Βέροια Εργασιακά Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια: Κλιμάκιο της ΓΣΣΕ ενημέρωσε για την απεργία της 17ης Απριλίου και τα αιτήματά της

Το Εργατικό Κέντρο Βέροιας κάλεσε σε συνέντευξη τύπου, για να ενημερώσει σχετικά με την απεργία της ΓΣΕΕ, που έχει προγραμματιστεί στις 17 Απριλίου. Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου της πόλης.

Με παρόντες τον Δημήτρη Ταχματζίδη, αναπληρωτή πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε.,  τον Φωτόπουλο Νίκο, γενικό γραμματέα της Γ.Σ.Ε.Ε., τον Καραγεωργόπουλος Δημήτρη,  γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων και τον Σιάκο Κωνσταντίνο, μέλος Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. και πρόεδρο του  Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, η ενημέρωση ξεκίνησε με τον Δημήτρη Ταχματζίδη.

Ο Δημήτρης Ταχματζίδης ανέφερε πως η συγκεκριμένη ενημέρωση ανήκει σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν σ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να πετύχει η απεργία της 17ης Απριλίου, που δεν έχει γενικό αλλά πολιτικό χαρακτήρα.

Στόχος η ακρίβεια και οι συλλογικές συμβάσεις. Το κλιμάκιο συνάντησε φορείς επιστημονικούς και μη, γιατί η ακρίβεια διαπερνά όλα τα στρώματα, άρα ενδιαφέρει όλους.

Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος μίλησε για την απόφαση της Συνομοσπονδίας να ξεχυθεί σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας, πράγμα που αποδεικνύει την οργάνωσή της.

“Πρώτο αίτημα ο έλεγχος της ακρίβειας που καταδυναστεύει το λαό, κατατρώγοντας τα εισοδήματά του.

Πρέπει να αναμετρηθούμε με την ακρίβεια. Πολλοί αντιμετωπίζουν κρίση επιβίωσης, Η ακρίβεια έχει φτάσει στο Θεό και οι μισθοί στα Τάρταρα. Η αγοραστική μας δύναμη έχει φτάσει στο επίπεδο του 2015.

Δεύτερο αίτημα η απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων. Απαιτούμε: Αύξηση μισθών με αγοραστική δύναμη. Η ακρίβεια πυροδοτείται από το ράλι της απληστίας των τιμών.

Οι συλλογικές συμβάσεις προστάτευαν τους μικρούς απέναντι στα κέρδη των μεγάλων. Ζητάμε την επαναφορά τους. Η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ελέγξει την ακρίβεια. Εμείς πρέπει να τη σταματήσουμε με την ενότητα στις διεκδικήσεις μας.”

Όσο για την τοποθέτηση της απεργίας στις 17 Απριλίου, πολύ αργά, όπως παρατήρησαν κάποιοι, αιτιολογήθηκε η ημερομηνία με την εγγύτητά της στις ευρωεκλογές.

Ο Γραμματέας της Συνομοσπονδίας, ο Νίκος Φωτόπουλος, έκανε μια αναλυτικότερη προσέγγιση των προβλημέτων και των διεκδικήσεων λέγοντας:

“Ο κόσμος της εργασίας ζει μαύρες ώρες. Στάζει αίμα και δάκρυ, χωρίς υπερβολή. Οι αριθμοί μιλούν:

Πάνω από δύο εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. οι άνεργοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, τέσσερα εκατομμύρια χρωστούν στην Εφορία, έχουν γίνει πάνω από 500. οοο πλειστηριασμοί. Πάνω από  ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη πείνας, 470 ευρώ, ο μισθός των εργαζομένων  τελειώνει  στις 19 κάθε μήνα. Για την Κυβέρνηση εμείς όλοι είμαστε αριθμοί.

Για μας, όμως, πάνω από τα κέρδη είναι ο άνθρωπος. Παλεύουμε για αξιοπρέπεια. Έχουμε δικαίωμα στο όνειρο!

Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ακρίβεια. Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί μας. Αυτό δεν θα γίνει από τον δημόσιο κορβανά αλλά με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.”

Απευθυνόμενος σε συναδέλφους του εργαζόμενους που ήταν παρόντες συνέχισε:

Κάθε φορά που αγωνιζόμαστε, συνάδελφοι, μας ενοχοποιούν. Σήμερα θα μας απειλήσουν πως αν ζητάμε αυξήσεις θα μείνουμε άνεργοι. Αν μας πουν πως δεν υπάρχει μία, εμείς έχουμε να αντιπαραθέσουμε τις καταθέσεις των 191 δις,  τα 80 ανήκουν στους λίγους. Τράπεζες, εφοπλιστές, super market  πλουτίζουν. Δεν είμαστε σκουπίδια, Τον σεβασμό θα τον κερδίσουμε με τους αγώνες μας.

Χιλιάδες στους δρόμους, όχι στον καναπέ. Έτσι θα νικήσουμε. Θα νικήσουμε γιατί είμαστε πολλοί.”

Σε ερώτηση  σχετικά μα το πού θα γίνει η συγκέντρωση στην πόλη της  Βέροιας ο Δημήτρης Ταχματζίδης απάντησε πως θα αποφασιστεί αργότερα, το πιθανότερο, όμως, είναι να προτιμηθεί να γίνουν παλλαϊκές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………

banner-article

Ροη ειδήσεων