Εκδηλώσεις Εργασιακά Κοινωνία Οικονομία

Εργατικά Κέντρα / Ομοσπονδίες / Σωματεία: Αύριο 28 Φλεβάρη απεργούμε και διαδηλώνουμε σε όλη τη χώρα για τις ζωές μας!

«’Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Το σύνθημα που γεννήθηκε στις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις που πυροδότησε το έγκλημα στα Τέμπη θα ακουστεί ξανά αύριο Τετάρτη, στην απεργία και τις συγκεντρώσεις που οργανώνουν εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα

Εναν χρόνο μετά τις πολυήμερες διαδηλώσεις που προκάλεσε η απώλεια 57 ανθρώπων στις «ράγες» της εγκληματικής πολιτικής κόστους – οφέλους, σωματεία και φορείς διατρανώνουν για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα. Εξάλλου, στις ίδιες «ράγες» συντρίβεται κάθε δικαίωμα και ανάγκη των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Σε μια περίοδο που οι μισθοί εξαϋλώνονται από την ακρίβεια, οι δημόσιες δομές Υγείας βρίσκονται στο «κόκκινο», η μόρφωση και οι σπουδές μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, με συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες μορφές οργάνωσης, αποφασίζουν να απαντήσουν με απεργία. Τη στιγμή που η κυβέρνηση μαζί με τους «κοινωνικούς εταίρους» βάζει για μια ακόμα φορά σε εφαρμογή τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με την υπονόμευση των Συμβάσεων, εκατοντάδες συνδικάτα απεργούν και διεκδικούν κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

H απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και την ίδια ώρα  στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Ρεκόρ αποφάσεων με 35 Εργατικά Κέντρα και 21 Ομοσπονδίες

Το απεργιακό μέτωπο μετρά πλέον περισσότερες από 300 αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ τα Εργατικά Κέντρα που έχουν πάρει απεργιακή απόφαση έχουν φτάσει τα 35 και οι Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα τις 20!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για απεργιακές αποφάσεις που πάνε κόντρα στην υπονομευτική στάση της ηγετικής ομάδας ΓΣΕΕ, η οποία αρνήθηκε την προκήρυξη απεργίας και διαβουλεύεται με την κυβέρνηση στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» για τα ψίχουλα του βασικού μισθού.

Αναλυτικά, αποφάσεις έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εβρου, Εδεσσας – Αλμωπίας, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κιάτου, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου – Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Μεταφορών, Θεάματος – Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ), ΠΟΣΠΕΡΤ (στάση εργασίας), Ιατρικών Επισκεπτών, Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου, ανάμεσά τους η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει και οι Ομοσπονδίες από μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους, με χιλιάδες εργαζόμενους, όπως η Ομοσπονδία Ενέργειας, η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας και από τις συγκοινωνίες η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), αλλά και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Επίσης, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η μεγαλύτερη στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών από τις 9:00 το βράδυ την Τρίτη 27 Φλεβάρη έως τις 9:00 το βράδυ την Τετάρτη 28 Φλεβάρη.

Κάλεσμα στην απεργία και στις συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει ακόμα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά περιοχή θα συμμετέχουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. 

Σε μαζική συμμετοχή καλούν και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και άλλων πόλεων καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Δεμένα τα βαπόρια, καθηλωμένα τα αεροπλάνα, «φρένο» στα τρένα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, απόφαση για 24ωρη απεργία την Τετάρτη πήρα τα Σωματεία Εργαζομένων σε μετρόηλεκτρικό και τραμ, ενώ οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη ως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ) και ο Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών  έχουν πάρει απόφαση για απεργία, καθηλώνοντας τα αεροπλάνα στις 28 Φλεβάρη. Με αυτό τον τρόπο παίρνουν θέση υπέρ της ασφάλειας των επιβατών και των πληρωμάτων και διεκδικώντας όλες τις αναγκαίες προσλήψεις, συστήματα και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Από τον χώρο του σιδηρόδρομου, με το ιδιαίτερο βάρος που έχει το προσωπικό του έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, απόφαση για απεργία έχουν πάρει τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών όσο και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης.

Παναττική απεργία έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλώντας τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Επιπλέον, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά (πλοία «Blue Star»). Στην απεργία συμμετέχει και η ΠΕΠΡΝ (Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών).

Από την μεγάλη συγκέντρωση και την πορεία στη Νέα Ιωνία.

Από την μεγάλη συγκέντρωση και την πορεία στη Νέα Ιωνία.

Οι μικροί επαγγελματίες στον δρόμο, απεργούν οι αυτοκινητιστές ταξί

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργανώνεται στις 28 Φλεβάρη, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που τη συγκεκριμένη μέρα απεργούν, προετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Η ΟΒΣΑ και άλλες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώνοντας τη φωνή των μικρών επαγγελματιών με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη μικρομεσαία αγροτιά. «Στις 28 Φλεβάρη όλοι στον δρόμο μαζί με όλο τον λαό. Να βροντοφωνάξουμε και πάλι, έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη: “`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ.

Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες από συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών περιλαμβάνεται και η απόφαση του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) για 48ωρη απεργία σήμερα, Τρίτη 27 και αύριο Τετάρτη 28 Φλεβάρη.

Σήμερα, το ΣΑΤΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ στις 28 Φλεβάρη καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 11 π.μ. στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Στις 9.30 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Καρόλου (κτίριο ΟΣΕ): Εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον σιδηρόδρομο, ναυτεργάτες, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Προπύλαια: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην Επαγγελματική Κατάρτιση, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων.

Πούλμαν

Εργατικά σωματεία και φορείς δρομολογούν πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας από τις εξής περιοχές:

  • Αγία Παρασκευή: 8.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό: 8.45 π.μ., στάση Μανάρα στο Καματερό και 9 π.μ., πλατεία Αγίων Αναργύρων.
  • Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι) : 8.30 π.μ., πλατεία ΙΚΑ.
  • Άνω Λιόσια: 8.30 π.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο.
  • Αργυρούπολη : 8.30 π.μ., Δημαρχείο Αργυρούπολης.
  • Ασπρόπυργος: 8.45 π.μ., παραλία.
  • Βριλήσσια: 8.45 π.μ., «Κωτσόβολος» λεωφ. Πεντέλης.
  • Γλυφάδα: 8.15 π.μ., πλατεία Αγίου Τρύφωνα.
  • Ελευσίνα: 8.30 π.μ., δημοτικό πάρκινγκ.
  • Ελληνικό: 8.15 π.μ., πλατεία Σουρμένων.
  • Καλλιθέα: 9 π.μ., πλατεία Δαβάκη.
  • Καλύβια: 8.30 π.μ., δημαρχείο.
  • Κόκκινος Μύλος: 8.45 π.μ., τριγωνική πλατεία.
  • Κερατέα: 8.20 π.μ., πλατεία Αγίου Δημητρίου.
  • Λαύριο: 8 π.μ., ΟΤΕ.
  • Μελίσσια – Πεντέλη, 8.15 π.μ. εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής.
  • Μενίδι: 8.45 π.μ., πλατεία Καράβου.
  • Μαρκόπουλο: 8.40 π.μ., φανάρια νεκροταφείου
  • Μαρούσι – Κηφισιά, 8 π.μ., Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι.
  • Νέα Μάκρη: 8.30 π.μ., πλατεία
  • Νέα Σμύρνη: 8.30 π.μ., πλατεία Καρύλλου (Polis park).
  • Ολυμπιακό Χωριό: 8.30 π.μ., Κακλαμανάκη 21.
  • Ραφήνα: 8.45 π.μ., ΟΤΕ.
  • Χαλάνδρι: 8.30 π.μ., COCO-MAT.
  • Χολαργός: 8.30 π.μ., δημαρχείο.

Πειραιάς: Στις 8.30 π.μ., από πλατεία Πηγάδας με στάση 8.45 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο. Στις 8.30 π.μ., από Αγιά Σοφιά – Πλατεία Παύλου Μελά (My cafe) με στάση 8.45 π.μ., στην ΧΡΩΠΕΙ (Πειραιώς – στο ρεύμα προς Αθήνα).

  • Νίκαια, 8:30 π.μ., από γήπεδο Ιωνικού -Νεάπολη με στάσεις Πλ. Χαλκηδόνας, Περιβολάκι, Κρατικό Νίκαιας.
  • Πέραμα, 8.30 π.μ., πλατεία Ηρώων, με στάση 8.45 π.μ. στο τέρμα (καραβάκια).
  • Κορυδαλλός8.30 π.μ., Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Πλειάδες), Λ. Λαμπράκη.
  • Κερατσίνι, 8.30 π.μ., από πλατεία Λαού (Ταμπούρια), με στάση Π. Φύσσα και Λαμπράκη.

Επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά και οι ΣΕΠΕ Σαλαμίνας και Κερατσινίου-Περάματος δρομολογούν πούλμαν για τη μετακίνηση στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη με τις εξής στάσεις:

  • Καραβάκια Πέραμα, 9.15 π.μ.
  • Πλατεία Ηρώων Πέραμα, 9.20 π.μ.
  • Σαλαμίνος Κερατσίνι (απέναντι από 15 Δημ. Σχολείο), 9.30 π.μ.
  • Κρατικό Νίκαιας (Cafe Beat) 9.45 π.μ.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις

Σε 75 πόλεις έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις για αύριο:

  • Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια
  • Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Άγαλμα Βενιζέλου
  • Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης
  • Άγιος Νικόλαος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Αίγιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο
  • Αλιβέρι, 10 π.μ., Άγαλμα του Λιγνιτωρύχου
  • Αμαλιάδα, 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Άμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού
  • Άργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου
  • Αργοστόλι, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Άρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Αταλάντη, 12 μ., κεντρική πλατεία
  • Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
  • Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ
  • Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Δράμα, 11.30 π.μ., Διοικητήριο
  • Έδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες
  • Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Ζάκυνθος, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου
  • Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
  • Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Θάσος, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία Λιμένα
  • Θήβα, 12 μ., πλατεία Αγίων Θεοδώρων
  • Ιεράπετρα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου
  • Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Καλαμάτα, 11 π.μ., παλιό δημαρχείο (Αριστομένους)
  • Καλαμπάκα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., Πάρκο
  • Κάλυμνος, 11 π.μ., Πνευματικό Κέντρο
  • Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία
  • Καρπενήσι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Κάρυστος, 11 π.μ., νοσοκομείο Καρύστου
  • Καστοριά, 11 π.μ., ΠΕ Καστοριάς (παλιά Νομαρχία)
  • Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης
  • Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Κόρινθος, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Λαμία, 11.30 π.μ., πλατεία Πάρκου
  • Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Λέρος, 10.30 π.μ., Πλάτανος – δημαρχείο
  • Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά
  • Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας
  • Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Μαντούδι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς
  • Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου
  • Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ
  • Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα
  • Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., δημαρχείο
  • Ρόδος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο-Βαθύ
  • Σαντορίνη, 12.30 π.μ., Φηρά
  • Σέρρες, 10.30 π.μ., Αντιπεριφέρεια
  • Σητεία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία
  • Σπάρτη, 10.30 π.μ., Πάρκο ΟΤΕ
  • Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση
  • Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου
  • Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού
  • Τύρναβος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Φάρσαλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Χαλκίδα, 12 μ., πλατεία Δικαστηρίων
  • Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς
  • Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Από 902.gr 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας