Άρθρα Κόσμος

“Καταρρέει η ουκρανική άμυνα στην Αβντίιβκα” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να κόψουν την πόλη-φρούριο στα τρία, ακολουθώντας την ίδια συνταγή που οδήγησε στην κατάκτηση του Μπαχμούτ/Αρτεμοφσκ – δηλαδή συντονισμένες επιθέσεις ολιγομελών ομάδων πεζικού σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα
Η ρωσική πολιορκία και τριχοτόμηση της πόλης-κλειδί στο Ντονέτσκ έχει οδηγήσει τις ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες -μεταξύ των οποίων η ναζιστική ταξιαρχία «Αζόφ»- σε ασφυξία. ● Ανεπίδεκτος… μαθήσεως ο αρχιστράτηγος Σίρσκι, καθώς επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που έκανε και το 2015 στο Ντονμπάς.

Στα πρόθυρα της επιχειρησιακής κατάρρευσης βρίσκονται πλέον οι ουκρανικές μονάδες που έχουν ουσιαστικά περικυκλωθεί μέσα στο «καζάνι» της οχυρής πόλης Αβντίιβκα στο Ντονέτσκ και στις οποίες περιλαμβάνεται εδώ και λίγα 24ωρα και η διαβόητη 3η Ταξιαρχία Εφόδου, πιο γνωστή ως «Αζόφ», όπως επιβεβαίωσε με ανάρτησή του και ο γνωστός για τις νεοναζιστικές ιδέες του ιδρυτής και διοικητής της, Αντρίι Μπιλέτσκι.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να κόψουν την πόλη-φρούριο στα τρία, ακολουθώντας την ίδια συνταγή που οδήγησε στην κατάκτηση του Μπαχμούτ/Αρτεμοφσκ – δηλαδή συντονισμένες επιθέσεις ολιγομελών ομάδων πεζικού σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, παράλληλα με την καθημερινή ρίψη δεκάδων κατευθυνόμενων βομβών τύπου FAB. Και βάζοντας έτσι τα θεμέλια για ακόμη μία συντριπτική ήττα, με δυνάμει τεράστιες στρατηγικές και ψυχολογικές επιπτώσεις για τους Ουκρανούς, λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.

Αυτό πάντως που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση στους στρατιωτικούς παρατηρητές, είναι η πασιφανής αδυναμία του Ουκρανού νέου αρχιστράτηγου Αλεξάντρ Σίρσκι να διδαχτεί από τα παλαιότερα λάθη του – καθώς ο ίδιος άνθρωπος ήταν επικεφαλής τόσο στην πολύμηνη μάχη του Μπαχμούτ, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, όσο και στην καταστροφική για την Ουκρανία ήττα από τους ρωσόφωνους αντάρτες του Ντονμπάς στο Ντεμπάλτσεβο, το 2015, που ανάγκασε την τότε κυβέρνηση Ποροσένκο να υπογράψει τις συμφωνίες του Μινσκ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι άτυχοι στρατιώτες του… ανεπίδεκτου Σίρσκι έπεφταν συνεχώς θύματα της λεγόμενης «διπλής περικύκλωσης» (double encirclement), μιας πασίγνωστης τακτικής γνωστής από τον Μαραθώνα μέχρι το Στάλινγκραντ! Κι όμως, ο Σίρσκι συνεχίζει να ρίχνει τις εφεδρείες του στην αποκαλούμενη «κρεατομηχανή» της Αβντίιβκα ποντάροντας σε κάποιο θαύμα.

Ταυτόχρονα, συγκεντρώνοντας πολυάριθμες δυνάμεις σε περιορισμένο χώρο, ο Σίρσκι εκθέτει τους άντρες και τον βαρύ εξοπλισμό τους σε πυραυλικά χτυπήματα από μακριά. Αυτό ακριβώς συνέβη την Τρίτη 13 Φλεβάρη σε περίπου 1.500 στρατιώτες της ταξιαρχίας «Αζόφ» και άλλων μηχανοκίνητων σχηματισμών που είχαν συγκεντρωθεί σε κέντρο εκπαίδευσης στο χωριό Σελίντοβο του Ντονέτσκ για να μεταφερθούν στην Αβντίιβκα και επλήγησαν από μαζικά κύματα ρουκετών «Σμερτς», αλλά και πυραύλους «Ισκαντέρ». Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με αρκετά ρωσικά και ουκρανικά μέσα, ήταν μια πραγματική σφαγή, με μέχρι 500 Ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες.

Και οι Ουκρανοί φυσικά δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια: αφού πρώτα κατάφεραν να βυθίσουν με τηλεκατευθυνόμενα ταχύπλοα-καμικάζι ακόμη ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το «Τσέζαρ Κουνίκοφ», χτες βομβάρδισαν με τσεχικής κατασκευής ρουκέτες το κέντρο της ρωσικής πόλης Μπελγκορόντ, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, πλήττοντας μεταξύ άλλων ένα εμπορικό κέντρο και ένα σχολικό γήπεδο και σκοτώνοντας τουλάχιστον εννιά αμάχους, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος 4 μηνών και η μητέρα του. Οι Ρώσοι απάντησαν με νέα πυραυλικά μπαράζ εναντίον στρατιωτικών και ενεργειακών υποδομών στο Κίεβο, το Λβιβ, το Ντνιπροπετρόφσκ και τη Ζαπορίζια στον Νότο, όπου μάλιστα φέρονται να κατέστρεψαν ολοσχερώς το πολύτιμο για τους Ουκρανούς εργοστάσιο κινητήρων Motor Sich.

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή συγκυρία, που επιδεινώνεται από τα διαδοχικά… μπλόκα του αμερικανικού Κογκρέσου στην αποστολή νέας οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκινά σήμερα ακόμη μία ευρωπαϊκή περιοδεία, που θα τον φέρει αρχικά στο Παρίσι -όπου θα υπογράψει, λέει, διμερή «συνθήκη ασφαλείας» με τον Μακρόν- και κατόπιν στο Λονδίνο και το Βερολίνο, αλλά και το Μόναχο, όπου αναμένεται να ζητήσει –τι άλλο;- περισσότερα όπλα και χρήματα.

Όμως η σημερινή κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι ήταν σε παλιότερες «τουρνέ» του Ζελένσκι: όπως παραδέχεται πλέον ακόμη και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, «το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ έχει άμεσες επιπτώσεις στο ουκρανικό μέτωπο». Και βέβαια οι εκκλήσεις του Ζελένσκι προς τους Ευρωπαίους σπόνσορες να αναπληρώσουν το τεράστιο έλλειμμα που προκύπτει από το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας είναι μη ρεαλιστικές, αφού ακόμη κι αν η Ευρώπη το αποφάσιζε, δεν διαθέτει πλέον αρκετά αποθέματα όπλων και πολεμοφοδίων, ούτε πολεμική βιομηχανία για να τα κατασκευάσει…

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας