Κόσμος

Υπέρ της 13ης σύνταξης οι Ελβετοί / είπαν «όχι» στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης

Είπαν «όχι» στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη.
Η πρόταση υπέρ μιας 13ης σύνταξης συγκέντρωσε 58,2% των ψήφων στη χώρα

Υπέρ της καταβολής 13ης σύνταξης τάχθηκαν οι Ελβετοί ψηφοφόροι, οι οποίοι απέρριψαν επίσης την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη. Η πρόταση υπέρ μιας 13ης σύνταξης συγκέντρωσε 58,2% των ψήφων στη χώρα, σύμφωνα με τα προσωρινά, αλλά σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν επίσης πως συγκέντρωσε πλειοψηφία σε περισσότερα από τα μισά από τα 26 ελβετικά καντόνια, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να υιοθετηθεί.

Αντίθετα, η πρόταση με στόχο τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 χρόνια φαίνεται καταδικασμένη να αποτύχει.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μεγάλη πλειοψηφία των εκλογέων ήταν υπέρ της πρώτης πρωτοβουλίας, μιας πρότασης των συνδικάτων με τίτλο «Για να ζεις καλύτερα τη σύνταξή σου» η οποία προβλέπει την καταβολή μιας 13ης σύνταξης κατ’ έτος, όπως πολλοί Ελβετοί εργαζόμενοι παίρνουν ένα 13ο μισθό.

Τα κόμματα της αριστεράς υποστηρίζουν την πρωτοβουλία, όμως αντιδρούν έντονα τα δεξιά και τα κεντρώα κόμματα.

Οι μηνιαίες συντάξεις της ελβετικής κοινωνικής ασφάλισης έχουν πλαφόν τα 2.450 ελβετικά φράγκα (2.570 ευρώ) για ένα πρόσωπο που ζει μόνο και τα 3.675 φράγκα για ένα παντρεμένο ζευγάρι, σε μια χώρα η οποία κατατάσσεται τακτικά μεταξύ των πιο ακριβών στον κόσμο. Η κατώτατη σύνταξη είναι 1.225 ελβετικά φράγκα (1.393 ευρώ) το μήνα. Στην πόλη, το ενοίκιο ενός διαμερίσματος τριών δωματίων ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.000 φράγκα (3.150 ευρώ). Ένας καφές κοστίζει περισσότερο από πέντε φράγκα.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η προτεινόμενη αύξηση θα στοιχίσει περισσότερο από τέσσερα δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα τον χρόνο και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν αυξήσεις φόρων και μπορεί να απειληθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Εκτιμά επίσης ότι η προτεινόμενη αλλαγή για όλους τους συνταξιούχους, όποια κι αν είναι η οικονομική κατάστασή τους, δεν θα προσφέρει παρά περιορισμένο κοινωνικό όφελος.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ένα προηγούμενο στην Ευρώπη: το γειτονικό Λιχτενστάιν, άλλη μια ακριβή χώρα που χρησιμοποιεί το ελβετικό φράγκο, είχε υιοθετήσει πριν από χρόνια ένα παρόμοιο σύστημα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας