Θέματα Παιδείας Πολιτική

Βουλή: «Πέφτουν τα προσωπεία» – Άναψαν τα αίματα για τους «sugar daddies» του Κουτσούμπα – Σεξιστική είναι η αποσιώπηση και η ανοχή, απαντά το ΚΚΕ

 Αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα περί «sugar daddies» θέλοντας να καταδείξει ότι τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια οδηγούν σε άλλους … δρόμους. Στη Βουλή τα αίματα άναψαν με βουλευτές να φωνάζουν «ντροπή»

Τη θλίψη της για τη «σεξιστική» όπως είπε, αναφορά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ εξέφρασε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μετά και την επανάληψή της, από το ίδιο βήμα, από τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

Ν. Καραθανασόπουλος: Ντροπή; Είναι ντροπή;; Ίσα-ίσα… Δεν διαβάζετε δημοσιεύματα; Αυτά είναι τα έργα σας, εμείς τα καταγγέλλουμε και τα καταδικάζουμε…

Ζ. Μακρή: Δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν άκουσα τον κ. Κουτσούμπα. Είναι απαράδεκτη, σεξιστική δήλωση, θλίβομαι πολύ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ όρθιοι διαμαρτύρονταν στα έδρανά τους με τον κ. Καραθανασόπουλο να αναφέρει ότι είναι μια πραγματικότητα.

Ν. Καραθανασόπουλος: Με το σύστημα που θρέφετε μετατρέπετε κορίτσια σε συνοδούς πολυτελείας.

Στ. Πέτσας: Είναι βαρύτατο το ολίσθημα και λάθος, μιλήσατε για εκπόρνευση κοριτσιών… το σοβιετικό μπλοκ εκπόρνευε κορίτσια, όλοι ξέρουμε τι γινόταν στο πρώην ανατολικό μπλοκ και λέτε για εκπόρνευση… Είναι ντροπή αυτό που λέτε, να το πάρετε πίσω, δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση…

Στον καυγά παρενέβη και ο Κώστας Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέλιο Πέτσα να μιλάει για ταύτιση με το ΚΚΕ και να επιμένει στα περί αθλιότητας

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος παίρνοντας το λόγο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις κατέθεσε δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, όπως η Mirror και η Sun που κάνουν αναφορά σε “sugar daddies”, υποστηρίζοντας οτι αφορούν φοιτητές που έχουν δάνεια. «Για να μην φανεί ότι το ΚΚΕ στιγματίζει τις γυναίκες», είπε.

Ο ίδιος επέμεινε κατηγορώντας τα κόμματα ότι αντί να καταγγέλλουν τους μαστροπούς και τους προαγωγούς, επιτίθενται στο ΚΚΕ που αναφέρθηκε σε μια πραγματικότητα και επανέλαβε ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως η Σουηδία ή η Ολλανδία υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. «Πως γίνεται όταν κάποιος καταγγέλλει τον προαγωγό, την εκπόρνευσή αυτό να θεωρείται σεξισμός», διερωτήθηκε ο κ. Καραθανασόπουλος και σημείωσε ότι το ΚΚΕ  δια στόματος και του γενικού γραμματέα κατήγγειλε μια πραγματικότητα.

«Ποια είναι αυτή η πραγματικότητα που καταγγείλαμε; Καταγγείλαμε ένα πραγματικό γεγονός το οποίο έχει επεκταθεί, όχι μόνο στην Σουηδία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία. Μία πλατφόρμα η οποία τι κάνει; Αναγκάζει τους υπερχρεωμένους φοιτητές και φοιτήτριες, να παρέχουν υπηρεσίες έναντι αμοιβής για να μπορέσουν να καλύψουν το δάνειο τους», είπε.

«Αντί να καταγγείλετε τα συγκεκριμένα περιστατικά, να καταγγέλλεται το ΚΚΕ. Εδώ χάνει κάθε λέξη το νόημα της. Χάνει κάθε λέξη το νόημα της. Όταν καταγγέλλεις τους προαγωγούς να σε καταγγέλλουν για σεξιστικό λόγο», είπε

Να αναγνωρίσει ο Δημήτρης Κουτσούμπα το λάθος και να ζητήσει συγνώμη ζήτησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μάκρη.«Να δεχτούμε ότι είχατε αγαθές προθέσεις. Δεχτείτε κι εσείς ό,τι κάνετε μία ατυχή δήλωση, ζητήστε συγγνώμη, η λέξη αυτή δεν έχει χάσει ακόμα την έννοια της, και να τελειώσουμε εκεί. Γενναιότητα θα δείχνει και θα σας τιμά», ανέφερε.

Νωρίτερα, σε πολύ υψηλούς τόνους η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα απευθυνόμενη στα έδρανα του ΚΚΕ, είπε: «Αυτοί είστε, άθλιοι, υποκριτές, κατώτεροι των περιστάσεων, συντηρητικοί και φοβικοί».

Ρωμανός και Συρεγγέλα κατά Κουτσούμπα: Κατάπτυστη για το γυναικείο φύλο η δήλωσή του

Στη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα ότι λόγω των υψηλών διδάκτρων κορίτσια αναγκάζονται να αναζητούν «sugar daddies», απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανόςκατηγορώντας τον για μία «κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση».

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, επιχειρηματολογώντας από βήματος Βουλής κατά των μη κρατικών Πανεπιστημίων, έκανε την αδιανόητη δήλωση ότι οι φοιτήτριες για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους «θα αναγκάζονται να αναζητούν “sugar daddies” με τα γνωστά ανταλλάγματα», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Νίκος Ρωμανός.

«Πρόκειται για μία κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση» προσθέτει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και καταλήγει: «Φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν εάν αυτή η αθλιότητα είχε ειπωθεί από πολιτικό οποιουδήποτε άλλου χώρου. Τώρα, είναι απλώς Πέμπτη».

«Πάνω από έναν αιώνα οι γυναίκες αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνία χωρίς να χρειαζόμαστε την αρωγή ή την άδεια κανενός άνδρα. Σχόλια που υπονοούν το αντίθετο παραμονές μάλιστα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας υποτιμούν τους αγώνες αυτούς, υποτιμούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Μαρία Συρεγγέλα.

ΣΥΡΙΖΑ: Πέφτουν τα προσωπεία – Κεχαγιά: Ο σεξισμός και ο μισογυνισμός δεν χωρούν στην Αριστερά

Με έκπληξη παρατηρήσαμε σήμερα από το βήμα της βουλής τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος να κάνει μια άνευ προηγούμενου σεξιστική δήλωση Ποια ήταν αυτή; «Η επιβολή διδάκτρων οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν “sugar daddies”», αναφέρει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Άραγε αυτή είναι η θέση και το επιχείρημα ενός αντιπολιτευτικού κόμματος απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;

Οι γυναίκες σήμερα παλεύουμε καθημερινά απέναντι σε μια πατριαρχική κοινωνία που δεν λέει να αλλάξει, γεμάτη έμφυλα στερεότυπα. Μια κοινωνία βίας και εξουσιαστικών συμπεριφορών απέναντι σε γυναίκες.

Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι σεξιστικά σχόλια μέσα από το κοινοβούλιο των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ισότητας.

Πέφτουν τα προσωπεία για ακόμη μια φορά μετά την καταψήφιση του ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

Η ισότητα δεν είναι μια λέξη προς τέρψιν ψήφων αλλά καθημερινός αγώνας και στάση ζωής…».

Ταυτόχρονα, η εκπόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά με ανάρτησή της στο Χ, αναφερει:

«Έκπληξη και θλίψη προκαλούν οι σημερινές αναφορές του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα από το βήμα της Βουλής. Ο σεξισμός και ο μισογυνισμός δεν χωρούν στην Αριστερά».

ΠΑΣΟΚ: Κακός σύμβουλος το Luben

«Η αγωνία του κ. Κουτσούμπα να πρωταγωνιστεί στο Luben είναι κακός σύμβουλος. Δεν περιμέναμε από τον Γραμματέα του ΚΚΕ τέτοιο σεξιστικό παραλήρημα», ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Κουτσούμπα ανακαλέστε

«Εξοργιστική, αισχρή, ακραία σεξιστική και βαθιά υποτιμητική», χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα, πως τα δίδακτρα αναγκάζουν φοιτήτριες να αναζητούν “sugar daddies”. Ως η μόνη γυναίκα αρχηγός κόμματος, κάλεσε τον Δ. Κουτσούμπα να ανακαλέσει, σήμερα παραμονή της ημέρας της γυναίκας, αυτή τη δήλωση και να ζητήσει συγγνώμη.

Απάντηση του ΚΚΕ στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ

«Στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν το αντιδραστικό κι αντισυνταγματικό τους νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν μέχρι τώρα καταφύγει στα ψέμματα, την συκοφάντηση και τον αυταρχισμό. Τώρα καταφεύγουν και στη γελοιότητα ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στην αυτογελοιοποίηση», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε απάντηση στη δήλωση του Νίκου Ρωμανού.

«Αλήθεια, δεν γνωρίζουν στη ΝΔ ότι η εμπορευματοποίηση της παιδείας σε μια σειρά από χώρες έχει οδηγήσει ακόμη και σε τέτοια φαινόμενα σήψης, σαν κι αυτά που κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος σε εκπαιδευτικά «μοντέλα» του εξωτερικού;

Δεν γνωρίζουν τα δημοσιεύματα και τις ανατριχιαστικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν νέες φοιτήτριες πατώντας πάνω και στο τεράστιο κόστος σπουδών;

Προφανώς και τα γνωρίζουν, απλά τους ενοχλεί όταν ακούγονται γιατί αναδεικνύουν όλη τη μπόχα του σάπιου καπιταλιστικού κόσμου που εκπροσωπούν.

Υποτιμητική και σεξιστική είναι η αποσιώπηση και η ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και κυρίως η στήριξη μιας πολιτικής που τα αναπαράγει, όχι η καταγγελία τους. Αν οι εκπρόσωποι της ΝΔ αναζητούν κατάπτυστες, απαράδεκτες, σεξιστικές και υποτιμητικές για το γυναικείο φύλο καταστάσεις, ας κοιτάξουν τις εκδηλώσεις της φοιτητικής τους παράταξης, κοινώς «ας κοιταχτούν στον καθρέφτη».

Είναι βαθιά γελασμένοι, αν νομίζουν ότι με τέτοιες διαστρεβλώσεις και κουτοπονηριές θα ξεφύγουν από τη λαϊκή και νεανική οργή για το κατάπτυστο νομοσχέδιο που θέλουν να ψηφίσουν», καταλήγει το ΚΚΕ.

banner-article

Ροη ειδήσεων