Άρθρα Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή αντιπαράθεση με κυβέρνηση για την εταιρεία Κασσελάκη, αλλά και για τις διαρροές e-mail αποδήμων / γράφει η Μαρία Μητσοπούλου

Σκληρή αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση ξέσπασε χθες με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για το δάνειο Κασσελάκη, αν και η μέρα ξεκίνησε με τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και των άλλων κομμάτων) για την ακρίβεια και τις διαρροές e – mail των αποδήμων τα οποία βρέθηκε να έχει στην κατοχή της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων κάλυψε την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περάσει στην αντεπίθεση έναντι της κυβέρνησης. Από το πρωί είχε σηκώσει, τόσο το θέμα της ακρίβειας, μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ όπου διαπίστωσε μειώσεις τιμών, αλλά και το θέμα της διαρροής χιλιάδων e-mail κατοίκων του εξωτερικού στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν εξ αρχής ως υπεύθυνη την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως από την οποία ζητούν εξηγήσεις, και έθεσαν ζήτημα τόσο σε σχέση με την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων όσο και με την διασφάλιση του τρόπου διενέργειας των επικείμενων ευρωεκλογών συνδέοντας προφανώς το θέμα με την επιστολική ψήφο, απέναντι στη γραμμή της κυβέρνησης που υποστηρίζει πως αυτά τα δύο δεν συνδέονται. Μάλιστα χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο επισκέφθηκε τον πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο προκειμένου να ενημερωθεί για την έρευνα της Αρχής και να ενημερώσει μεταξύ άλλων και για τις καταγγελίες των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αποδέκτης.

Σε ό,τι αφορά το δάνειο Κασσελάκη οι εξελίξεις χθες ήταν ραγδαίες, καθώς ο απολυθείς οικονομικός διευθυντής Θύμιος Γεωργόπουλος έδωσε συνέχεια στην κόντρα του με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας με επιστολή του στη Γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου και τα μέλη της ΠΓ να συνεδριάσει το όργανο προκειμένου να επικυρώσει την απομάκρυνσή του αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στον ίδιο να ενημερώσει για «τα πραγματικά και εξόχως ανησυχητικά γεγονότα σε σχέση με τον δανεισμό και τα οικονομικά του κόμματος».

Μετά τον Γεωργόπουλο, η εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία και το ασυμβίβαστο

Ζητούσε επίσης να ενημερωθεί για το αν θα συνέλθει και η ΚΕ προκειμένου να της παρουσιάσει τον οικονομικό απολογισμό. Τη Δευτέρα η Κουμουνδούρου απαντώντας στις καταγγελίες Γεωργόπουλου, μεταξύ άλλων,  ότι το δάνειο Κασσελάκη δεν χρησιμοποιήθηκε διότι όταν μπήκαν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό είχε πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους ,απάντησε με έγγραφα κίνησης τραπεζικού λογαριασμού και την δημοσιοποίηση του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ Left Media A.E. και της εταιρείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «Osios LLC» με έδρα το Μαϊάμι. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη για τα όσα κατήγγειλε την Δευτέρα και πως θα τον παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων που πιστοποιούσε την ύπαρξη της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας και σχετικό δημοσίευμα προ μερικών εβδομάδων, προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών και την έρευνα για τυχόν παραβίαση του νόμου Πόθεν Έσχες σε ό,τι αφορά την εταιρεία Κασσελάκη στην αλλοδαπή και το ασυμβίβαστο που δημιουργείται με βάση τον σχετικό νόμο.

«Καλοδεχούμενη η έρευνα»

Από την Κουμουνδούρου πηγές:

-Σημείωναν πως η εισαγγελική έρευνα είναι «καλοδεχούμενη» καθώς «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

-Παρέπεμπαν στην δήλωση Κασσελάκη στις 23 Φεβρουαρίου ύστερα από σχετικό δημοσίευμα για την εταιρεία Osios LCC («News247»), σύμφωνα με την οποία, εφόσον και οι εξωκοινοβουλευτικοί πολιτικοί αρχηγοί εμπίπτουν στη διάταξη που απαγορεύει την κτήση εταιρείας στην αλλοδαπή θα πωλήσει τις μετοχές του. «Εφ’ όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό. Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα «πουλήσω» ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος» τόνιζε χαρακτηριστικά.

-Σημείωναν επίσης πως «η εν λόγω Εταιρεία φορολογείται με 50% στις ΗΠΑ».

-Διευκρίνιζαν πως «ο Στέφανος Κασσελακης δεν έχει καταθέσει δήλωσή πόθεν έσχες γιατί δεν είναι υπόχρεος. Οφείλει να καταθέσει για το έτος 2023 που έγινε πολιτικός αρχηγός». Σχολίαζαν επίσης, απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις από την κυβέρνηση, και όχι μόνο, πως υπήρχε διχογνωμία για το αν ο Στέφανος Κασσελάκης ως εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός κόμματος εμπίπτει στο νόμο του 2016 που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων να διατηρούν εταιρείες στο εξωτερικό. «Δεν υπάρχει καμία διχογνωμία, ο νόμος είναι σαφής» απάντησαν πηγές της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ακριβώς ότι τα προβλεπόμενα υπάρχουν στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

-Άφηναν αιχμές για τον πρωθυπουργό: «Θυμίζουμε επίσης ότι άλλοι είχαν προβλήματα  με πόθεν έσχες παραπέμπεται στο σπίτι του Βολταίρου που δεν δηλώθηκε στο πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη».

«Στείλτε μου όσους εισαγγελείς θέλετε»

Η αντίδραση Κασσελάκη για την εξέλιξη αυτή, σε πολύ υψηλούς τόνους έναντι της Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης, οδήγησε σε σκληρή αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ουσιαστικά λόγο για στοχοποίησή του από την Δικαιοσύνη την ώρα που αντιθέτως, όπως ανέφερε, αυτή υπερασπίζεται τον πρωθυπουργό στα ζητήματα Κράτους Δικαίου, αλλά και «βιαστές πρωθυπουργικούς φίλους», σημειώνοντας επιπλέον πως το δάνειο προήλθε «από τα δεδουλευμένα μου στις ΗΠΑ και όχι από σακούλες από επιχειρηματίες», αλλά και πως τα εισοδήματά του στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα. «Στείλτε μου όσους εισαγγελείς θέλετε» διεμήνυσε.

Κεχαγιά: «Ανησυχούν για τις δημοσκοπήσεις και χτυπάνε τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε επί της ουσίας και του καταλόγισε «τοξικότητα» και «χυδαία ρητορική» σε σχέση με το ύφος και το περιεχόμενο της ανάρτησής του. Αντιστοίχως ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός έκανε λόγο για «χυδαιότητα»«αντιθεσμικότητα» και «πολακισμό».

Απαντώντας στον Παύλο Μαρινάκη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά απέδωσε τις κυβερνητικές επιθέσεις σε «ανησυχία» για τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι «ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να της γυρίζει την πλάτη» σε συνδυασμό με τις αρνητικές εντυπώσεις εξαιτίας της καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ζητήματα Κράτους Δικαίου.

Έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης «να υπονομεύσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ρίξει σκιές στον αρχηγό της Στέφανο Κασσελάκη». Και διεμήνυσε ότι «ματαιοπονεί» διότι «στις ΗΠΑ η επιχειρηματικότητα για τους απόδημους Έλληνες είναι συνυφασμένη με τη διαφάνεια και τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα σε αντίθεση με  πρακτικές στις οποίες έχουν συνηθίσει διάφορες οικογένειες που πλουτίζουν με αδιαφανή και πολλές φορές “αδιευκρίνιστο” τρόπο  ακόμη και μέσω εξωχώριων εταιρειών».

 topontiki.gr

——-

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο