Εργασιακά Κοινωνία

ΑΣΕ: Οι εκπαιδευτικοί μίλησαν! Εδώ και τώρα η ΔΟΕ να κρατήσει τον αγώνα ανοιχτό!

  • Προκήρυξη ΞΑΝΑ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ από την «αξιολόγηση» – κατηγοριοποίηση με απόφαση της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
  • Όλοι/ες στην πανεργατική απεργία 17 Απρίλη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ζούμε συγκλονιστικές στιγμές τις τελευταίες μέρες! Ο κλάδος μας γράφει για μια ακόμη φορά λαμπρές σελίδες στην υπεράσπιση της παιδαγωγικής μας υπόστασης, διδάσκει το μάθημα της αξιοπρέπειας, της αντοχής και της αγωνιστικής ετοιμότητας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ να προχωρήσουν την «αξιολόγηση» – κατηγοριοποίηση και μάλιστα με τον πιο αυταρχικό τρόπο!

Τις τελευταίες μέρες, πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί κατέκλυσαν τις αίθουσες των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Έγιναν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις σχεδόν σε όλους του Συλλόγους Εκπαιδευτικών και για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Συλλόγων έρχεται στην σημερινή Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ με αποφάσεις που έχουν και καταστατική απαρτία!

Συγκεκριμένα έγιναν 119 Γενικές Συνελεύσεις σε σύνολο 130 οικονομικά τακτοποιημένων Συλλόγων Εκπαιδευτικών που αντιστοιχούν στο 96,4% των αντιπροσώπων της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας. Από αυτούς τους Συλλόγους, οι 69 έρχονται με απαρτία με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχουν αποφασίσει και ήδη έχουν κηρύξει οι ίδιοι απεργία – αποχή, ενώ είναι ακόμα περισσότεροι οι Σύλλογοι που ζητούν από τη ΔΟΕ να επαναπροκηρύξει την απεργία – αποχή ώστε να υπάρχει ενιαία πανελλαδική κάλυψη.

Συγκεκριμένα οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. που έχουν καταστατική απαρτία για την Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ είναι οι: Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας, Κιλκίς, Β΄ – Γ΄ – Ε΄ – Στ΄ – Ζ΄ – Η΄ Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Βέροιας, Νάουσας, Πιερίας, Καστοριάς, Γρεβενών, Τρικάλων, Γιάννενα, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Φωκίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κορίνθου, Σικυώνας, Μεσσηνίας, Σπάρτης, Λήμνου, Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Κως, Νάξου – Αμοργού, Σύρου –Τήνου – Μυκόνου, Χανίων, Σαλαμίνας, Αργοσαρωνικού, Α΄ Αθήνας, Ρ. Ιμβριώτη, Παρθενώνας, Μακρυγιάννης, Αριστοτέλης, Αθηνά, Μ. Παπαμαύρος, Αμαρουσίου, Περικλής, Σεφέρης, Σωκράτης, Σωτηρίου,  Δελμούζος, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγίων
Αναργύρων, Γληνός, Άνω Λιοσίων, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Πρόοδος, Ν. Πλουμπίδης, Νίκαιας, Π. Φαλήρου, Καλλιθέας, Θουκυδίδης, Γλυφάδας, Ν. Σμύρνης.

Ο κλάδος βγήκε τις τελευταίες μέρες στο προσκήνιο διαψεύδοντας όλες τις «Κασσάνδρες» που προφήτευαν «άμαζες Γενικές Συνελεύσεις», ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει ολομέλεια» ή πως «η απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων είναι πρόσχημα», κλπ.

Έπεσαν έξω! Όλες τις προηγούμενες μέρες στις αίθουσες των Γενικών Συνελεύσεων δεν υπήρχαν σκυμμένα κεφάλια αλλά υψωμένα χέρια, υψωμένες γροθιές και χαρούμενα πρόσωπα που υπερψήφισαν σχεδόν ομόφωνα την αγωνιστική πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα, για επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από την Ομοσπονδία, αποφάσισαν κήρυξης απεργίας αποχής από τα ίδια, αποφάσισαν και απαιτούν από ΑΔΕΔΥ – ΔΟΕ πανεργατική απεργία στις 17/4.

Αυτή είναι η πραγματική δύναμη των εργαζομένων! Η οργάνωση, η συμμετοχή και η αποφασιστική υλοποίηση αποτελούν όρους για ένα συνδικαλιστικό κίνημα ισχυρό, που θα αναμετράται στα ίσα με κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, κάθε αντιλαϊκό σχεδιασμό.

Όλο αυτό το διάστημα φάνηκε πως ο κλάδος μπόρεσε και ξεπέρασε την απαράδεκτη και αναντίστοιχη με τους αγώνες του κλάδου απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ) στις 16/3, που αποφάσισε να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των εκπαιδευτικών ξανά, όπως είχε κάνει και το 2021, και να μην επαναπροκηρύξει την απεργία – αποχή, αυτή τη φορά από την ατομική αξιολόγηση!

Για αυτό τις τελευταίες ώρες γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τις δυνάμεις που προσπάθησαν να κλείσουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ), να εμφανίσουν την Ολομέλεια Προέδρων ως «μη αποφασιστικού χαρακτήρα», χωρίς απαρτία! Γιατί θέλουν να συνεχίσουν να έχουν τον κλάδο στη γωνία και όχι στο προσκήνιο. Να αποφασίζουν αυτοί για τον κλάδο χωρίς τον κλάδο! Δε θα τους περάσει!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες, δείξαμε πως οι εκπαιδευτικοί έσπασαν το φόβο των δικαστικών προσφυγών, των απειλών για διώξεις ακόμα και την ανοιχτή ή καλυμμένη τρομοκρατία στελεχών εκπαίδευσης και άλλων «καλοθελητών». Είναι μεγάλη παρακαταθήκη μπροστά στους αγώνες που έχουμε, για τον μισθό μας, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς, το περιεχόμενο του σχολείου.

Οι συνεχείς απαράδεκτες δικαστικές αποφάσεις πήραν σαφή και περήφανη απάντηση από τον κλάδο: καμία υποταγή σε άδικους νόμους και στη χειροτέρευση του σχολείου αλλά και της ζωής μας συνολικά! Μαζικός, αποφασιστικός αγώνας και διεκδίκηση για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τους όρους εργασίας και την παιδαγωγική μας υπόσταση.  Ξέρουμε καλά ότι ο δρόμος του αγώνα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά έχουμε αποδείξει οι εργαζόμενοι ότι μπορούμε να το πάμε αλλιώς.

Συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, με ακόμα πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και υλοποιώντας προωθητικές αποφάσεις που βάζουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΚΑΙ ΔΟΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!!

Αθήνα, 1/4/2024

banner-article

Ροη ειδήσεων