Άρθρα Κόσμος

“Ο Νετανιάχου βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Την ίδια ώρα, είχαμε νέο μπαράζ από δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο που δείχνουν τόσο το στρατηγικό αδιέξοδο του Ισραήλ αλλά και τη ραγδαία μείωση στη στήριξη των ΗΠΑ προς το Τελ Αβίβ

Η γενοκτονία στη Γάζα δεν είναι πλέον υπερασπίσιμη ακόμα και από πιστούς συμμάχους του Ισραήλ. ● Τους 25.000 ξεπέρασαν οι νεκροί, χωρίς να υπολογίζονται οι χιλιάδες θαμμένοι στους τόνους ερειπίων. ● Υπεράνθρωπη αντοχή της παλαιστινιακής αντίστασης. ● Ραγδαία μείωση στη στήριξη των ΗΠΑ προς το Τελ Αβίβ. ● Μπαράζ δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο κάνουν λόγο για αποτυχία των ισραηλινών επιθέσεων.

Tο συμβολικό όριο των 25.000 νεκρών έσπασε το τελευταίο 24ωρο στη μαρτυρική Γάζα, με τις τοπικές αρχές να ανακοινώνουν πως οι θάνατοι από την ισραηλινή βαρβαρότητα έφτασαν τους 25.105 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 62.680. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 178 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 293 τραυματίστηκαν. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει προ πολλού τους 33.000, καθώς οι κατ’ ευφημισμόν «αγνοούμενοι», δηλαδή οι νεκροί που παραμένουν θαμμένοι κάτω από τόνους ερειπίων, είναι περισσότεροι από 8.000.

Αλλά αυτοί οι τρομακτικοί αριθμοί διόλου δεν πτοούν την εγκληματική ηγεσία του Ισραήλ, με τους από ξηρά και αέρα βομβαρδισμούς να επικεντρώνονται στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, και ιδίως στις γειτονιές γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Νάσερ, το τελευταίο από τα μεγάλα νοσοκομεία που λειτουργεί σε ολόκληρη τη Γάζα. Αγριες μάχες σημειώνονται όμως και μέσα στον σχεδόν ισοπεδωμένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, όπου όπως φαίνεται οι μαχητές της Χαμάς έστησαν τις τελευταίες μέρες σειρά από πετυχημένες ενέδρες προκαλώντας βαριές απώλειες στους εισβολείς και αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν κάποιες θέσεις τους.

Οι Ισραηλινοί φυσικά υποστηρίζουν ότι σκότωσαν το τελευταίο 48ωρο δεκάδες Παλαιστίνιους «τρομοκράτες», αλλά όλα δείχνουν πως τα έχουν βρει σκούρα με την αποφασιστικότητα και την υπεράνθρωπη αντοχή που επιδεικνύει η παλαιστινιακή αντίσταση. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο ισραηλινός στρατός έδωσε χθες εντολή για εκκένωση σε τέσσερεις ζώνες της Πόλης της Γάζας, την οποία υποστηρίζει πως ελέγχει εδώ και μήνες, αξιώνοντας από τους λιγοστούς εναπομείναντες ή σωστότερα επιζώντες κατοίκους να κατευθυνθούν προς τον Νότο.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι «διαρροές» σε ισραηλινά ΜΜΕ ότι οι απώλειες του στρατού στη Γάζα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ανακοινώνονται, ότι το ηθικό των στρατιωτών έχει πέσει στο ναδίρ –μια συνηθισμένη πλέον φράση είναι πως «πολεμάμε με φαντάσματα»– και ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι επιτελείς αναγκάζονται να ανεφοδιάζουν τις προκεχωρημένες μονάδες τους από αέρος, λόγω των μεγάλων απωλειών σε τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα! Μάλιστα χθες οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ ανακοίνωσαν ότι έπληξαν με βλήματα όλμου δεκάδες Ισραηλινούς κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Αναθεώρηση σχεδίων

Την ίδια ώρα, είχαμε νέο μπαράζ από δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο που δείχνουν τόσο το στρατηγικό αδιέξοδο του Ισραήλ αλλά και τη ραγδαία μείωση στη στήριξη των ΗΠΑ προς το Τελ Αβίβ. Για παράδειγμα, οι Νew York Times επικαλούνται δηλώσεις τεσσάρων ανώτερων Ισραηλινών αξιωματικών που επισημαίνουν τη στρατηγική αποτυχία της επιχείρησης στη Γάζα καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, «οι διπλοί στόχοι της απελευθέρωσης των ομήρων και της καταστροφής της Χαμάς είναι πλέον αλληλοαποκλειόμενοι»!

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα ισραηλινά πολεμικά σχέδια έχουν ήδη αναθεωρηθεί, καθώς ο υποτίθεται ανίκητος στρατός ελέγχει πολύ μικρότερο τμήμα της Λωρίδας από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, και προσθέτει πως οι στρατιωτικοί ηγέτες «δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας», δηλαδή του Νετανιάχου και των εξτρεμιστών συμμάχων του. Οι αξιωματικοί εκτιμούν μάλιστα, μετά από όλο αυτό το μακελειό, ότι «η ελευθερία περισσότερων από 100 Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα»!

Η Wall Street Journal, από τη μεριά της, αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που υποστηρίζει ότι ναι μεν οι Ισραηλινοί έχουν εξοντώσει το 20-30% των μαχητών της Χαμάς, αλλά πως σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί του Τελ Αβίβ για δέκα χιλιάδες νεκρούς «τρομοκράτες»: αντίθετα, η οργάνωση παραμένει ιδιαίτερα αξιόμαχη, έχοντας αναπροσαρμόσει τις τακτικές της απέναντι στη συντριπτική ισραηλινή υπεροπλία, και «διαθέτει αρκετό οπλισμό ώστε να μπορεί να πλήττει τις ισραηλινές δυνάμεις και να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ για αρκετούς μήνες ακόμη»!

Από αυτή την άποψη, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι χθεσινές δηλώσεις του Ισπανού επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος –σε μια ομολογουμένως σπάνια έκλαμψη ειλικρίνειας, κατά τη διάρκεια βράβευσής του από ισπανικό πανεπιστήμιο– υποστήριξε πως η λύση των δύο κρατών ίσως χρειαστεί να «επιβληθεί από το εξωτερικό».

«Οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι υπερβολικά εξοργισμένες η μια με την άλλη για να καταλήξουν σε συμφωνία μόνες τους», εξήγησε ο Μπορέλ, καλώντας «τον αραβικό κόσμο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη» στο σύνολό τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ανεξάρτητα από τη στάση του Ισραήλ – αλλιώς το μίσος και ο πόλεμος θα διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά. Ο Μπορέλ κατηγόρησε επίσης μέρος της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας (δηλαδή το Λίκουντ και τον Νετανιάχου) πως χρηματοδότησε τη Χαμάς ακριβώς για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Οχθη και να σαμποτάρει έτσι τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Οι μάσκες πέφτουν… Αλλά δεν πέφτουν επειδή ο τραγικός Μπορέλ και οι όμοιοί του απέκτησαν ξαφνικά αυτονομία πνεύματος και… σπονδυλική στήλη, αλλά γιατί πολύ απλά η συνεχιζόμενη γενοκτονία δεν είναι πλέον υπερασπίσιμη, ακόμη και από τους μέχρι πρότινος διαπρύσιους κήρυκες του δήθεν «ισραηλινού δικαιώματος στην αυτοάμυνα».

Παράταση της σύρραξης

Όπως είπε χθες και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην κοινή σύνοδο 134 χωρών του Παγκόσμιου Νότου, δηλαδή του διευρυμένου Κινήματος των Αδεσμεύτων (G77) και της Κίνας, «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν σπείρει μαζική καταστροφή και έχουν σκοτώσει αμάχους σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα… Tο να αρνούνται στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα στην κρατική υπόσταση θα παρατείνει επ’ αόριστον μια σύρραξη που εξελίχτηκε σε μια τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Και το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της Μαύρης Ηπείρου, την Ουγκάντα, καταδικάζει απερίφραστα «την παράνομη ισραηλινή στρατιωτική επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, τις χωρίς διάκριση επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, πολιτικών στόχων, και του αναγκαστικού εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού» και ζήτησε «την άμεση εφαρμογή μιας άμεσης και μόνιμης ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών».

Να πούμε τέλος ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν γιγαντιαίες διαδηλώσεις στήριξης των Παλαιστινίων σε όλο τον κόσμο, με εκατομμύρια συμμετέχοντες. Όμως ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πολιτικά ήταν η συγκέντρωση που έγινε το Σάββατο στην πλατεία Χαμπίμα του Τελ Αβίβ, όπου δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί ζήτησαν την άμεση διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, προκειμένου να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Νετανιάχου και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων…

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας