Θέματα Παιδείας Κοινωνία Πολιτική

Έφοδος των ΜΑΤ στην Νομική Κομοτηνής, με ξύλο και προσαγωγές

Φοιτητές του ΔΠΘ έξω από το κτίριο της Αστυνομίας στην Κομοτηνή ζητούν την απελευθέρωση των συμφοιτητών τους.

Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στην Νομική σχολή Κομοτηνής η οποία από το πρωί τελούσε υπό κατάληψη, και προχώρησαν σε 18 προσαγωγές φοιτητών.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν βιαιοπραγίες από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως τόνισε στον Παρατηρητή της Θράκης ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής κ. Μπαλαντίνος Γεώργιος.

Στα social media κυκλοφόρησαν βίντεο με την εισβολή των ΜΑΤ

Σε ανάρτησή της η Οργάνωση για μια Νέα Κομμουνιστική Αριστερά (ΟΝΚΑ) διαμηνύει: «Δηλώνουμε πως δεν τρομοκρατούμαστε, πως δεν θα επιτρέψουμε καμία εκκένωση κατάληψης, καμιά επέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας στον χώρο του ασύλου». Η ΟΝΚΑ καταγγέλλει πως τα ΜΑΤ έφτασαν έπειτα από κλήση του πρύτανη.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τον χώρο του ασύλου και να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες« σημειώνει η οργάνωση.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταγγέλλει «την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και την βίαιη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της ΚΝΕ, σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει δηκτικά πως «το «έγκλημα» των φοιτητών ήταν ότι υλοποιούσαν τη συλλογική απόφαση του Φοιτητικού τους Συλλόγου για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με κλειστή σχολή, ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον τους».

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η καταστολή της κυβέρνησης, με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά, θα πέσει στο κενό! Αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και να αποσύρει το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο, απαντά με ΜΑΤ, καταστολή και βία.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού μπορούν να φοβίσουν τους φοιτητές, να τους αποτρέψουν από τη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών στο μεγάλο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια θα είναι η καλύτερη απάντηση! Η πλειοψηφία δε φιμώνεται! Το δίκιο θα νικήσει! Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι φοιτητές χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία!» τονίζει.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νεολαία του ΜέΡΑ25 τονίζοντας: «Καταγγέλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις την θρασύδειλη επίθεση της Ελληνικής Αστυνομίας σε αγωνιζόμενες/ους/α φοιτήτριες/τές/τά στην Κατάληψη της Νομικής Κομοτηνής».

«Οι απελπισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, του κράτους και της αυταρχικής πρυτανείας του ΔΠΘ δείχνουν τον φόβο που νιώθει το Υπουργείο Παιδείας και η ελληνική αστική τάξη από τον μαζικό αγώνα του φοιτητικού κινήματος για Δημόσια Δωρεάν Ποιοτική Παιδεία.

Στην καταστολή τους απαντάμε με περαιτέρω μαζικοποίηση του αγώνα μας» προσθέτει η Νεολαία του ΜέΡΑ25 και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Η σχολή βρισκόταν σε κατάληψη από σήμερα το πρωί έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβε την Παρασκευή η μαζική Γενική Συνέλευση. Όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα «Χρόνος» σύμφωνα με επείγουσα ανακοίνωση του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής καθηγητή Μιχάλη Χρυσομάλλη η εξεταστική περίοδος Φεβρουαρίου αναστέλλεται για το υπόλοιπό της. Από εδώ και στο εξής «θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετάβαση σε καθεστώς εξετάσεων εξ αποστάσεως για τα υπολειπόμενα μαθήματα προς εξέταση», όπως αναφέρεται.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σε αυτό τις πρωινές ώρες σήμερα.

Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές.

Προανάκριση διενεργεί το Τ.Α Κομοτηνής».

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας