Κόσμος

Γάζα: Σφαγή αμάχων στην Χαν-Γιουνίς – Περικύκλωσαν τα νοσοκομεία και πυροβολούν αδιακρίτως

Συνεχίζεται η σφαγή αμάχων στην Χαν Γουνίς, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την πολιορκία των δυο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, του «Νάσερ» και του «Αλ Αμάλ».

Ισραηλινά άρματα έχουν περικυκλώσει τα νοσοκομειακά συγκροτήματα και πυροβολούν αδιακρίτως.

«Προσπαθήσαμε να φύγουμε, αλλά όταν κοίταξα έξω, είδα άρματα μάχης να ρίχνουν. Πώς θα μπορούσαμε να φύγουμε;», αναρωτιόταν πάνω στο κρεβάτι του, στο νοσοκομείο «Άχμαντ Κάτρα», Παλαιστίνιος άμαχος που τραυματίστηκε στο επεισόδιο. «Δεν μας έδωσαν καμιά ευκαιρία να φύγουμε. Έλεγαν πως επρόκειτο για ασφαλή τοποθεσία, όμως τελικά μας βομβάρδισαν μέσα σε εγκατάσταση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 26.083 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 64.487 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτώβρη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σήμερα. Τις τελευταίες 24 ώρες, 183 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 377 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι πήραν τον δρόμο από τη Χαν Γιούνις προς τη Ράφα, πόλη που γειτονεύει με την Αίγυπτο, όπου έχουν πλέον συγκεντρωθεί οι περισσότεροι από τους 1,7 εκατ. εκτοπισμένους εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε χτες ότι λιγότερο από το 20% του παλαιστινιακού θύλακα, περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο, αποτελεί καταφύγιο για 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Ανθρώπινη θάλασσα εξαναγκάστηκε να φύγει από τη Χαν Γιούνις για να πάει στα σύνορα με την Αίγυπτο», συνόψισε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο γενικός επίτροπος του UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί.

Ισραηλινά μπλόκα στην ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ, χτες, για τρίτο 24ωρο, μία μικρή ομάδα Ισραηλινών «διαδηλωτών» διαδήλωσε στο μεθοριακό πέρασμα, ζητώντας να σταματήσει η διέλευση των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, θέτοντας ως όρο την απελευθέρωση των ομήρων.

Η «κινητοποίηση» αξιοποιείται στην πραγματικότητα σαν επιπρόσθετο πρόσχημα από την ισραηλινή κυβέρνηση για περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των φορτηγών με βοήθεια που περνούν με το σταγονόμετρο στη Γάζα.

Το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ο στρατός το ελέγχει ασφυκτικά εδώ και πολλές βδομάδες, παρεμποδίζοντας και καθυστερώντας τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από το πέρασμα, προκειμένου να μεγεθύνουν στο έπακρο τις επιπτώσεις του πολέμου στον Παλαιστινιακό λαό.

Ισοπέδωση εκατοντάδων κτιρίων για τις «νεκρές ζώνες»

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του ισραηλινού κατοχικού στρατού ανακοίνωσε πως η επίλεκτη ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων «Egoz» έστησε επιχειρησιακό κέντρο «στην καρδιά της πόλης Χαν Γιούνις», στο πλαίσιο της κλιμακούμενης επίθεσης κατά των Παλαιστίνιων μαχητών στη νότια Γάζα.

Με αφορμή τις παράλληλες εντατικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα για δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης», «νεκρής» ζώνης, ο Μουσταφά Μπαργούτι, γενικός γραμματέας του κόμματος «Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία», μιλώντας στο «Al Jazeera», δήλωσε πως ο κατοχικός στρατός ισοπεδώνει εκατοντάδες κτίρια κοντά στον φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το νότιο Ισραήλ για να φτιάξει «νεκρή ζώνη», με στόχο ουσιαστικά τη μείωση της έκτασης της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας επιχείρησης του κατοχικού στρατού, αντιαρματική ρουκέτα που έριξαν μαχητές της Χαμάς σε δύο κτίρια που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά από Ισραηλινούς στρατιώτες, οδήγησε στην ανατίναξή τους, σκοτώνοντας 21 στρατιώτες του κατοχικού στρατού.

(Με πληροφορίες από: «Al Jazeera»)

Από 902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων