Βίντεο Μουσικής Κόσμος Μουσικές του Κόσμου Μουσικές του Κόσμου Μουσική Πολιτισμός

Μουσικές του Κόσμου / Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού – «Το τάγμα που τραγουδάει» / video

Η μουσική πάντα εμψύχωνε τους πολεμιστές, από τα αρχαία χρόνια ακόμα. Έτσι και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, ή αλλιώς “το τάγμα που τραγουδάει”, συνδέθηκε με τους αγώνες του ρώσικου λαού εναντίον του Ναζισμού στην Ευρώπη.

Η ιστορία της χορωδίας ξεκινάει το 1928 με μαέστρο τον Αλεξάνταρ Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ, που πολλοί την ονόμαζαν και με το όνομά του, “Χορωδία Αλεξαντρόφ”. Την αποτελούσαν 200 μέλη , τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, με εκατοντάδες συναυλίες και ηχογραφήσεις, ταυτίστηκε, όμως, και έγινε σύμβολο της νίκης του σοβιετικού στρατού, που κόστισε εκατομμύρια νεκρούς  στη χώρα.

Τα χρόνια του πολέμου με το γερμανικό φασισμό η χορωδία ταξίδευε συνεχώς και έδωσε 1.500 συναυλίες στις εμπόλεμες ζώνες και τα νοσοκομεία, τονώνοντας το σοβιετικό στρατό.

Από τότε μέχρι και σήμερα οι εμφανίσεις της ενθουσιάζουν πάντα το κοινό, όποια χώρα κι αν επισκέπτονται, τραγουδώντας μάλιστα πέρα από τα γνωστά σε όλους ρώσικα κομμάτια και κομμάτια των χωρών που επισκέπτονται, όπως έγινε αρκετές φορές και στην Ελλάδα.

Σ’ αυτό το μεγάλο διάστημα της ζωής της η Χορωδία αντιμετώπισε μια συμφορά που της στοίχισε την απώλεια 64 μελών της σε αεροπορικό δυστύχημα, καθώς πήγαινε να εμψυχώσει το ρώσικο στρατό στα γεγονότα της Συρίας το 2016.

Μετά το φοβερό αυτό πλήγμα η Χορωδία ανασυγκροτήθηκε και στην Ελλάδα ξαναεμφανίστηκε το 2021, τραγουδώντας εδώ, στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το τραγούδι – σύμβολο για τον Ελληνισμό το “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”, σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Πάντα η μουσική είναι μια στέρεα γέφυρα ανάμεσα στους λαούς κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν ποτέ οι πολιτικοί. Φέρνει στην επιφάνεια τα πιο όμορφα συναισθήματα, ενώνοντας τους λαούς.

…………………

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο