Κοινωνία Οικονομία

Ενοίκια: Πανάκριβα και δυσεύρετα τα σπίτια και τη νέα χρονιά – Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Στα ύψη συνεχίζουν και το 2024 να είναι οι τιμές ενοικίων των διαμερισμάτων στη χώρα μας, καταγράφοντας εκ νέου αύξηση 10%.

Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (Δ’ Τρίμηνο 2018 – 2023), οι αυξήσεις  ξεπερνούν ακόμα και το 50% στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών.

Το κόστος μίσθωσης στα μισά σπίτια στην Αττική (48,2%) ξεπερνά τα 500 ευρώ για μικρά διαμερίσματα μέχρι 50 τ.μ. και τα 600-700 ευρώ τον μήνα σπίτια με περισσότερα τετραγωνικά, σύμφωνα με τους ειδικούς που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων.

Το υψηλό κόστος στέγασης τινάζει τα νοικοκυριά στον αέρα αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές αυτές τιμές μίσθωσης.

Ειδικότερα πάνω από το 40% του εισοδήματός του πληρώνει ένας στους τρεις Έλληνες μόνο για την κατοικία του, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη παρουσιάζοντας τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης στην Ευρώπη.

Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει και η μεγάλη έλλειψη προσφοράς κατοικιών.

Οι ακριβότερες και οικονομικότερες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Η πιο ακριβή περιοχή της Αττικής για ενοικίαση είναι η Βουλιαγμένη στα νότια Προάστια, με μέση ζητούμενη τιμή 18,1€/τ.μ. αντίστοιχα. Η περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός και η Γλυφάδα επίσης κατατάσσονται στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής για ενοικίαση. Αντίθετα, στις οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας περιλαμβάνονται οι Αχαρνές και το Κερατσίνι.

Στη Θεσσαλονίκη, οι ακριβότερες περιοχές για ενοικίαση είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης (9,4€/τ.μ.) και η περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι, με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 9,0€/τ.μ.

Την ανηφόρα εξάλλου έχουν πάρει αντίστοιχα και οι τιμές πώλησης κατοικίας στις γειτονιές του Πειραιά, ενδεικτική είναι η αύξηση κατά 17,4% στην στην Καλλίπολη – Φρεατίδα αλλά και στη Δραπετσώνα κατά 9%.

Την όλη κατάσταση επιδεινώνει το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην οποία έχουν στραφεί αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της εισαγόμενης ζήτησης, γεγονός που έχει φέρει τα πάνω κάτω στις τιμές των ενοικίων και γενικότερα στην αγορά.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελο Σκιαδά το ζήτημα θα μπορούσε να ρυθμιστεί εάν τεθεί ένα ανώτατο επιτρεπόμενο μίσθωμα – ένα μίσθωμα που θα προκύπτει από κάποιους συντελεστές όπως αντικειμενική αξία και άλλους.

Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει με δύο τρόπους: Αφενός θα επέλθει ένας ορθολογισμός στα ενοίκια, αφετέρου δεν θα έχει και ο ιδιοκτήτης λόγο να κάνει αγωγή εξώσεως στον ενοικιαστή να τον βγάλει για να βάλει κάποιον άλλο με υψηλότερο ενοίκιο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, προτείνει να υιοθετηθεί το κατάλληλο φορολογικό κίνητρο για τις κατοικίες που διατίθενται στην συγκεκριμένη αγορά. Υπενθύμισε δηλαδή την πρότασή του για πλήρη φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος μισθωμάτων των κατοικιών για τρία χρόνια.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο