Κουζίνα

Σαβαρέν (μπαμπάς) ταψιού, το ρετρό και αγαπημένο γλύκισμα των παλαιών ζαχαροπλαστείων

Το αγαπημένο και ρετρό γλύκισμα των παλαιών ζαχαροπλαστείων, σε μια εύκολη εκδοχή, χωρίς φορμάκια ή καλούπια, που ετοιμάζεται και σιροπιάζεται στο ταψί και γαρνίρεται με άφθονη μαρμελάδα και γλυκιά σαντιγί.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη ζύμη

150 ml χλιαρό γάλα

25 γραμμάρια (1 κύβο) μαγιά φρέσκια (νωπή) ή 7 γραμμάρια ξερή

1 αυγό

25 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

1 κουταλιά της σούπας σπορέλαιο

1 πρέζα αλάτι

220 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

Για το σιρόπι

150 ml νερό

100 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

Φλούδα από ½ λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας ρούμι

Για το σερβίρισμα

200 γραμμάρια μαρμελάδα της επιλογής σας

500 γραμμάρια έτοιμη χτυπημένη σαντιγί

Εκτέλεση

1.Αρχικά ετοιμάστε τη ζύμη σαβαρέν. Βάλτε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα και τρίψτε με τα χέρια σας τον κύβο της μαγιάς. Ανακατέψτε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει και να διαλυθεί η μαγιά και έπειτα ρίξτε τη ζάχαρη , το αυγό και το λάδι. Ρίξτε το 1/3 του αλευριού, ανακατέψτε με το σύρμα ώστε να μην υπάρχουν σβώλοι, σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το έτσι για 10 λεπτά, να αφρίσει και να φουσκώσει η μαγιά.

2. Μετά από 10 λεπτά, προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε καλά και δυνατά για 5 λεπτά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Σκεπάστε το μίγμα και αφήστε το να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά.

3. Στο μεταξύ στρώστε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί 20 Χ 20 εκατοστών και προθερμάνετε το φούρνο στους 170ο C.

4. Αδειάστε το μίγμα στο προετοιμασμένο ταψί, απλώστε το λίγο με λαδωμένη σπάτουλα ή με τα χέρια σας, να ανοίξει λίγο και αφήστε το πάλι για 10 – 15 λεπτά να φουσκώσει. Ψήστε μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνειά του για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει καλά.

5. Ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το νερό, τη ζάχαρη και τη λεμονόφλουδα και μόλις πάρει μια δυνατή βράση να κοχλάσει καλά, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το ρούμι.

6. Αν θέλετε αφαιρέστε το σαβαρέν από το ταψί, κόψτε τις σκληρές άκρες περιμετρικά και χωρίστε το σε 9 τετράγωνα κομμάτια. Επαναφέρετε στο ταψί τα κομμάτια, ρίξτε από πάνω το σιρόπι και αφήστε το να ρουφήξει καλά για 10 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει εντελώς.

7. Αλείψτε το κάθε κομμάτι σαβαρέν με 1 κουταλιά μαρμελάδα φράουλα, βατόμουρο, κεράσι ή ότι άλλο επιθυμείτε, διακοσμήστε με μια μεγάλη ροζέτα από σαντιγί και είναι έτοιμο να το απολαύσετε.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων