Ελλάδα

Πτώση μαχητικού F-16 κοντά στην Αλόννησο / σώος ο πιλότος

Ένα μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 52+ κατέπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης κοντά στη νήσο Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής και ανοιχτά της Αλοννήσου.

Ο πιλότος πρόλαβε να εκτιναχθεί από το αεροσκάφος, όπως επιβεβαίωσαν και αυτόπτες μάρτυρες που είδαν αλεξίπτωτο κοντά στο σημείο της πτώσης.

Αμέσως «σηκώθηκε» ελικόπτερο Super Puma από τη Λήμνο, για να ξεκινήσουν έρευνες για τον πιλότο ο οποίος ευτυχώς πολύ σύντομα εντοπίστηκε σώος.

Ο χειριστής μεταφέρεται στη Λήμνο για την παροχή πρώτων βοηθειών και από εκεί στην συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ωστόσο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης, στη Λάρισα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας

Η πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΑΜ ανέφερε για το περιστατικό:

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL- 415 από την 113ΠΜ και κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας