Άρθρα Πολιτική

“ΣΥΡΙΖΑ: Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος για τις δημοσκοπήσεις – Εικόνα παγίωσης στην τρίτη θέση, ασθενικό το αντιπολιτευτικό αποτύπωμα” / γράφει η Μαρία Μητσοπούλου

Οι επιμέρους δείκτες εξηγούν περαιτέρω τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκπέμπει ασθενικό αντιπολιτευτικό σήμα καθώς έρχεται τρίτος στις προτιμήσεις του κοινού στην ερώτηση ποιο κόμμα κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση

Δεν ξέρουμε αν στην Κουμουνδούρου, στη θέα του πρόσφατου κύματος δημοσκοπήσεων αναφώνησαν κάτι σαν την ατάκα που χρησιμοποίησε η Θεοδώρα Τζάκρη δημόσια  – «κατά το κοινώς λεγόμενον… τον ήπιαμε» – ή εφησυχάζουν στη σκέψη ότι η ανάκτηση της δεύτερης θέσης λόγω της μικρής απόστασης με το ΠΑΣΟΚ είναι άμεσα χειροπιαστή.

Ο στόχος πάντως της νίκης ακόμη και στις επικείμενες εκλογές που έχει θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δείχνει ούτε κατά διάνοια εφικτός, αν και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου το ρεαλιστικό θεωρείται να κρατηθεί το κόμμα δεύτερο και κάπου κοντά στην περιοχή του ποσοστού των εθνικών εκλογών 17-18% ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ότι «κράτησε» σε συνθήκες ηγεμονίας Μητσοτάκη.

Το ζήτημα είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παγιώνεται  σε χαμηλά ποσοστά και στην τρίτη θέση, έστω και οριακά κάτω από το ΠΑΣΟΚ που έχει περάσει δεύτερο εδώ και αρκετούς μήνες. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δείξει τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, από τον Σεπτέμβριο και μετά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Κι ακόμα, σε ορισμένες δημοσκοπήσεις κινείται σε οριακά διψήφιο νούμερο και φλερτάρει επικίνδυνα με το μονοψήφιο ποσοστό, ενώ ενίοτε εμφανίζεται κοντά ακόμη και με το τέταρτο κόμμα, το ΚΚΕ.

Φλερτ με το μονοψήφιο ποσοστό

Ειδικότερα, σε τέσσερις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει:

-10,1% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, στην δημοσκόπηση της Marc, με τη ΝΔ στο 29,7% και το ΠΑΣΟΚ στο 13,4%. Στην εκτίμηση αποτελέσματος σημειώνει 11, 8% στις βουλευτικές και 13% στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ να σημειώνει αντιστοίχως 14,9% και 16,5%.

-9,7% στην πρόθεση ψήφου, στην δημοσκόπηση της Metron Analysis με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 28,2%, το ΠΑΣΟΚ 11%., και το ΚΚΕ 8,2%.Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 12,1% με τη ΝΔ να είναι στο 35,2%, το ΠΑΣΟΚ στο 14,7%, και το ΚΚΕ στο 10,3%.

-10,5% στην πρόθεση ψήφου στην δημοσκόπηση της MRB, όπου είναι οριακά πίσω από το ΠΑΣΟΚ (10,7%), με την ΝΔ να βρίσκεται στο 29,1% και το ΚΚΕ στο 7%, η δε αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25%. Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές στην ίδια δημοσκόπηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σημειώνουν το ίδιο ποσοστό 12,1%.

-11,1% στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές στην δημοσκόπηση της GPO, με την ΝΔ στο 32,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,2%, το ΚΚΕ στο 8% και την αδιευκρίνιστη ψήφο στο 12%. Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 10,9% με τη ΝΔ στο 30,2% και το ΠΑΣΟΚ στο 11,1%.

«Ουσιαστική αντιπολίτευση»: Κάτω από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Οι επιμέρους δείκτες εξηγούν περαιτέρω τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκπέμπει ασθενικό αντιπολιτευτικό σήμα καθώς έρχεται τρίτος στις προτιμήσεις του κοινού στην ερώτηση ποιο κόμμα κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση (δημοσκόπηση MARC). Ειδικότερα οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 15,7% επιλέγει το ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα που κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, το 9,8% επιλέγει το ΚΚΕ και το 9% μόνο θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση (το 50,5% απαντά κανένα κόμμα).

Στην δημοσκόπηση της Metron Analysis η αντιπολίτευση αξιολογείται αρνητικά σε ποσοστό 86% (59% το αντίστοιχο ποσοστό της κυβέρνησης) και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 76% (με 16% θετικές γνώμες). Στην ίδια δημοσκόπηση η καταλληλότητα του πρωθυπουργού ανέρχεται στο 40% και του Στέφανου Κασσελάκη στο 6% (ακολουθεί ο Ανδρουλάκης με 5%). Στις δημοτικότητες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται έκτος μετά τον Κυριάκο Βελόπουλο που είναι πέμπτος, και ισοψηφεί με τον Αλέξη Χαρίτση καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό δημοτικότητας 22% αμφότεροι.

Πτώση εν μέσω φθοράς της κυβέρνησης

Όλα αυτά σε συνθήκες όπου η ΝΔ καταγράφει απώλειες, με τις αρνητικές γνώμες για την διαχείριση της ακρίβειας να είναι πλειοψηφικές – η δε ακρίβεια, θεωρείται από τους πολίτες ως το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν – και με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να παρουσιάζει και αυτό δημοσκοπικό κόστος.

Τα κακά μαντάτα έρχονται σε μια εβδομάδα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε συντεταγμένος ύστερα από πάρα πολύ καιρό (από τις Σπέτσες και μετά, και με την επιστολική ψήφο), κι ενώ βρίσκεται σε φάση ξεδιπλώματος ποικίλων πρωτοβουλιών (καμπάνια για την ακρίβεια, think tanks, περιφερειακά συνέδρια). Ωστόσο, οι διαρκείς και αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων μηνών, δείχνουν να έχουν αποστρέψει την προσοχή την κοινής γνώμης, η οποία δε φαίνεται να έχει προσδοκίες από την αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση δεν δείχνει ικανός – όταν επικάθεται η σκόνη από τα εσωκομματικά – να ξανακερδίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον με τις θέσεις του και την αντιπολιτευτική του ρητορική.

Την ώρα δε που τόσο το κόμμα όσο και ο Πρόεδρος εμφανίζουν πρόβλημα ως προς την απήχηση ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται και «φίλια» πυρά για την ηγετική του ομάδα (εν μέσω φημών ότι «έχει κάνει πέρα» τον Παύλο Πολάκη). Ο στιχουργός Νίκος Μωραϊτης γνωστός υποστηρικτής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που δεν χαρακτηρίζεται για αυτοσυγκράτηση στα σόσιαλ μήντια, με ανάρτησή του βάλει κατά προσώπων της ηγετικής ομάδας (Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη και Παύλο Πολάκη) υπονοώντας ουσιαστικά πως το πρόβλημα βρίσκεται στα πρόσωπα κάτω από τον Κασσελάκη και πως με αυτά τα πρόσωπα «δεν πας πουθενά… Ή μάλλον πας. Βουρ για την 3η θέση». Παράλληλα εμφναίζεται να υποδεικνύει ανανέωση αλά ΠΑΣΟΚ παραπέμποντας σε τέσσερα γνωστά ηγετικά στελέχη της νέας γενιάς και συγκεκριμένα τους Γιώργο Δουδωνή, Δημήτρη Μάντζο, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Παύλο Χρηστίδη.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο