Άρθρα Κόσμος

Βυθίζουν τη Γάζα στην πείνα με το «έτσι θέλω» / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Όσο για το σύνολο της μαρτυρικής Λωρίδας, τουλάχιστον τα μισά κτίρια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας (από 144.000 ώς 175.000 κτίρια, δηλαδή ένα ποσοστό από 50% μέχρι 61% του συνόλου) έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές
Το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως η μοναδική οργάνωση που έφερνε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η UNWRA του ΟΗΕ, υπέθαλπε όντως μέλη της Χαμάς, όμως ήδη έχει καταφέρει την αποδόμησή της χάρη στις «πλάτες» των ΗΠΑ και άλλων 12 κρατών ● Έτσι, οι ελλείψεις βασικών αγαθών γίνονται εξοντωτικές για όσους γλιτώνουν από τις βόμβες ● Πάνω από 30.000 οι νεκροί άμαχοι, διαλυμένα πάνω από τα μισά κτίρια της Γάζας που κρύβουν από κάτω τους κι άλλα πτώματα ● Μικρό παράθυρο για εκεχειρία.

Δεν έχει τέλος το θράσος των Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων αμάχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραελ Κατζ, ζήτησε σε συνέντευξή του στο Politico από τον ΟΗΕ να… απολύσει τον γενικό γραμματέα τού Αντόνιο Γκουτέρες με το απίθανο επιχείρημα πως ο τελευταίος είναι ex officio υπεύθυνος για την υποτιθέμενη συμμετοχή 12 από τους 13.000 υπαλλήλους του οργανισμού στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Μία ώς τώρα αναπόδεικτη καταγγελία που ως γνωστόν οδήγησε στην αυθαίρετη και απάνθρωπη διακοπή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας UNWRA από τις ΗΠΑ και τουλάχιστον δώδεκα στενές συμμάχους των και η οποία όλως τυχαίως δημοσιοποιήθηκε από το Ισραήλ λίγες ώρες μετά το δημόσιο χαστούκι του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Τελ Αβίβ. Είναι χαρακτηριστικό πως έξι μέρες μετά το Τελ Αβίβ δεν έχει ακόμη παράσχει δημόσια στοιχεία για τους ισχυρισμούς του –μάλιστα ο Κατζ είπε στο Politico πως η χώρα του… θα συνεχίσει να συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία για όσο χρειαστεί και κάποια στιγμή στο μέλλον «θα τα στείλουμε σε όλες τις άλλες χώρες»!

Στο μεταξύ βέβαια ακόμη και οι ελάχιστες προμήθειες που περνούν στον θύλακα με τα φορτηγά του ΟΗΕ θα σταματήσουν. Ήδη πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και το σύνολο των υπηρεσιών του ΟΗΕ προειδοποίησαν με κοινή δήλωσή τους πως η αναστολή της λειτουργίας της UNRWA θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Γάζας και καλούν τα 13… πρόθυμα να συμβάλουν στη λιμοκτονία κράτη να επαναλάβουν αμέσως τη χρηματοδότηση της κρίσιμης αυτής υπηρεσίας. Αλλά έτσι κι αλλιώς το Ισραήλ ήδη παραβιάζει ακόμη και τις ισχύουσες συμφωνίες: σύμφωνα με χθεσινή επίσημη καταγγελία του ΟΗΕ, οι Ισραηλινοί εμπόδισαν τις πρώτες 25 μέρες του έτους την είσοδο στη σχεδόν ισοπεδωμένη βόρεια Γάζα στις 29 από τις συνολικά 51 συμφωνημένες εφοδιοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια.

Στον Νότο η Χαν Γιούνες αποτελεί εδώ και εβδομάδες το κύριο θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τους Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν πως τα ισραηλινά αεροσκάφη, τανκς και πυροβολικό έχουν ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της. Πράγματι σε ρεπορτάζ του BBC, που επικαλείται μελέτη Αμερικανών πανεπιστημιακών βασισμένη σε πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, αποκαλύπτεται ότι τουλάχιστον 38.000 κτίρια στη Χαν Γιούνες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν εξ ολοκλήρου και ότι πέρα από τις κατοικίες έχουν καταστραφεί οι περισσότεροι πολυσύχναστοι δρόμοι με καταστήματα, έχουν χτυπηθεί Πανεπιστήμια, σχολεία και νοσοκομεία, ενώ οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν ακόμη και τις λιγοστές αγροτικές αγροτικές καλλιέργειες και οπωρώνες στα περίχωρα της πόλης!

Όσο για το σύνολο της μαρτυρικής Λωρίδας, τουλάχιστον τα μισά κτίρια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας (από 144.000 ώς 175.000 κτίρια, δηλαδή ένα ποσοστό από 50% μέχρι 61% του συνόλου) έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Και βέβαια ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε χθες τους 26.900, ενώ οι τραυματίες εκτιμώνται σε 65.949. Τουλάχιστον οχτώ χιλιάδες άλλοι παραμένουν θαμμένοι στα χαλάσματα. Αυτόν τον απέραντο ερειπιώνα φιλοδοξεί να ελέγξει το Ισραήλ: άλλωστε ο Κατζ δήλωσε ξεκάθαρα πως το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει «τον έλεγχο της ασφάλειας» της Γάζας για πολλά χρόνια.

Πάντως κάτι δείχνει να κινείται ξανά στο διπλωματικό πεδίο: σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια μεταβαίνει, ξανά στο Κάιρο για να συζητήσει το νέο σχέδιο εκεχειρίας που λέγεται ότι προβλέπει τρεις φάσεις: στην πρώτη προβλέπεται η απελευθέρωση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων που κρατούνται από τη Χαμάς και μια εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων. Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η απελευθέρωση των αντρών και των στρατιωτών ομήρων, ενώ η τρίτη φάση προβλέπει την παράδοση των σορών όλων εκείνων που απήχθησαν και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι απελευθερώσεις των ομήρων θα συνοδεύονται από περιόδους εκεχειρίας αλλά και απελευθέρωσης χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Κάτι που βέβαια, αν ισχύει, θα αποτελέσει τεράστια πολιτική ήττα για το Ισραήλ και προσωπικά για τον πρωθυπουργό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που δεν θέλει επ’ ουδενί τον τερματισμό των εχθροπραξιών και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τορπιλίσει τις συνομιλίες: χθες, για παράδειγμα, υποστήριξε πάλι πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχτεί να απελευθερώσει «χιλιάδες τρομοκράτες» σε αντάλλαγμα για τους ομήρους, ούτε να αποσύρει τον στρατό του από τη Λωρίδα της Γάζας.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο