Ελλάδα Κόσμος Πολιτική

Πρόθυμοι σύμμαχοι και στην Ερυθρά Θάλασσα / οι αντιδράσεις

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή
Ο Δένδιας ανακοίνωσε ότι η χώρα αναλαμβάνει τη διοίκηση για την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα • Συμμετοχή φρεγάτας και περαιτέρω εμπλοκή της χώρας προανήγγειλε και ο Γεραπετρίτης• Οργισμένες ανακοινώσεις από ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

Σε επικίνδυνες ατραπούς βάζει τη χώρα μας ξανά η κυβέρνηση, αποφασίζοντας την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της στις συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και, μάλιστα, χωρίς πρότερη διαβούλευση ή καθαρή ενημέρωση για τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Άμυνας από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» με στόχο τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και ότι θα προτείνει η χώρα μας να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις, όμως, σήμερα το απόγευμα ο Νίκος Δένδιας με ένα tweet ενημέρωσε ότι η ελληνική προσφορά έγινε δεκτή, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο των επιχειρήσεων σε μια περιοχή που βρίσκεται στα πρόθυρα γενικής ανάφλεξης.

«Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα  προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή» έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της επιχείρησης θα καταρτιστεί σε τρία τμήματα, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει ένα από τα τρία. Το στρατηγικό επίπεδο θα έχει Αυστριακό διοικητή, το επιχειρησιακό επίπεδο εν πλω θα έχει γαλλική διοίκηση και το τακτικό επίπεδο το οποίο θα έχει ελληνική διοίκηση από τη Λάρισα.

Μέσα Φεβρουαρίου η επιχείρηση

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του άτυπου συμβουλίου υπουργών Άμυνας, επανέλαβε ότι η επιχείρηση με την ονομασία «Ασπίδες» πιθανότατα θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή.

«Συμμετοχή παντού» λέει ο Γεραπετρίτης

Νωρίτερα, σήμερα, και ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να αναπαράγει το αφήγημα του πρόθυμου συμμάχου, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει με μια φρεγάτα στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πήγε, όμως, κι ένα βήμα παραπέρα και αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωπαϊκές αποφάσεις για ενεργοποίηση task force υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα συμμετέχει και εκεί.

«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και για συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπορικό της στόλο».

ΚΚΕ: Κλιμακώνουν επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, «καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας, τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα».

«Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο ‘στόμα του λύκου’ για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων!» επισημαίνει το κόμμα στην ανακοίνωσή του και καταλήγει:

«Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί».

Πρώτη αντίδραση από τη Νέα Αριστερά

Τις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας σχολίασε σε επικριτικό ύφος το κόμμα της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας την χωρίς διαβούλευση εμπλοκή της χώρας στην σύρραξη.

Η Νέα Αριστερά επιτίθεται στον Νίκο Δένδια και υπογραμμίζει «Όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ. Δεν πρόκειται απλώς για πολιτική του προβλέψιμου και πρόθυμου συμμάχου.  Η Ν.Δ. έχει εκτρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα γίνεται προπύργιο αποσταθεροποίησης».

Η ανακοίνωση

Η κυβέρνηση χωρίς διαβούλευση εμπλέκει την χώρα άμεσα στην σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα

Την ευθεία εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τις Βρυξέλλες. Σε μια περίοδο που η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τον πόλεμο στην Παλαιστίνη γενικεύεται ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: “Θα προσφέρω να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της  επιχείρησης. Θα προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για την επιχείρηση”.

Εκφράσεις που μας γυρνάνε πολλές δεκαετίες πίσω και φέρνουν στην μνήμη το “Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας”. Αποφάσεις που βάζουν την χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ιδίως όταν αυτές λαμβάνονται χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και συζήτηση.

Με ποιούς διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” την συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο;

Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση;

Όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ. Δεν πρόκειται απλώς για πολιτική του προβλέψιμου και πρόθυμου συμμάχου.  Η Ν.Δ. έχει εκτρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα γίνεται προπύργιο αποσταθεροποίησης.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων