Αγροτικά Ελλάδα Κοινωνία

«Σταγόνα στον ωκεανό» – Η πρώτη αντίδραση των αγροτών στην κοροϊδία της κυβέρνησης / στην Agrotica ο μεγάλος σταθμός της αγωνιστικής κλιμάκωσης

«Πίσω στα μπλόκα» φαίνεται να είναι το σύνθημα που επικρατεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου μετά τις καθυστερημένες και ανεπαρκείς ανακοινώσεις Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.

Μυρίζει κλιμάκωση στα αγροτικά μπλόκα μετά από τις εξαγγελίες στα όρια της κοροϊδίας από τον πρωθυπουργό μέσα στη Βουλή.

Οι πρώτες αντιδράσεις από Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία δείχνουν ότι ο αγροτικός κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος από τα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το μέτωπο της ΔΕΘ οι αγρότες επισημαίνουν ότι πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό», με τον εκπρόσωπο επικοινωνίας του μπλόκου Δεβρενίου, Κωνσταντίνο Χατζηπαραδείση να δηλώσει «καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας»

Σημαντικό σταθμό για την κλιμάκωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατία).

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε στην επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας. Ενισχύουμε τα μπλόκα, συντονιζόμαστε πανελλαδικά, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε».

Με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν ναυλωθεί δεκάδες λεωφορεία για το συλλαλητήριο, από τους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στη σύσκεψη των παραγωγών αποφασίστηκε κορύφωση των κινητοποιήσεων μετά το αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο στην Agrotica.

Ανάλογο το κλίμα και τη Θεσσαλία με τους αγρότες να δηλώνουν πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις και να προετοιμάζονται για κορύφωση των κινητοποιήσεων. Οι Θεσσαλοί θα δώσουν το «παρών» αύριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η πανθεσσαλική σύσκεψη για αναλυτική αποτίμηση των εξαγγελιών Μητσοτάκη.

Στα Τρίκαλα, την ώρα των ανακοινώσεων στη Βουλή, αγρότες απέκλεισαν συμβολικά για μικρό χρονικό διάστημα την εθνική οδό στο ύψος του Ζάρκου.

Ο Λάμπρος Τσέκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων “Η Άνοιξη”, αναφέρθηκε στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή των αγροτών στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, αύριο Σάββατο.

Η πρώτη εξειδίκευση των μέτρων

Μετά το σόου του πρωθυπουργού στη Βουλή ήρθε η ώρα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κάνει μια πρώτη εξειδίκευση των μέτρων.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο της Agrotica αναφέρθηκε από κοινού με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στα όσα ανακοινώθηκαν.

Ειδικότερα, στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  1. Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση θα ισχύσει από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων).
  2. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.
  3. Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές, για μία δεκαετία. Για το σκοπό αυτό, θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθενται, αποκλειστικά, στις κατηγορίες αυτές αγροτών, με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια -ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία- θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  4. Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά, θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων, δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.
  5. Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα (αποκλειστικά για αγρότες), με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3MW σε 6MW) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας