Θέματα Παιδείας

Οι πρωτοφανείς προσβολές Μητσοτάκη προς τους φοιτητές και οι αντιδράσεις

Ξεπέρασε ακόμη και τα δικά του όρια ο πρωθυπουργός παρομοιάζοντας τη νεολαία που αγωνίζεται με ληστές. Οι πρώτες οργισμένες δηλώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά.

Ξεκάθαρα στον δρόμο της καταστολής, αλλά και της συκοφάντησης κινείται ο πρωθυπουργός, δείχνοντας την στόχευση του Μαξίμου να συγκρουστεί κατά μέτωπον με το φοιτητικό κίνημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από ημέρες «γαλάζιων» κραυγών και απειλών ακόμη και προς τις πρυτανικές αρχές, μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ για τις κινητοποιήσεις κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Αφού έκανε επίκληση στη νομιμότητα λέγοντας ότι οι καταλήψεις είναι παράνομες ως πράξεις, ξεπέρασε τον εαυτό του προχωρώντας σε μια ντροπιαστική συσχέτιση και δηλώνοντας «είναι σα να βρισκόμαστε εδώ στο στούντιο δέκα άτομα και να αποφασίζουμε δημοκρατικά να πάμε να ληστέψουμε το διπλανό μπακάλικο».

Οι συκοφαντίες και ο αυταρχισμός θα πέσουν στο κενό

Μετά από τις δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού ήρθαν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ώρα που το φοιτητικό κίνημα ετοιμάζεται να δώσει τις δικές του απαντήσεις στον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης.

Η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθαρίζει «σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο πρωθυπουργός της αισχροκέρδειας, των απευθείας αναθέσεων και των υποκλοπών τόλμησε να παρομοιάσει τους αγωνιζόμενους φοιτητές με «ληστές μπακάλικων». Οι συκοφαντίες και ο αυταρχισμός της ΝΔ θα πέσουν στο κενό.

Ψέμα, συκοφαντία, αυταρχισμός

Οργισμένη ήταν η αντίδραση και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με τον Περισσό να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «ξεπέρασε κάθε όριο συκοφάντησης των αγώνων όταν παρομοίασε τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με “ληστεία”, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το ψέμα, τη συκοφαντία, τον αυταρχισμό, για να εφαρμόσει μια βάρβαρη και αντιδραστική πολιτική, που καταπατά κάθε δικαίωμα του λαού και της νεολαίας».

Ο αγώνας των φοιτητών είναι δίκαιος

Αντίδραση υπήρξε και από τη Νέα Αριστερά, με πηγές του κόμματος να καταλογίζει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζουν τους φοιτητές ως  εγκληματίες.

Η Νέα Αριστερά σημειώνει «ο αγώνας των φοιτητών και των φοιτητριών δεν είναι ούτε παράνομος, ούτε νόμιμος. Είναι δίκαιος. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα τους» και συμπληρώνει «πριν από δύο ημέρες η Νέα Αριστερά σχολίαζε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ως “εγκληματίες”. Τότε ήταν σχήμα λόγου.

Σήμερα είναι μάλλον κυριολεκτικό όπως επιβεβαιώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Πυρήνας της κυβερνητικής σκέψης είναι «αλλεργία στους δημοκρατικούς θεσμούς, μίσος για τις συλλογικές διεκδικήσεις, απέχθεια για το δημόσιο πανεπιστήμιο» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

«Ντροπή κύριε Μητσοτάκη», λέει το ΜέΡΑ25

Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του ΜέΡΑ25, για την «αισχρή» -όπως τη χαρακτήρισε- αποστροφή του κ. Μητσοτάκη εναντίον των φοιτητών.

«Την ώρα που η κοινή γνώμη παρακολουθεί την αποθέωση της μίζας με τα αχρείαστα εξοπλιστικά προγράμματα, την ώρα που οι πολίτες καθημερινά βλέπουν τα καρτέλ των σούπερ μάρκετ και των μεσαζόντων να κλέβουν ανεξέλεγκτα τον κόπο τους μέσω των ανατιμήσεων, την ώρα που η «Μητσοτάκης Α.Ε.» χαρίζει στους φίλους της από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέχρι τα εκδοτήρια της Ακρόπολης…

πάει πολύ ο πρωθυπουργός να χαρακτηρίζει «κλέφτες» τους φοιτητές που αγωνίζονται για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ντροπή κύριε Μητσοτάκη», τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο