Αγροτικά Άρθρα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

“Κυβέρνηση delivery φτώχειας” / γράφει ο Δημήτρης Τσιμούρας

Δεν υπάρχουν χρήματα για τους αγρότες. Η κυβέρνηση “έξυσε ακόμη και τον πάτο του βαρελιού” απάντησε ο πρωθυπουργός στα αίτηματα των αγροτών, για να μπορούν να καλλιεργήσουν και παραμείνουν αγρότες στα χωράφια τους.

Εμμέσως πλην σαφώς καλλιέργησε τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», λέγοντας στην ουσία ότι “εφόσον εσείς επιμένετε, κι αφού δεν υπάρχουν χρήματα, ό μόνος τρόπος είναι να αδικηθούν άλλες κοινωνικές ομάδες.”

Βέβαια, με τη λογική που σκέφτεται, έχει δίκιο. Γιατί δεν κάνει κάτι άλλο από το να διανέμει, ως delivery φτώχειας, αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός, που η κυβέρνηση συνέταξε. Φτώχεια δηλαδή γι αυτούς που παράγουν, φτώχεια γι’ αυτούς που εργάζονται.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι αγρότες σε καμιά περίπτωση δεν ζητούν χρήματα από άλλους αδικημένους κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κυβερνώντες, άσχετα αν το χρησιμοποιούν ανέντιμα στην προσπάθειά τους να ενεργοποιήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό», κάτι που, προφανώς, τουλάχιστον τώρα στην περίπτωση των αγροτών δεν πέτυχαν.

Στο χθεσινό μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας, οι αγρότες έτυχαν θερμής υποδοχής από τους πολίτες της πρωτεύουσας, από τους εργαζόμενους, αλλά και από τους φοιτητές, που τους είδαν σαν ισχυρούς συμμάχους ενάντια στο «βασίλειο της αδικίας» που  κυριαρχεί στη χώρα  μας.

Οι Έλληνες εφοπλιστές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία υψώνουν σημαίες ευκαιρίας στα καράβια τους και χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό ξένα, φτηνά πληρώματα, απολαμβάνουν αφορολόγητο πετρέλαιο, εκτοξεύοντας τα κέρδη τους. Όχι όμως και οι αγρότες που παράγουν!

Αλλά, ας μην μείνουμε μόνο εκεί. Οι τράπεζες, αφού έβαλαν στο χέρι, με τις λεγόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, δεκάδες δισεκατομμύρια δημόσιο χρήμα, απ’ όλους όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 15 χρόνια, αντί να τους ζητηθεί να το επιστρέψουν, απ’ αυτούς που τα έδωσαν ερήμην του ελληνικού λαού, τυγχάνουν κάθε κρατικής διευκόλυνσης, προκειμένου να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, εις βάρος συνολικά της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, που αναγκαστικά τις χρησιμοποιούν, μιας και όλες σχεδόν οι συναλλαγές γίνονται μέσω των τραπεζών. Τα καθαρά κέρδη τους, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ στο τέλος του ’23, ήτοι σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ την ημέρα!

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς για χρήματα με ουρά, που κυκλοφορούν σε επιχειρήσεις στη χώρα μας!

Να πούμε για την ιδιωτική ΔΕΗ του χρηματιστηρίου, για το πρώτο εξάμηνο του ’23;  Καθαρά κέρδη 181,5 εκατ, ευρώ, ήτοι ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα! kathimerini.gr

Fraport Group.  Καθαρά κέρδη στα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια 85 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του ’23,  ήτοι σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε δύο μέρες!  newmoney.gr

Και, βέβαια, δεν σταματάμε εδώ. Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά. Αν ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσει κέρδη! Υπερκέρδη, (αισχροκέρδεια), μεγάλων εταιριών, λόγω του ευνοϊκού, από κάθε άποψη, κλίματος που τους εξασφαλίζει η κυβερνητική πολιτική, εννοείται πάντα ευθυγραμμισμένη με “τας προσταγάς” των υψηλών προστατών μας! 

Συνεπώς, εκτός από τα βαρέλια των οποίων τους πάτους έχει “ξύσει” η κυβέρνηση και δεν βρίσκει τίποτα άλλο να δώσει στους αγρότες, εκφράζοντας ταυτόχρονα και τη… “λύπη” της,  υπάρχουν και τα άλλα, που τα αποσιωπά, τα γεμάτα με μέλι βαρέλια, όπου τρώνε ελεύθερα και κατά βούληση οι ολίγοι και εκλεκτοί της, (όσο γίνεται πιο αθόρυβα και στα κρυφά), τη στιγμή που η ίδια κρατάει για τον εαυτόν της φανερά τον θλιβερό ρόλο του delivery της φτώχειας.   

banner-article

Ροη ειδήσεων