπτη 25 Απριλίου στις 18:00
Σάββατο 27 Απριλίου στις 12:00
Κυριακή 28 Απριλίου στις 12:00

Διάρκεια ξενάγησης: ~40΄

Αυστηρά με δηλώσεις συμμετοχής.
Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716 (εσωτ. 1), 11:00-17:00.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση.
Περισσότερα
Ρωμαίος και Αννέτα

Ο έρωτας είναι αυτός που κυριαρχεί στη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που έρχεται το Σάββατο 13 Απριλίου, στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου.

Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και Αννέτα» του σπουδαίου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ θα θυμίσει στους θεατές τον ρομαντισμό, και τη θυσία που χρειάζεται να γίνει για έναν μεγάλο έρωτα.
Ο ποιητικός λόγος του κειμένου, ο ρομαντισμός αλλά και ο ρεαλισμός αναδεικνύονται μέσα από τις ερμηνείες των ηθοποιών.

Η Άννα Φόνσου βάζει τη σκηνοθετική της σφραγίδα στο αγαπημένο έργο του Αλέξη Σολομού, τη μετάφραση του οποίου είχε κάνει ο ίδιος, για αυτό και η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.
Είναι η πρώτη φορά που το ΚΘΒΕ ανεβάζει έργο του σπουδαίου Γάλλου δραματουργού. Ένα έργο εξαιρετικής μαεστρίας, που με σαρκαστική διάθεση αναμετριέται με την απόγνωση και την απελπισία των χαρακτήρων του.

Ο έρωτας είναι διαχρονικός, το μίσος, η ζήλεια. Και τελικά αυτό που μένει είναι η αγάπη!

Περισσότερα
Για τους αποδέκτες του newsletter μας

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για τις παραστάσεις:

✹«Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα, στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

✹«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε» του Γιώργου Ανδρέου και Οδυσσέα Ιωάννου, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

✹«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, στο Βασιλικό Θέατρο.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα ενημερωθούν ΜΟΝΟ με προσωπικό μήνυμα στο email τους.
Κάθε πρόσκληση είναι για δύο άτομα.
Δηλώστε Συμμετοχή
banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο