Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική

Εξεταστική για το έγκλημα στα Τέμπη: Άρον – άρον κλείνει τη διαδικασία η κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να κληθούν σημαντικοί μάρτυρες

Επιπλέον επεσήμανε πως δεν κλήθηκαν σημαντικοί μάρτυρες όπως ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, διορισμένος από τη ΝΔ Κώστας Σπηλιόπουλος, ο επίσης Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φ. Τσαλίδης, «ο οποίος φέρεται από δημοσιεύματα ότι έστειλε επιστολή στον Κ. Καραμανλή, σχετικά με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου», ο Κώστας Γενηδούνιας αλλά και ο Ηλ. Τρευλός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και επικεφαλής της ΔΕΣΚ «που έστειλε την επιστολή 20 μέρες πριν το έγκλημα στα Τέμπη και προειδοποιούσε για μεγάλο δυστύχημα που έρχεται»

————-

Με αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα και μεγάλα κενά σε ότι αφορά το έγκλημα των Τεμπών, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε -κατά τη διάρκεια της χθεσινής  συνεδρίασης- την εσπευσμένη ολοκλήρωσή της αρμόδιας Επιτροπής, αποδεικνύοντας τη συστηματική προσπάθειά της να συγκαλυφθούν και οι αιτίες, αλλά και οι υπεύθυνοι γι αυτό το έγκλημα.

Χωρίς να εξεταστούν σημαντικοί μάρτυρες, χωρίς να χυθεί άπλετο φως σε ότι αφορά την έκρηξη και την πυρκαγιά από την οποία έχασαν τη ζωή τους η πλειοψηφία των 57 θυμάτων της σύγκρουσης των τρένων, και κυρίως χωρίς να αναδειχθούν από τα υπόλοιπα κόμματα (πλην του ΚΚΕ) οι πολιτικές που δημιουργούν το έδαφος για τέτοια εγκλήματα, η πλειοψηφία αποφάσισε πως το έργο της Επιτροπής ολοκληρώθηκε αφού εξετάστηκαν …37 μάρτυρες. Έφτασε μάλιστα στο απαράδεκτο επιχείρημα, μέσω τόσο του εισηγητή της ΝΔ Ιάσωνα Φωτήλα όσο και του προέδρου της Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλου, πως αντίστοιχες επιτροπές «χρειάστηκαν λιγότερους μάρτυρες» για να καταλήξουν σε συμπέρασμα.

Αυτά τα ζητήματα έθεσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στην εισήγηση της πλειοψηφίας για την «ολοκλήρωση» της διαδικασίας. Δεν μας εξέπληξε, είπε, η λειτουργία της Εξεταστικής γιατί «υπήρξε μία συστηματική προσπάθεια από τη μεριά της πλειοψηφίας να συγκαλυφθούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι του εγκλήματος στα Τέμπη, στο όνομα του ανθρώπινου λάθους αλλά και οι ανέξοδες αντιπαράθεσης ανάμεσα στην πλειοψηφία και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που επί της ουσίας θέλανε να συγκαλύψουν τη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης και απλά και μόνο να καλλιεργήσουν εντυπώσεις».

Στάθηκε στη χρησιμότητα της Επιτροπής επειδή «συζητάμε θέματα που δε θα υπήρχε δυνατότητα να συζητηθούν σε ότι αφορά το έγκλημα στα Τέμπη» και τόνισε πως μέσα από τα όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες «προκύπτουν σαφέστατα όχι μόνο πολιτικές ευθύνες αλλά και ποινικές ευθύνες υπουργών».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε τα δύο πολύ μεγάλα κενά που υπάρχουν για το έγκλημα και η Εξεταστική δεν μπόρεσε να κουβεντιάσει όπως η έκρηξη και πυρκαγιά αλλά και το «μπάζωμα» του χώρου. «Από τις τόσες εργατοώρες που με πολύ μεγάλη επιμέλεια καταγράψατε, κανείς δεν μπόρεσε να μας πει εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έδωσε το δικό του αφήγημα για συγκεκριμένους λόγους ότι φταίνε τα πετρέλαια στις μηχανές, τα υγρά ψύξης, κανείς άλλος δε μπόρεσε να πει το οτιδήποτε. Δεν σας ενδιαφέρει το ζήτημα γιατί έγινε η έκρηξη; Δεν σας ενδιαφέρει γιατί η πυρκαγιά επεκτάθηκε και έκαιγε για ώρες με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των θυμάτων να είναι από την πυρκαγιά και όχι από τη σύγκρουση; Σας αφήνουν παγερά αδιάφορους; Γιατί λοιπόν δε ζητάτε να κληθούν οι εμπειρογνώμονες των δύο επιτροπών που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο ζήτημα να μας πουν τη γνώμη τους, η Επιτροπή που όρισε η δικαστική αρχή της Λάρισας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έβαλαν οι οικογένειες των θυμάτων; Γιατί τις αποκλείετε; Γιατί θα μπορούσαν να φωτίσουν και πλευρές του εγκλήματος αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με την έκρηξη και την πυρκαγιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και αναρωτήθηκε, σε ότι αφορά το «μπάζωμα»: «Γιατί επισπεύσθηκε η αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος; Είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, οι ανακριτικές, των ερευνών, είχαν  εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες για να προχωρήσουμε σε αυτό; Τον κ, Αγοραστό που καλέσαμε, επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής ως κατηγορούμενος, αλλά είπε ότι δεν ήταν αυτός που έδωσε την εντολή, εκτελούσε εντολές. Γιατί να μην καλέσουμε τον κ. Τριαντόπουλο, τον αρμόδιο υφυπουργό, που δεν είναι κατηγορούμενος μέχρις ώρας, να δούμε ποιος έδωσε την εντολή για να προχωρήσει η αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος; Αν είχαν ολοκληρωθεί πραγματικά και είχαν αντληθεί όλα τα υλικά τα οποία χρειάζονται οι Ανακριτικές και προανακριτικές Αρχές. Γιατί την αποκλείετε την εξέτασή του;».

Επιπλέον επεσήμανε πως δεν κλήθηκαν σημαντικοί μάρτυρες όπως ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, διορισμένος από τη ΝΔ Κώστας Σπηλιόπουλος, ο επίσης Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φ. Τσαλίδης, «ο οποίος φέρεται από δημοσιεύματα ότι έστειλε επιστολή στον Κ. Καραμανλή, σχετικά με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου», ο Κώστας Γενηδούνιας αλλά και ο Ηλ. Τρευλός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και επικεφαλής της ΔΕΣΚ «που έστειλε την επιστολή 20 μέρες πριν το έγκλημα στα Τέμπη και προειδοποιούσε για μεγάλο δυστύχημα που έρχεται».

Στάθηκε σε σημερινό δημοσίευμα που αναφέρει την απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης των σιδηροδρομικών έργων που αφορούν υποδομές και συστήματα ασφαλείας στο δίκτυο, σχολιάζοντας πως «πόσο επίκαιρα είναι ορισμένα ζητήματα, έρχονται και επανέρχονται, θέματα που αφορούν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ενώ «έδειξε» και τις ευθύνες του προεδρείου της Επιτροπής για την αδιαφορία της στην πρόταση να επικοινωνήσει άμεσα με την Εισαγγελία Εφετών της Λάρισας για το πότε θα αποσταλεί η δικογραφία στην Επιτροπή.

Παράλληλα, πρότεινε να κληθούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες «και από τη στιγμή που ολοκληρωθεί με τους μάρτυρες και δεν έχει έρθει η δικογραφία, να κάνουμε μία διακοπή των εργασιών, να δούμε ενδεχόμενα την δικογραφία και επίσης το αν και κατά πόσο ολοκληρώνεται από τον Εφέτη Ανακριτή η προανάκριση και η αποστολή πορίσματος στην αρμόδια Εισαγγελία. Οπότε να πάρουμε και το πόρισμα του Εφέτη Ανακριτή να το έχουμε υπόψιν μας. Δε μας κυνηγά τίποτα, οι δύο διαδικασίες είναι παράλληλες και συμπληρωματικές, και πρέπει με αυτούς τους ίδιους ρυθμούς να ακολουθήσουν οι διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής».

Μετά από την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συνεχίσει η Επιτροπή τη διαδικασία και αφού είχαν αποχωρήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες, το ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως «εμείς παραμείναμε μέχρι τέλους, δε θέλαμε να διευκολύνουμε το έργο της πλειοψηφίας όπως κάνανε τα άλλα κόμματα δια της αποχώρησής τους. Από τη στιγμή όμως που η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε την εσπευσμένη ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξεταστικής επιτροπής, εμείς δε θα νομιμοποιήσουμε μια τέτοια απόφαση. Δηλώνουμε ότι δεν έχει κανένα νόημα η παραμονή μας, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες και δεν έχει ούτε καν ευθιξία μπροστά στη συμπλήρωση ενός έτους από το έγκλημα στα Τέμπη, εσείς να σπεύδετε να κλείσετε την εξεταστική επιτροπή».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, για τις 8 Μάρτη είναι προγραμματισμένη η κατάθεση των πορισμάτων των κομμάτων και στις 11 Μαρτίου θα γίνει η τελευταία συνεδρίαση.

Από 902.gr 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας