Άρθρα Βιβλίο Πολιτισμός

«Ας μαγευτούμε από την αστερόσκονη των παραμυθιών» / γράφει η Ελισάβετ Τάρη

Σαν σήμερα, στις 2 Απριλίου, γεννήθηκε ο μεγαλύτερος παραμυθάς όλων των εποχών. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Και προς τιμήν του, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Ο σπουδαίος Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στην Οντένσε, μια μικρή πόλη της Δανίας και από μικρός διακρινόταν για την περιέργεια, τη φιλαναγνωσία και την εξαιρετική φαντασία του. Του άρεσε ο κόσμος του μύθου και της αφήγησης, με τους φανταστικούς χαρακτήρες και τις περιπέτειες.

Άφησε τον εαυτό του να περιπλανηθεί στον μαγικό κόσμο της παιδικής φαντασίας και της ονειροπόλησης. Έπλασε ήρωες που συγκινούν και διασκεδάζουν τα παιδιά. Και έτσι έγινε ο πιο διάσημος συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

«Το ασχημόπαπο», «Η μικρή γοργόνα», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Η Βασίλισσα του χιονιού», «Η Τοσοδούλα» και «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», είναι μερικά μόνο από τα πολλά βιβλία που έχει γράψει ο μεγάλος παραμυθάς, με τα περισσότερα να έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 150 γλώσσες.

Χάρη στον σπουδαίο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σήμερα γιορτάζουν τα παραμύθια, οι παραμυθάδες όλου του κόσμου, οι εικονογράφοι και οι ήρωες των παραμυθιών. Σήμερα γιορτάζει η αγάπη για τα παραμύθια. Τα βιβλία που μιλούν στην καρδιά των παιδιών, που μαγνητίζουν όσο τίποτα άλλο την προσοχή και εξιτάρουν τη φαντασία τους.

Ας μαγευτούμε όλοι μας από την αστερόσκονη των παραμυθιών. Με το «μια φορά κι ένα καιρό» ας γίνουμε και πάλι παιδιά. Με την «κόκκινη κλωστή δεμένη» ας ταξιδέψουμε σε κόσμους μαγικούς. Ας γνωρίσουμε τους ήρωες που «δρόμο παίρνουν και δρόμο αφήνουν» για να νικήσει τελικά το καλό. Ας πάρουμε θάρρος και δύναμη με το «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…». Γιατί τα παραμύθια έχουν πάντα ένα ωραίο τέλος για να ομορφαίνουν τη ζωή και να γλυκαίνουν τις ψυχές μας.

………………………

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο