Άρθρα Κόσμος

“Αδιάλλακτος ο Νετανιάχου” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ο ακραίος πρωθυπουργός του Ισραήλ αψηφά ακόμα μία φορά ολόκληρο τον κόσμο και δηλώνει έτοιμος να διατάξει άμεσα τη χερσαία εισβολή στη μεθοριακή Ράφα, η οποία είναι κατάμεστη από λιμοκτονούντες άμαχους πρόσφυγες

Απομακρύνονται όλο και περισσότερο οι προοπτικές για μια νέα εκεχειρία στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, μετά και τις νέες αδιάλλακτες δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, αψηφώντας κυριολεκτικά ολόκληρο τον κόσμο, επανέλαβε την πρόθεσή του να διατάξει άμεσα μια ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή στην κατάμεστη από πρόσφυγες μεθοριακή πόλη της Ράφα. «Οποιοσδήποτε θέλει να μας εμποδίσει να διεξαγάγουμε επιχείρηση στη Ράφα, μας λέει στην πραγματικότητα να χάσουμε τον πόλεμο. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στην απαίτηση αυτή», είπε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ο πρωτομάστορας της εν εξελίξει γενοκτονίας.

Δυστυχώς, εξίσου αρνητικές είναι οι ειδήσεις και από το μέτωπο της διπλωματίας, με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων στο Κάιρο να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, μετά την αποχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας. Το αδιέξοδο παραδέχτηκε σε δηλώσεις του από τη Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντέλ αλ Θανι, που ουσιαστικά παίζει μαζί με τους Αιγυπτίους τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Μάλιστα χτες έγινε γνωστό ότι και η Χαμάς απειλεί πλέον να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη ανακωχή αν δεν διανεμηθεί άμεσα η προβλεπόμενη ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, την οποία εμποδίζουν οι Ισραηλινοί κατά παράβαση των συμφωνιών και κάθε έννοιας δικαίου.

Περίκλειστος καταυλισμός

Σε δήλωσή του, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επανέλαβε πως το κίνημα επιδιώκει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αποσυρθούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από τον θύλακα – όρους που έχει απορρίψει επανειλημμένα το Ισραήλ. Να σημειώσουμε εδώ ότι μόνο στη βόρεια Γάζα λιμοκτονούν περισσότεροι από 300.000 άμαχοι, που αρνήθηκαν να φύγουν προς τον δήθεν «ασφαλή» Νότο. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι επανέλαβε «την κατηγορηματική θέση της Αιγύπτου ότι απορρίπτει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων» στην αιγυπτιακή επικράτεια και ότι κάθε απόπειρα βίαιης εκδίωξής τους από τους Ισραηλινούς θα αποτελέσει casus belli.

Παρ’ όλα αυτά, δορυφορικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 24ωρα επιβεβαιώνουν τα σενάρια πως η Αίγυπτος κατασκευάζει ήδη περίκλειστο προσφυγικό καταυλισμό στην έρημο του Σινά με ψηλά τείχη που, όπως λέγεται, θα μπορεί να φιλοξενήσει ώς και 100.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Οσο για τον βασικό σπόνσορα του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι το τελευταίο διάστημα πιέζουν το Τελ Αβίβ να… προστατέψει τους αμάχους της Ράφα, χτες έδειξαν ξανά το πραγματικό τους πρόσωπο: απείλησαν πως θα ασκήσουν βέτο σε σχέδιο πρότασης της Αλγερίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επρόκειτο να κατατεθεί αύριο Τρίτη.

Το σχέδιο αυτό, που απορρίπτει ρητά «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το Ισραήλ, επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που ως γνωστόν αξίωνε να μη διαπραχθεί «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας – αλλά η Ουάσινγκτον, που έχει βάλει ήδη δύο φορές βέτο σε αντίστοιχα ψηφίσματα, δεν ιδρώνει από τέτοια επιχειρήματα.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας