Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική

Τέμπη: Η μνήμη δεν «μπαζώνεται» – Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί

Ένας χρόνος από την 28η Φεβρουαρίου του 2023, όταν μια ολόκληρη χώρα ήταν συγκλονισμένη, παγωμένη. Ο θρήνος απλωνόταν σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου
 imerodromos.gr

Ένα τερατώδες έγκλημα μόλις είχε συμβεί. Μια κτηνωδία που θα μπορούσε να μην έχει συμβεί ποτέ. 57 άνθρωποι, ανάμεσά τους νέα παιδιά κατακρεουργήθηκαν, εξαερώθηκαν σε μία στιγμή. Λίγο μετά το τελευταίο τηλεφώνημα στη μάνα, το ύστατο “τα λέμε” στον κολλητό, το στερνό σχέδιο για το επόμενο ταξίδι. Αλλά σε αυτό το σύστημα όλα μπορούν να συμβούν τελικά. Ακόμα και να γίνουν παρανάλωμα του πυρός  57 άνθρωποι εξαιτίας της ακόρεστης απληστίας μια χούφτας κεφαλαιοκρατών που δεν χορταίνει ποτέ τα κέρδη της, που δεν ορρωδεί μπροστά σε καμία ανθρώπινη τραγωδία και η οποία συνεπικουρείται στην αδηφάγα πείνα της από μια θράκα πολιτικών υπηρετών σε στάση διαρκούς κύφωσης.

Ξεχειλίζει η οργή παντού - Πορεία μέχρι την Βουλή από χιλιάδες φοιτητές και  μαθητές για την τραγωδία στα Τέμπη - «Το σύστημα δολοφονεί και  συγκαλύπτει...» (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News

Αυτό, επί του προκειμένου, θα μπορούσε να εντοπιστεί συμπυκνωμένο σε εκείνο το απόσπασμα της σελίδας 205 από το πόρισμα της Επιτροπής Γεραπετρίτη: : «Τα σιδηροδρομικά έργα αποτέλεσαν πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ διάφορων εργολάβων, κατασκευαστών, προμηθευτών (συνήθως αλλοδαπών). Οι προδιαγραφές ήταν συχνά διαφορετικές από ένα τμήμα χιλιομέτρων έως το επόμενο (επίσης κάποιων χιλιομέτρων), με συνέπεια ασυμβατότητες μεταξύ των τμημάτων ενός ενιαίου κατά τ’ άλλα έργου… Για να ικανοποιηθούν μάλιστα οι προμηθευτές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατάτμηση των έργων κατάντησε συνήθης πρακτική…».

Μέσα σε αυτές τις λίγες αράδες βρίσκεται το έγκλημα που τεχνηέντως δεν έχει βρει ακόμα ένοχο, σε αυτές τις λίγες λέξεις κραυγάζει ακόμα ο πόνος των χαροκαμένων γονιών που αναζητούν το δίκιο.

Και η τραγωδία ήρθε…

Να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο όταν διαπράχθηκε το έγκλημα:

Πρώτον, κατά τη διάρκεια του τραγικού δυστυχήματος δεν λειτουργούσε κανένα σύστημα στην περιοχή, ούτε η φωτοσήμανση, ούτε η τηλεδιοίκηση, ούτε το σύστημα απρόσκοπτης επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων (GSM-R), ούτε και το σύστημα αυτόματης πέδησης (ETCS). Εάν κάποιο απ’ αυτά λειτουργούσε, θα μπορούσε να διορθώσει τα λάθη που έγιναν από τη μη τήρηση του ΓΚΚ και θα είχε αποτραπεί το έγκλημα. Αυτή είναι και η απάντηση στην απαράδεκτη προσπάθεια να αποδοθεί ό,τι συνέβη στον ανθρώπινο παράγοντα. Πρόκειται για να τεράστιο και χυδαίο ψέμα!

Δεύτερο, δεν λειτουργούσαν τα συστήματα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα μια σειρά συμβάσεις και δεν είχε πιστοποιηθεί η λειτουργικότητά τους:

– Η σύμβαση 10012/2006 για την προμήθεια συστημάτων GSM-R, αξίας 57,3 εκατ. ευρώ, με συμφωνημένη διάρκεια 2 χρόνια, δηλαδή το 2008. Παραδόθηκε τμηματικά από το 2018 έως το 2021. Ωστόσο το σύστημα αυτό δεν έχει τοποθετηθεί σε όλους τους συρμούς της «Hellenic Train» και δεν το χρησιμοποιούν οι μηχανοδηγοί.

– Η σύμβαση 10004/2007 για την προμήθεια του συστήματος ETCS στους συρμούς, αξίας 25 εκατ. ευρώ και με συμφωνημένη διάρκεια 2 χρόνια. Παραδόθηκε το 2018. Η ΓΑΙΟΣΕ, στην οποία ανήκουν οι συρμοί που νοικιάζει η «Hellenic Train», εκτίμησε ότι το σύστημα δεν ήταν λειτουργικό λόγω φθορών. Δεν λειτούργησε ποτέ και από τότε εκκρεμεί η σύναψη νέας σύμβασης για να γίνει λειτουργικό.

– Η σύμβαση 10005/2007 για την προμήθεια του συστήματος ETCS στις γραμμές, αξίας 17,2 εκατ. ευρώ, και με συμφωνημένη διάρκεια τριάντα μηνών, παραδόθηκε τμηματικά από το 2019 έως το 2021.

– Τέλος, η γνωστή σύμβαση 717/2014 για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης και Τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, αρχικής αξίας 41,3 εκατ. ευρώ και αρχικής διάρκειας 2 χρόνων, για την οποία μετά από παρατάσεις υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση το 2021 και η οποία φέρεται να ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023.

Τρίτο, η διαχρονική υποχρηματοδότηση του ΟΣΕ, ιδιαίτερα για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του δικτύου, με αποτέλεσμα τα τρένα να κινούνται σε ένα ελλιπώς συντηρούμενο δίκτυο με γρήγορη απαξίωση μιας σειράς εγκατεστημένων συστημάτων, όπου σε συνδυασμό με την ελλιπή προστασία του δικτύου από κλοπές οδηγεί στο να έχουμε ένα δίκτυο επικίνδυνο για τη ζωή εργαζόμενων και επιβατών.

Τέταρτο, η συνεχής μείωση του προσωπικού του ΟΣΕ από 8.500 που υπηρετούσαν το 2000 στον όμιλο, το 2010 στον ΟΣΕ υπηρετούσαν 5.150, οι οποίοι μέσω των υποχρεωτικών μετατάξεων του νόμου Ρέππα μειώθηκαν στους 2.800 και σήμερα είναι λιγότεροι από 700, όταν το οργανόγραμμα προβλέπει 2.100 εργαζόμενους. Επίσης απασχολούνται άλλοι 300 με συμβάσεις και δελτία παροχής υπηρεσιών.

Πέμπτο, η συστηματική έλλειψη προσωπικού στην Hellenic Train είχε ως παρεπόμενα εντατικοποίηση της εργασίας και  ελαστικές μορφές απασχόλησης που κάθε άλλο παρά έθεταν βάσεις για την απόκτηση  εμπειρίας και συγκροτημένης εξειδίκευσης.  Αυτά σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της πρακτικής εξάσκησης (είναι χαρακτηριστικό ότι ο μοιραίος σταθμάρχης μέσα σε επτά μόλις μήνες από την έναρξη της εκπαίδευσης ανέλαβε βάρδια ως σταθμάρχης στη Λάρισα, ενώ άλλες εποχές θα έπρεπε να περάσουν πάνω από τρία χρόνια για να αναλάβει κάποιος βάρδια σταθμάρχη) πολλαπλασιάζουν τη συχνότητα εκδήλωσης του ανθρώπινου λάθους.

Το 2021 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (και παλαιός βουλευτής της ΝΔ ) Φίλιππος Τσαλίδης είχε αποστείλει στον κ. Καραμανλή εμπιστευτικό έγγραφο, με το οποίο προειδοποιούσε  για την επικίνδυνη κατάσταση στο δίκτυο και ζητούσε επείγοντα μέτρα σημειώνοντας:

«…Η παράταση και επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε να αυξηθεί η συχνότητα των συμβάντων επί γραμμή, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας»!

Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις», έγραφε η  Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστικής Κίνησης Σιδηροδρόμων (ΔΕΣΚ-Σ)  με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη!

Τρεις εβδομάδες αργότερα, με 57 νεκρούς, άρχιζε η φρικτή λογιστική του περιορισμού του πολιτικού κόστους!

57 κατακρουργημένες ψυχές συνεθλίβησαν άλλη μια φορά σε αξύριστες πρωθυπουργικές συγνώμες και άθλιες πόζες συντετριμμένων υπουργών.

Θλιμμένοι υπουργοί, γελαστοί ηθοποιοί

Ενας ολόκληρος συρφετός “αθώων” που δεν “ήξεραν”, δεν “γνώριζαν”, δεν “είδαν” διαγκωνίζονταν και διαγκωνίζονται ακόμα για να μην αναλάβουν ποτέ ούτε μια σπιθαμή ευθύνης για τον φρικτό θάνατο 57 ανθρώπων. Η αξία της ανθρώπινης ζωής άρχισε να κονταίνει και να μακραίνει, ανάλογα με το κόστος που μετράνε οι ομοτράπεζοι της εξουσίας επικοινωνιολόγοι.

Οι νεκροί ετάφησαν πολλές φορές. Τη πρώτη μέσα στον τιμητικό θρήνο των οικείων τους. Και από τότε και ύστερα μέσα στην αισχρή σιωπή των ιθυνόντων. Την κυνική έλλειψη στοιχειώδους ενσυναίσθησης, ανάληψης ευθύνης, ανθρώπινης μεταμέλειας. Και μετά άρχισε το κυνηγητικό της συγκάλυψης, η οποία έφτασε μέχρι το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος! 

Και ει δυνατόν το μπάζωμα της και της μνήμης….  “Δηλαδή, σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους εκατό συμπολίτες μας, αν τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη” τόλμησε και είπε με ύφος χιλίων αναίσθητων πιθήκων ο Αδ. Γεωργιάδης, αποθεώνοντας τον αμοραλισμό.

Ανήκουστα πράγματα!

Η επιτροπή διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ) στη συνέντευξη Τύπου που παρουσίασε τα πορίσματά της μαζί με επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων -παρουσίασε το χρονολόγιο των ερευνών της, που ουσιαστικά αποτυπώνει τη μη σχετική διερεύνηση των στοιχείων του δυστυχήματος από τις αρμόδιες αρχές – και ουσιαστικά τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Είναι ενδεικτικό πως στις 31 Μαΐου οι έρευνες της ΕΔΑΠΟ εντόπισαν ανθρώπινα υπολείμματα και μόλις στις 21 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για ίχνη DNA.

  • 3 Μαρτίου ολοκλήρωση ερευνών για θύματα
  • 29 Μαρτίου πρώτη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 31 Μαΐου τυχαία ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων
  • 29 Σεπτεμβρίου δειγματοληψία σε ΑΤ Τεμπών
  • 25 Οκτωβρίου δεύτερη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 15-16 Νοεμβρίου έρευνες για ανθρώπινα υπολείμματα
  • 21 Δεκεμβρίου ολοκλήρωση ερευνών για ίχνη DNA

Έκτοτε, τα τρένα συνεχίζουν να πηγαίνουν κι όπου βγει…

Στο μεταξύ στην Εξεταστική Επιτροπή την οποία “έκλεισε” άρον – άρον η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αναδείχθηκαν οι παράγοντες που οδήγησαν στην έκρηξη και στην πυρκαγιά, καθώς η ίδια πλειοψηφία  αρνήθηκε να καταθέσουν οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών, αλλά και των δικαστικών αρχών, γιατί δεν ήθελε να αποκαλυφθεί τι μετέφερε το εμπορικό βαγόνι».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον  βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, εντοπίζονται “πολιτικές και ποινικές ευθύνες υπουργών από όλες τις κυβερνήσεις γιατί υπήρχε μία αλληλουχία αποφάσεων στην υπόθεση διαχείρισης των σιδηροδρόμων» και χαρακτήρισε «”κροκοδείλια δάκρυα” τους ισχυρισμούς των άλλων κομμάτων για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών», υπενθυμίζοντας πως «στη διάρκεια της τελευταίας αναθεώρησης του Συντάγματος, τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά που είχαν απορρίψει την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση αυτού του νόμου”.

 Η κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο δεν έχει ουσιαστικά βελτιωθεί σε σύγκριση με εκείνη που επικρατούσε πριν συμβούν τα Τέμπη.

Η επιτροπή διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ) αναφέρει συγκεκριμένα:

  • Κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας δεν τηρούνται
  • Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου ΓΚΚ και των λοιπών κανονισμών λειτουργίας
  • Δεν υπάρχουν Ελάχιστες Απαιτήσεις Λειτουργίας με σαφή κλιμάκωση λήψης επιπρόσθετων μέτρων
  • Δεν λαμβάνονται μέτρα (π.χ. Βραδυπορίες) σε άμεση αντίδραση σε υποβάθμιση τεχνικών προδιαγραφών λόγω βλάβης
  • Δεν υπάρχει καμία διαδικασία πραγματικού ελέγχου της εφαρμογής του ΓΚΚ και καμία αξιολόγηση της επίδοσης του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις για την ασφάλεια.

Τέμπη 57 νεκροί: Τι απαντά η μητέρα που έχασε μια κόρη στα περί  «εργαλειοποίησης» που είπε ο πρωθυπουργός - Militaire.gr

Οσο για εκείνους που έμειναν πίσω να θρηνούν τα παιδιά τους και να διεκδικούν την δικαίωση, κλείνουν τα αυτιά τους μπροστά στις…. παραινέσεις να “συνεχίσουν τη ζωή τους” ή να “κλαίνε βουβά”.

Κλείνουν τα αυτιά, σφίγγουν τα δόντια και συνεχίζουν μέχρι να αποδοθεί η ελάχιστη τιμή που θα μπορούσε αυτό το άθλιο κράτος να επιφυλάσσει για τους νεκρούς. Δικαιοσύνη και Δικαίωση.

Οι χιλιάδες που θα βρεθούν σήμερα στους δρόμους, ένα χρόνο μετά το Εγκλημα, θα φροντίσουν γι’ αυτό! 

Αυτό το Έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί!

 imerodromos.gr
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας