Κοινωνία Συν & Πλην Σχόλια

Φρίκη και ενημέρωση, ένα ανησυχητικό δίδυμο

Ακόμη ένα έγκλημα που προκαλεί φρίκη “πλούτισε” τα ενημερωτικά δελτία στην τηλεόραση ή  τα μέσα, που ξέρουν ότι με πηχυαίους τίτλους πουλάνε ακόμη περισσότερο.

Ο πατροκτόνος των Τρικάλων, που αποκεφάλισε με αλυσοπρίονο χθες το θύμα του, προσπαθώντας, όπως αποκαλύφθηκε, να τερματίσει και τη δική του ζωή με τον ίδιο τρόπο, είναι το θέμα που θα μονοπωλήσει και σήμερα, όλη τη μέρα, τα δελτία για πολλή ώρα.

Και δεν είναι η ίδια η είδηση. Δεν είναι το “τι” συνέβη. Είναι το “πώς” συνέβη. Οι λεπτομέρειες που προκαλούν φρίκη. Εδώ το αλυσοπρίονο, στην προηγούμενη πατροκτονία το μαχαίρι του 16χρονου πατροκτόνου, που προβαλλόταν με φωτογραφίες παντού.

Κι αναρωτιέται κανείς… Πόση φρίκη μπορεί ν’ αντέξει ο άνθρωπος ή, καλύτερα, πόση φρίκη μπορεί ν’ αντέξει μια παιδική ψυχή, που βομβαρδίζεται από τέτοιες ειδήσεις;

Χθες, μαζί με την είδηση της δολοφονίας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ακούσαμε και μια ενημέρωση για το πώς και πού πρέπει να καταφεύγουν οι γονείς, (δόθηκε αριθμός επικοινωνίας), για να έχουν συμβουλές σχετικά με την αποφυγή της παιδικής βίας, που προκαλείται από το διαδίκτυο. Και μάλιστα η ενημέρωση ξεκινούσε μ’ ένα παιδικό νανούρισμα, που θύμιζε άλλες μακρινές εποχές, χαμένες για πάντα.

Δεν είναι, όμως, μόνο το διαδίκτυο, που τροφοδοτεί τη βία. Είναι και όλες οι ειδήσεις που προβάλλονται από παντού, με όλα τα μέσα και δηλητηριάζουν τον ψυχισμό μικρών και μεγάλων με την ωμότητά τους.

Η συχνότητα των περιστατικών βίας, η εικόνα με την οποία προβάλλεται, είναι μια από τις μήτρες που τη γεννά. Η Πολιτεία θα έπρεπε να ελέγξει το τρόπο που παρουσιάζεται μια είδηση, όπως και τον τρόπο που παρουσιάζονται τα πρότυπα για τα παιδιά μέσα από την τηλεόραση,  πρότυπα που δημιουργούν τον αυριανό άνθρωπο.

Γιατί φρίκη και ενημέρωση, έτσι όπως δέθηκαν, είναι ένα δίδυμο που τρομάζει…

far

banner-article

Ροη ειδήσεων