Θέματα Παιδείας Κοινωνία Οικονομία Παιδεία Πολιτική

Ηχηρό μήνυμα από το Συλλαλητήριο της Αθήνας: Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα περάσει! | video

Δυναμικά, μαζικά και ακούραστα χιλιάδες φοιτητές των πανεπιστημίων της Αθήνας διαδήλωσαν, για μία ακόμη φορά σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας εκφράζοντας τη δίκαιη απαίτησή τους για δημόσιες δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία

 

Οι φοιτητές συνεχίζουν για 7η βδομάδα τον μεγάλο αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ένα νομοσχέδιο που εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών, υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων, επιβάλλει νέους όρους εμπορευματοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα είχε δοθεί στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ, όπου συγκεντρώθηκαν Φοιτητικοί Σύλλογοι από τα πανεπιστήμια όλης της Αθήνας, μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής τους Επιτροπής, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, οι οποίες είχαν κηρύξει και στάση εργασίας από τις 11 π.μ. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, οι φοιτητές υποδέχθηκαν με το σύνθημα «φοιτητές – εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά!» την πορεία των απεργών γιατρών και υγειονομικών, που απεργούν σήμερα για την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μία μαχητική πορεία, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά».

Από την πλευρά τους οι μαθητές, με το πανό τους έστειλαν και αυτοί το μήνυμά τους στην κυβέρνηση: «Έχετε απέναντι όλους τους μαθητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές».

Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε μπροστά από τη Βουλή, οι μελισσοκόμοι από διάφορους νομούς της χώρας, που πραγματοποιούν από το πρωί συγκέντρωση για την προστασία του εισοδήματός τους και τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τους φοιτητές, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα με τους πυκνούς καπνούς και τις κόρνες των οχημάτων τους.

Πλέον, μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου, οι φοιτητές αναμένεται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, με αποφάσεις που θα πάρουν στον νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα, συνεχίζοντας τις πολυήμερες καταλήψεις σε όλες τις σχολές και προχωρώντας σε νέα συλλαλητήρια.

Επίσης, συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη, στην μεγάλη πανελλαδική απεργία μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.

Παράλληλα συντονίζονται με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων και αγωνίζονται από κοινού ενάντια στην απόλυση του διοικητικού ενώ προχωρούν σε πολύμορφες δράσεις το επόμενο διάστημα, με εξορμήσεις σε σχολεία και γειτονιές.

 902.gr

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας