Ελλάδα Κοινωνία Κόσμος

Τέμπη: Η Μαρία Καρυστιανού καταθέτει στο ευρωκοινοβούλιο με «εντολή» 1,3 εκατ. υπογραφών – Καταγγέλλει συγκάλυψη

Πριν από το τραγικό συμβάν, είχαν γίνει γραπτές προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις, δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες από τους υπαλλήλους των σιδηροδρόμων σχετικά με υποστελέχωση, ανεπαρκή εκπαίδευση και επίβλεψη, ανεπαρκή συντήρηση και έλλειψη σύγχρονων συστημάτων σιδηροδρομικής ασφάλειας.

———–

Με τις υπογραφές περίπου 1.335.000 ελλήνων πολιτών, που ζητούν να αλλάξει ο νόμος για την ασυλία των πολιτικών και να διευκολυνθεί η απόδοση δικαιοσύνης στη χώρα, εμφανίζεται σήμερα για δεύτερη φορά στο ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων των Τεμπών Μαρία Καρυστιανού.

Το αίτημα να χυθεί άπλετο φως και να επιρριφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών έχει καταστεί πλέον κεντρικό θέμα στις Βρυξέλλες, καθώς είναι εκκωφαντικές και οι καταγγελίες της Ευρωπαίας εισαγγελέως Λάουρα Κόβεσι, ότι το πλέγμα των νόμων στην Ελλάδα δυσκολεύει το έργο εντοπισμού ευθυνών για υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα.

Η κυρία Καρυστιανού θα μιλήσει στις 4 το απόγευμα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνοντας συνέχεια στην επίπονη, αλλά και επίμονη προσπάθεια που καταβάλλουν οι συγγενείς των 57 νεκρών για δικαίωση.

Το κλίμα για την κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι εξαιρετικά βαρύ, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, στο οποίο κατέληξε η κυβερνητική πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και το οποίο ενισχύει την αίσθηση περί συγκάλυψης. Η άρνηση ευθυνών για την πολιτική ηγεσία (κυρίως τον Κώστα Καραμανλή), σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις και για το λεγόμενο «μπάζωμα», για το οποίο δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις, έχει προκαλέσει αγανάκτηση και οργή ακόμα και σε μετριοπαθείς δυνάμεις, κάθε άλλο παρά εχθρικές ιδεολογικά προς τη ΝΔ. Σημειωτέον ότι το πόρισμα της γαλάζιας πλειοψηφίας, όπως και οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή και άρση ασυλίας πολιτικών προσώπων, θα συζητηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο μεθαύριο Τετάρτη.

Live η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής  Κώστα Αρβανίτη, η νέα κατάθεση της κυρίας Καρυστιανού «αποτελεί το δεύτερο βήμα στο δρόμο για τη δικαίωση των συγγενών των θυμάτων αυτού του εγκλήματος».

Όπως τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα της επιτροπής προς τους ευρωβουλευτές, «ο αναφέρων (σημείωση: Η Μαρία Καρυστιανού) τονίζει ότι πριν από το τραγικό συμβάν, είχαν γίνει γραπτές προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις, δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες από τους υπαλλήλους των σιδηροδρόμων σχετικά με υποστελέχωση, ανεπαρκή εκπαίδευση και επίβλεψη, ανεπαρκή συντήρηση και έλλειψη σύγχρονων συστημάτων σιδηροδρομικής ασφάλειας.

Ο αναφέρων προσθέτει ότι ακόμη και τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας είχαν απενεργοποιηθεί τουλάχιστον από το 2019 ή δεν είχαν συντηρηθεί και ως εκ τούτου δεν ήταν λειτουργικά».

Επισημαίνεται ακόμα ότι «ο αναφέρων καταγγέλλει την εικαζόμενη συγκάλυψη που ακολούθησε το συμβάν, ιδίως όσον αφορά το φορτίο, το οποίο προκάλεσε την ανεξήγητη έκρηξη και πυρκαγιά, καθώς και την παράνομη αλλοίωση του σκηνικού της σύγκρουσης, η οποία φέρεται να εμπόδισε τη σωστή συλλογή απόδειξη. Σύμφωνα με τον αναφέροντα, η χειραγώγηση του δικαστικού σώματος από την κυβέρνηση οδήγησε σε στασιμότητα της έρευνας, 11 μήνες μετά το περιστατικό.  Ως εκ τούτου, ο αναφέρων καλεί το Κοινοβούλιο να υποστηρίξει την υποτιθέμενη υποτίμηση του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτραπεί η τιμωρία των υπευθύνων για το τραγικό συμβάν».

Επίσης τονίζεται ότι «το Ελληνικό Κοινοβούλιο, φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και διστάζει να καλέσει βασικούς πραγματογνώμονες να καταθέσουν!».

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00, ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί ζωντανά ΕΔΩ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας